Bellek ne kadar önemli? Yeni bellek almak, bilgisayarı yükseltmenin en kolay ve ucuz yollarından biri olarak bilinir. Fakat sizin sisteminizin gerçekten belleği yükseltmenize ihtiyacı var mı?
Diyelim ki belleği yükseltmeye karar verdiniz, bu durumda nasıl bir kritere göre alacağınız belleği seçmelisiniz? Hıza göre mi? Gecikmeye göre mi? Yoksa çalışma frekansına göre mi? Çok fazla seçenek var ve bellek piyasası gerçekten kafa karıştırıcı.
Yakın zamanda piyasaya çıkanlar da durumu basitleştirmiş değil. Haswell anakartların büyük çoğunluğu 3.000MHz'e kadar hızları destekliyor ve bellek üreticileri bu hızda DIMM'lar üretebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Kullanıcılar da doğal olarak bir kez daha bu frekansın önemli bir şey olduğunu düşünmeye başlıyor.
Belleğin gecikme süresi (latency) ve araçlar
Diğer bir hakim düşünce ise bellek gecikmesinin çok daha önemli olduğu. Bu düşünceyi savunanlar, bulunabilen en düşük gecikme süresine sahip belleklerin seçilmesinden yanalar. Tabii ki gerçekte iş bu kadar basit değil, çünkü belleğin bir isteğe yanıt vermesi belleğin çalıştığı hızla da yakından alakalı. Bu sorunun kesin yanıtını bulmak için çok farklı iki bilgisayarda birçok belleği deneyeceğiz.
Araçlar
Belleğinizin çalışması gereken hızda çalışıp çalışmadığını kontrol edebileceğiniz birkaç pratik program var. Bunlardan biri eskiden beri tanıdığımız CPU-Z, bu programı www.cpuid.com'dan indirebilirsiniz. Memory sekmesi şu anki bellek ayarlarını gösterirken, SPD sekmesi belleğinizin gerçek kapasitesini gösteriyor.
SiSoftware Sandra, teknik analiz
Diğer bir pratik program da SiSoftware Sandra. Bilgisayarın erişebildiği bant genişliğini görebilmek için biz de bu programı kullandık. Bunun yanında SiSoftware Sandra ücretsiz ve diğer kullanışlı testlere de sahip.
Teknik analiz
Bellek hızının test bilgisayarımızdaki etkisini tam olarak görebilmek için, SiSoftware Sandra 2013'ün yanında, bazı oyun testleri de yaptık. Sonuçlar zaten kendi kendini açıklıyor - standart bellek sonuçlarıyla "yükseltilmiş" bellek sonuçları arasında çok çok az bir fark var.
Bu farksızlık, 8GB ile 16GB arasında da, hızları çok farklı bellekler arasında da aynı. Yani belleğe ne yaparsanız yapın performansa pek bir etki edemiyorsunuz. Tüm benchmark'lardaki minimum, maksimum ve orta FPS'leri ölçtük, ve gördüğümüz tek artış, Bioshock'un maksimum FPS'sinde oldu.
Sonuç ve test tablosu
Büyük bir fark gördüğümüz tek benchmark ise SiSoftware Sandra 2013'tü. Burada, bellek hızındaki artışın ve gecikmedeki düşüşün etkisinin direk olarak test sonucuna yansıdığını gördük.
Ama sonuç olarak oyun oynamak ve genel kullanım için bir performans artışı istiyorsanız, paranızı daha etkili olacak bir alana harcamanızı tavsiye ederiz. Mesela ekran kartı veya işlemci gibi.