"PC yeniden başlatılacak!" eziyeti

Bir yazılım kurdunuz ve yine o uyarı: "PC yeniden başlatılacak!" Peki bu eziyetin altında ne yatıyor

Yeniden başlatma eziyeti!

Her bilgisayar kullanıcısının canını sıkan anlardan birisi, yeni bir uygulama kurduktan sonra sistemi yeniden başlatmaktır.

Peki bu neden gerekiyor? Yeni uygulamaların ya da bazen kurulum olmasa bile sistemin yeniden başlatılma ihtiyacının sebebi nedir? Özellikle Windows bilgisayarlarda Microsoft Update ile birlikte de gereken hatta uzun süre alan işlemler söz konusu. Mac'ler ve Linux sistemler de buna dahil. Güncellemeler geldikçe restart kaçınılmaz.

Sıklığı bir yana sebebine bakacak olursak, merkezi sistem dosyalarında değişiklik için olduğunu görüyoruz.

İşte temel sebep

İşte temel sebep
Windows sık sık güncellenir

İşletim sistemi çalışırken, çalıştırdığı dosyaları değiştiremez. Değiştirmeye çalışırsa da bu istikrar sorunlarına sebep olur.

İşte bu dosyalardaki değişikliklerin uygulanabilmesi için aktif işlemler sorun çıkartmaması gerekiyor. Bu da sistemin yeniden başlatılması sırasında, uygulamalar kapatıldığında gerçekleştirilerek çözülüyor.

Neyse ki Windows güncellemelerden sonra sistemi yeniden başlatmadan önce kullanıcının karşısına bir soru penceresi getiriyor ve iznini istiyor. İzin verilmezse çalışmaya devam ediyor ve değişiklikleri uygulamak için bekliyor.

Peki ne olacak?

Peki ne olacak?
Ufukta çözüm yok

Teknolojideki gelişmelere karşın sistemi yeniden başlatmaya karşı bir çözüm ufukta gözükmüyor.

Microsoft da zaman zaman iyi yazılan uygulamaların otomatik olarak restart istememesi gerektiğini belirtiyor. Bu özellikle Wİndows 7 gibi güncel platformlarda geliştirilen uygulamalar için, Microsoft'un ortaya koyduğu geliştirme kaideleri arasında yer alıyor.

Buna karşın Microsoft da sistem yeniden başlatmanın önüne geçebilmiş değil. Neyse ki Windows 7 önceki işletim sistemlerine göre çok daha hızlı yeniden başlıyor.

Okuyucu Yorumları
Yorum yapmak için tıklayınız
Ziyaretçi
Bir zamanlar microsoft yeniden bailama eziyeti olmayacak demişti. 98 zamanında hatırlarsanız her değişiklikte yeniden bailatmak zorunda kalınıyordu.
Yanıtla
Ziyaretçi
Sinir olduğum anlardan birisi, yeniden başlatmak :@
Yanıtla
Ziyaretçi
Makalede neden "yeniden başlatma" yerine "restart" sözcüğü kullanılıyor. Anlamış değilim. Lütfen daha dikkat.
Yanıtla
Ziyaretçi
@18 Ağu 2012 14:33 güncellemeden sonra ister yeniden başlat istersen reset at alacağın sonuç aynı olacak( güncellemenin başarılı olabilmesi için ) yoksa aradaki farkları tabiki bizde biliyoruz sakın birileri çıkıpta reset atıldığında pc de şunlar bunlar oluyor diye ders vermeye kalkmasın
Ziyaretçi
Bu olay şuna benziyor , hareket halindeki bir aracın motoruna yeni parça takılamıyor o araç yeni parçanın değişmesi için illa durucak parçalar yerine oturtulacak ve araç yeniden yoluna devam edecek yani bu restart olayında windows linux mac veya android kullanıyor olmanızın bir anlamı yok tüm yazılımlar yukarıda verdiğim örneğe göre hareket ediyor ve boş yere linuxta şu var mac ta yok windowsta şu var bunda yok gibi örneklerle karmaşa çıkarmaya gerek yok restart atmadan en fazla sistem dosyası olmayan yada o an için kullanılmayan programların güncellemesi yapılabilir
Yanıtla
Ziyaretçi
@18 Ağu 2012 09:03 Tebrikler güzel açıklama.
Ziyaretçi
ubuntuda kernel güncelleştirmesinde o yazı çıkıyor.
Yanıtla
Listelemeye Devam Et