PC satışlarında üzen rakamlar...

Türkiye'de KDV indirimi ile hayat bulmaya çalışan PC satışları, bakın yurt dışında ne durumda...

Krizde PC'ci olmak...

Dünya çapında değerlendirildiğinde, en büyük endüstriler arasında yer alan kişisel bilgisayar pazarı kürsel krizin etkisini iyiden iyiye hissetmeye başladı. Tam olarak tüm rakamları elde etmek mümkün olmasa da, 2008 yılında tüm kişisel bilgisayar pazarının 243 milyar dolarlık (yaklaşık 389 milyar TL) bir çapa sahip olduğu tahmin ediliyor. İşte bu dev endüstri krizin sarsıntılarını iyice hissetmeye başladı ve 2009'un çeyreğinde tam %7,1 oranında daraldı.

Kişisel bilgisayar sektörünün nabzını tutan IDC'nin verilerine göre eğer netbook'lar olmasaydı tablo bundan çok daha vahim bir hal alacaktı. 2009'un ilk çeyreğinde üreticilerin siparişlerinin %6,5 oranında düştüğünü de açıklayan IDC, ABD'de ise durumun biraz daha iyi göründüğünü söyledi. Rakamlara göre ABD'de kişisel bilgisayar pazarı sadece %3,1 oranında küçüldü.

Bu sırada tüm bu olumsuz tabloya rağmen HP satışlarını artırabilen ender firmalardan biri oldu. 2009 Ocak-Mart arası dönemde satışlarını %2,9 oranında artıran HP, 1999 yılından beri liderliği elinde bulunduran Dell'i de koltuğundan etti. Aynı dönemde Dell'in satışları tam %16,7 düştü.

Okuyucu Yorumları