Bilgisayarınızı yükseltmek ve yenilemek heyecan verici, aynı zamanda uğraşması zevkli bir iş. Birkaç yüz doları geçmeyecek bir harcamayla sisteminizi son yeniliklerle donatabilir ve hızını katlayabilirsiniz. Ancak satın almanız gereken parçaları dikkatle seçmezseniz bu iş size ek masraflar çıkarabilir, zaman içinde paranızı gereğinden fazla sömürebilir. Bunun yanında yüksek özellikli donanımlara çok fazla para harcamanıza gerek olmayabilir.
Aşağıdaki 5 uyarıya uyarak yükseltme masraflarınızı kontrol altına alabilirsiniz.
Anakart alırken abartmayın: Anakartların fiyatları 50-60 dolardan başlayıp 400 doların üzerine çıkabiliyor. Ancak uç nokta anakartların "Sniper", "Formula" gibi isimlere sahip olmaları sizi yanıltmasın, zira anakartın performans üzerine etkisi çok azdır. Anakartlar, üzerindeki slotlarla PC'nizi genişletmenize izin veriler. Bazıları, daha fazla ekran kartını ve RAM'i destekeyebilir ama hepsi bu kadar. Eğer uygun fiyatlı bir çözüm arıyorsanız, 100-150 dolar aralığında size göre birçok iyi seçenek var.
İşlemcilerde de gözünü yükseğe dikmenize (genellikle) gerek yok: Yükseltme için harcayacağınız para kısıtlıysa, yeni nesil dört çekirdekli Intel Core i5'ler fazlasıyla işinizi görebilir. Bir Core i3 de alabilirsiniz, muhtemelen çoğu kullanımda önemli bir performans farkı yaşamayacaksınız. Ancak Core i3 ile i5'in performansının arasında azımsanmayacak bir fark olduğunu da söyleyelim.
SSD'ler, ekran kartı...
SSD alın: Yükseltme sırasında SSD yerine normal bir sabit disk satın alarak tasarruf etmeniz mümkün. Ancak önceki jenerasyon SSD'lerin fiyatları bugünlerde oldukça uygun. 200 TL civarında (veya altında) 128GB'lık SSD'ler bulmanız mümkün. SSD'ler çok düşük erişim süresi ve hızlı rastgele okuma performanslarıyla sisteminizde farkedilir bir performans artışı sağlayacaktır.
Oyun oynamıyorsanız ekran kartına gerek yok: Ekran kartıları, 3D oyunları ortalamanın üzerinde detaylarla oynamak isteyenler için kaçınılmaz. Ancak günümüzün Intel ve AMD işlemcileri, çokluortam ve 2D oyunları rahatlıkla oynatabilecek entegre grafik çiplerine sahipler. Ancak önce işlemcinizin IGP (entegre grafik) özelliğine sahip olduğundan emin olun (örneğin AMD'nin FX işlemci serisinde IGP yok).
Aynı bileşenleri kullanabiliyor musunuz: İşlemciler ve ekran kartları inanılmaz bir hızda gelişseler de aynısı sabit diskler, ses kartları, güç kaynakları için geçerli değil. Daha yavaş değişen bu bileşenleri yeni sisteminizde hala kullanmanızın mümkün olup olmadığını kontrol edin. Bunu yaparken yeni anakartınızın eski donanımınızı kabul edecek bir yuvaya sahip olduğundan, onu gerekiyorsa yeni güç kaynağınıza bağlayabileceğinizden ve yeni işletim sisteminizin eski donanımınızı desteklediğinden emin olun.