Bilgisayarlarımız, çok sık olmasa da düzenli aralıklarla bakıma ve temizliğe ihtiyaç duyarlar. Donanımlarınız tozu zaman içinde üzerinde toplayabilir, yazılımlarınızın sayısı arttıkça bilgisayarınız yavaşlayabilir. Bu yazıyı tozlu bir monitör, kirli bir fare ve yavaş bir bilgisayarda okuyorsanız, aşağıdaki ipuçlarımız sizin için.
Klavye ve fare: Sürekli dokunduğumuz klavye ve fare, siz ne kadar temiz olduklarını düşünürseniz düşünün, kirlenir. Bazı klavyelerin tuvaletten bile pis olduğu araştırmalarla kanıtlandı.
Temizlik hissinizin kabardığını hisseder gibiyiz. Başlamadan önce klavyenizi ve farenizi sökün; pilleri varsa çıkarın. Klavyenizi ters çevirip biraz sallayarak içinde biriken toz ve parçaları dökün. Bu işe özel bir temizlik cihazınız varsa, ondan faydalanın. Aksi halde sıkıştırılmış hava spreylerinden faydalanabilirsiniz.
Nemli temizlik bezlerini kullanarak tuşları ve tuşların etrafını temizleyin; bunun ardından yine biraz nemlendirilmiş mikro fiber bezle silin. Son olarak kuru mikrofiber bezle kalan nemi kurulayın.
Farenizi de benzer şekilde temizleyin. Bir ıslak bez yardımıyla ilk temizliği yapın, ardından nemli bir mikrofiber bezle tüm kirleri alın. Son olarak kuru mikrofiber bez parçasıyla tüm nemi kurulayın.
Monitör ve diğer bileşenlerin temizliği
Monitör: Monitörünüzü temizlerken dikkatli olmanız gerekiyor. Alkollü spreyleri kullanmayın, çünkü bu ekranın kaplamasına zarar verebilir. Kağıt havlular yeterince yumuşak olmadığından burada da mikrofiber bezden faydalanın. Başlamadan önce monitörünüzü kapatın ve soğumasını bekleyin.
Yuvarlak hareketler yerine geniş hareketlerle monitörünüzü silin, bunu yaparken ekrana fazla bastırmayın. Kirler çıkmıyorsa mikrofiber bezi saf suyla çok az nemlendirebilirsiniz. Musluk suyundaki tuzlar ekrana zarar verebileceğinden, saf su kullanmalısınız.
Bileşenler: Bilgisayarınızın içindeki bileşenleri de temizlemeniz gerekiyor. Tozun fazlası, fanları tıkayarak parçaların aşırı ısınmasına ve hasar görmesine neden olabilir. Temizliği hangi sıklıkta yapmanız gerektiği, sistemin bulunduğu konum, evcil hayvanlarınızın varlığı gibi faktörlere göre değişiyor. Ancak genel olarak 8 ayda bir temizlik yapmalısınız.
Başlamak için bilgisayarınızı kapatın ve soğumasını bekleyin. Şimdi onu havadar, açık bir alana alın, çünkü tozları dışarı çıkaracaksınız.
Üzerinizdeki statik elektriği boşalttıktan sonra (nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız üreticinizin kılavuzuna bakın) sıkıştırılmış hava spreyini alın ve kısa aralıklarla püskürterek tozu kasanın dışına atın. Fanı temizliyorsanız, hava püskürtmeden önce onu tutarak dönmesine engel olun. Fanın ters yöne dönmesi, fana zarar verebileceği gibi, sabit olduğunda daha kolay temizlenecektir.
Çıkmayan kirler varsa kaliteli, yumuşak bir fırçadan faydalanabilirsiniz. Bileşenleri sökmeye alışıksanız, daha rahat bir temizlik için bu yola da başvurabilirsiniz.