Patlayan pillerin önüne MR ile geçilecek!

"Cebindeki telefon patladı" haberlerinin altında yatan gerçek, bu ilginç araştırmayla ortaya çıkıyor

Piller neden patlıyor?

Her geçen gün yaygınlaşan ve sayıları artan taşınabilir cihazlar, modern çağın en önemli buluşlarından biri olarak kabul ediliyor. Cihazların uzun süre şarj gerektirmeden çalışabilmesinin arkasında ise lityum iyon piller yatıyor. Uzun pil ömrü sağlayan Li-ion pillerle ilgili ufacık bir detay ise kullanıcıların keyfini kaçırmak için yeterli: Bu piller patlayabiliyor. Sizlere daha önce patlayan PSP, Çinli cep telefonları ve hatta iPhone'larla ilgili haberleri aktarmıştık.

Bu konu üzerinde çalışmalarını sürdüren Doğulu bilim adamlarından sonra Batılı meslektaşları da bu konuyu el attılar, üstelik sıra dışı bir yöntemle... Amaç, bu pillerin neden patlamaya yol açtığını ortaya çıkartabilmek.

Pillerin patlamasının altında yatan gerçekler...

Pillerin patlamasının altında yatan gerçekler...

Nature Materials'da yayınlanan bir makalede Li-ion pillerde görünen patlamaların, pil yapısı üzerinden bulunan kılcal şeritlerin aşırı ısınması nedeniyle gerçekleştiğini açıklanıyor. Pil şarj edilirken meydana gelen bu çok ince şeritlerle uzun süreler kullanılan ve hızlı şarj edilen cihazlarda daha sık karşılaşılıyor. Bu şeritlerin sırrını çözmek içinse sadece 1 cm uzunluğunda özel bir Li-ion pil üretildi. Bu özel pil şarj edilirken, hastanelerde kullanılan MR cihazlarına benzer bir teknoloji ile yakından takip edilecek ve şeritlerin hangi koşullarda oluştuğu ve neden bu kadar ciddi tehlikelere yol açtıkları gözlemlenebilecek.

Yakın gelecekte yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanması planlanan Li-ion akü ile çalışan motosiklet ve otomobiller yollara çıkmadan önce bu konuda ciddi gelişmeler yaşanacağını umuyoruz.

Okuyucu Yorumları