Windows 10, Temmuz ayının sonuna doğru kullanıma sunabilir. Peki ama bilgisayarınızın donanımı buna izin veriyor mu? PC'nizde Windows 8 kullanıyorsanız, büyük ihtimaller Windows 10'u da kullanabileceksiniz. Ancak emin değilseniz, aşağıdaki maddeleri gözden geçirmenizde fayda var.
Windows 10'un donanımsal gereksinimleri
Windows 10'un resmi donanım gereksinimleri, henüz doğrulanmadı. Ancak Teknik Önizleme'nin gereksinimlerine göre işletim sistemi, "Windows 8.1'i çalıştırabilen PC'lerde" sorunsuz çalışıyor. Windows 10 Teknik Önizleme'nin en düşük sistem gereksinimleri şöyle sıralanıyor:
- İşlemci: 1GHz veya daha hızlı
- RAM: 1GB (32-bit) veya 2GB (64-bit)
- Boş disk alanı: 16GB
- Grafik kartı: Microsoft DirectX 9 destekli kart ve WDDM sürücüsü
Windows 8 ve 8.1'de olduğu gibi, bir Microsoft hesabına ve internet erişimine de ihtiyacınız var. Windows (metro) uygulamalarında en iyi sonuçlar için, en az 1024x768 çözünürlüklü bir monitöre de gereksinim duyacaksınız.
Windows Uyumluluk Merkezini kullanın
Yukardaki listeden hiçbir şey anlamadıysanız, endişe etmenize gerek yok. Microsoft'un Windows Uyumluluk Merkezi'ni kullanarak bilgisayarınızın Windows 10'a uygun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Araç, aslında PC'nizin Windows 8.1'e yükseltmeye uygun olup olmadığına bakıyor, ancak daha önce de söylediğimiz gibi Windows 8.1'i çalıştırabilen PC'ler, Windows 10'u da çalıştırabilecek.
Testi çalıştırmadan önce tüm donanımlarınızın (fare, USB cihazları, yazıcılar, sabit disk sürücüleri) PC'nize bağlı olmasına özen gösterin.
Başlamak için bu sayfada Windows 8.1 Yükseltme Yardımcısı'nı İndir düğmesine basın ve indirdiğiniz. exe dosyasını çalıştırarak uyumluluk raporunu oluşturun
Bilmeniz gereken diğer detaylar
Windows 10'a geçmenin bir değil, birkaç yolu var. Windows 7 veya 8.1 kullanıyorsanız, Windows Update üzerinden Windows 10'a yükseltebileceksiniz. Ancak yine de şu noktalara dikkat etmelisiniz:
1. Yükseltmeyi Windows 10'un final sürümü yayınlandıktan sonra 12 ay içinde gerçekleştirmelisiniz.
2. Windows'un perakende sürümüne sahipseniz, geçişte sorun yaşamayacaksınız.
3. Windows'un OEM sürümüne sahip olanlar da, geçişte aynı PC'yi kullandıkları sürece sorun yaşamayacaklar.
4. Güncellemenin Windows 7, 8 veya 8.1'in OEM sürümünü yeni bir PC'ye taşıyanlarda nasıl çalışacağı şimdilik bilinmiyor.
5. Windows RT cihazları ("Pro" olmayan Surface tabletler gibi) Windows 10'a geçemeyecekler. Ancak bu cihazlar için ayrı bir güncelleme sunulabilir.
6. Windows XP ve Vista kullanıcıları da Windows 10'a yükseltebilecek, ancak bu durumda işletim sistemini baştan yüklemek gerekecek.
7. Ücretsiz güncelleme, Windows'un kurumsal sürümleri için geçerli olmayacak.
Bunlara ek olarak Windows 8 kullanıcıları, Windows 10'a geçebilmek için, önce Windows 8.1'e güncellemek zorunda olacaklar.
Windows'un lisanssız bir sürümünü kullanıyorsanız, Windows 10'a yükselttiğinizde işletim sisteminiz lisanssız olmaya devam edecek.
Windows 10 konusunda hala şüpheleriniz varsa, teknik önizleme sürümünü yüklemeyi tercih edebilirsiniz. Bu sayede sisteminizin Windows 10'u çalıştırıp çalıştırmayacağına dair kesin olmasa da, kabaca bir fikir sahibi olabilirsiniz.