6- Doğru formata sahip misiniz?
Oynatıcınızın DVD’yi desteklediğinden emin olun. Piyasa da DVD-R, DVD+R, çift yüzlü DVD gibi birçok format bulunuyor. Çift yüzlü bir DVD, standart bir DVD-ROM’da çalışmayabilir. Yeni oynatıcılar kolaylıkla DVD-R, DVD+R, DVD-RW ve DVD+RW formatlarını okuyabilmektedir. Bazı filmler korsanlığa karşı tedbir olması açısından DVD-ROM’unuzda oynamayabilir. Bu tür durumlarda DVD’yi satın aldığınız mağazaya geri vermekten başka yapabileceğiniz bir şey yok.
7- Bölge kodlarını kaldırmak
DVD’lerin yasadışı kopyalanmasını önlemek için bölge kodları oluşturulmuştur. Çoğu zaman, bu bölge kodları korsanlık için bir çözüm olmaktan çok meşru kullanıcılar için güçlük kaynağı olur. Bölgesel kodlamada iki metot var: Bir tanesi donanımsal, diğeriyse yazılımsal. Bütün yeni DVD ROM’lar sizin bölge kodunuzu beş defa değiştirmenize izin veriyor ve sonuncu bölgede kilitleniyor. Bu sınırlamayı aşmak ve bölge kodundan bağımsız hale getirebilmek için internette ufak bir araştırma yapıp sürücünüzün firmware’ini bulmanız gerekiyor. (Firmware, donanımınızın içerisine yerleştirilmiş, aygıtın çalışmasını kontrol eden yazılımdır.) Sürücünüzün bölge kodundan bağımsız hale gelmesine rağmen DVD’nizin hala yazılım tabanlı problemleri olabilir. Bunu aşmak için bu yazılımları saf dışı bırakabilecek başka bir yazılıma ihtiyacı nız var. Bu siteleri gezebilirsiniz: www.dvdidle.com/dvd-region-free.htm ve www.inmatrix.com/files/dvdgenie_download.shtml
8- Sesi ideal hale getirin
Ses kartınızı en yüksek ses düzeyine getirmek için zorlamamalısınız. Bu, seslerde çatlama ya da tıslamayla sonuçlanabilir. Onun yerine ana ses ayarlarını ve diğer “Center, LFE” gibi Windows Mixer içinde bulunan ayarları en iyi seviyeye getirebilirsiniz. Eğer derinlikli seslerde bir ses probleminiz varsa merkez (center) kanal ayarlarına bir bakın.
9- Doğru donanım alın
DVD’leri destekleyen iyi bir grafik kartı alın. ATI buna iyi bir örnek. Rage Fury kendi dahili donanımı ve süper kalitesiyle birlikte geliyor. Power DVD ya da WinDVD gibi iyi bir kod çözücü yazılımı da sağlamalısınız.
10- DVD’lere ekstra dikkat edin
DVD, CD’den daha yoğun bilgi taşıdıkları için zarar görmeye daha açıktır. DVD’lerinizin zarar görmemesi için CD’lerinizden daha fazla dikkat etmeniz gerekir. DVD’leri sadece ortasındaki boşluktan ve dış kenarlarından tutun. Kutusundan çıkarırken ortasındaki düğmeye basıp aşağı itin. Diğer elinizle diski kenarlarından nazikçe çıkarın. DVD’yi kutusundan çıkarırken asla dış kenarlarından yukarı çekmeyin.
1- DVD oynatıcınızı tanıyın
Etkileyici bir görüntü için DVD oynatıcınızın işlevlerini iyi bilmeniz gerekiyor. Filmin ortasında gerekli kontrolleri el yordamıyla bulmaktan kurtulmak için tanıdık bir arayüze ihtiyacınız var. O halde DVD’nizin kısa yollarını iyice öğrenmenizde fayda var. Çoğu DVD oynatıcı yazılım, klavyedeki boşluk tuşunu filmi oynatmak ya da durdurmak için kullanırken, sağ ve sol yön tuşlarından ise filmi ileri ya da geri sarmakta faydalanılır. Yazılımınızla hangi tuşun hangi işe yaradığını öğrenmek için deneme yanılma yöntemini deneyebilir ya da yardım (F1) dosyasını kullanabilirsiniz.
2- Kullanışlı olmayan ekstraları geçin
DVD’ler gelecek filmlerin fragmanları seyretmenizi sağlar. Bu sizin için gerçekten can sıkıcı olabilir. Filmi tekrar seyrettiğinizde, bu bölümü atlamak için filmin başlangıcına işaret koyabilirsiniz. WinDVD gibi popüler DVD oynatıcılar bu işlevi destekliyor.
3- Sürpriz yumurtaları keşfedin
Bazı DVD’lerin birtakım gizli işlevleri olduğu biliniyor. Bazı ekstralar (saklı ya da değil) genelde kutunun üstünde tanıtılır, bazen de bunları bulabilmek için sizin araştırmanız gerekir. Mesela Matrix DVD’sinde ana menüye girin ve filmin özellikleri seçeneğine gelin. Ardından “Dream World” seçene- ğini seçin. Menü girişlerinin olduğu metinden ayrı bir kırmızı hap göreceksiniz. Kırmızı hapı seçtiğinizde “What is Bullet Time?” belgeselini göreceksiniz. Sürpriz yumurta bulabileceğiniz bir çift internet sitesi de www.eeggss.com ve www.dvdreview.com’dur.
4- Güncellemelerinizi yapın
Ara sıra donanımınızda ve yazılımınızda uyuşmazlıklarla karşı karşıya gelebilirsiniz. Örneğin, TV çıkışınız çalışmayabilir ya da DVD’niz tam ekran göstermeyebilir. DVD üreticisinin web sitesini ya da video kartınızın üreticisinin sitesini güncellemeler için ziyaret etmeniz bu tür meseleleri çözümlemenizi sağlar. Bu güncellemeler ücretsiz olup yeni özellikler ve geliştirmeler barındırır.
5- Derinlikli ses özelliğini gözden geçirin
DVD’ler derinlikli ses sistemlerini destekler. Bu da DVD’leri tam olarak denemek için derinlikli ses çıkışlarına ihtiyacınız olduğu anlamına geliyor. Windows kontrol panelindeki ses özelliklerini gözden geçirin. Bu ayarların sizin hoparlör yapılandırmanızı tam olarak yansıtması gerekir (2, 4, 5.1, 7.1 gibi). İki hoparlörünüz varsa ve daha çok hoparlör seçmişseniz ses kaybı ile karşılaşırsınız. Ses kartınızın, iki hoparlörünüz olmasına rağmen derinlikli sesi taklit etmesini sağlayan “Virtual Sound” özelliği olup olmadığını gözden geçirin.