Paris Olimpiyatları’nın “uçan meşalesi”: Gördüğünüz şey aslında alev değil!

Paris Olimpiyatları süresince, ikonik Olimpiyat meşalesi her gece gün batımında gökyüzüne yükseliyor ve sabah 2'de tekrar yere iniyor. Peki ama tamamen elektrikli olan bu meşale nasıl çalışıyor?

Paris Olimpiyatları’nın “uçan meşalesi”: Gördüğünüz şey aslında alev değil!

Geçtiğimiz Cuma günü Paris'te düzenlenen açılış töreninde, Olimpiyat meşalesi Marie-Jose Perec ve Teddy Riner tarafından yakıldı. Ve hemen ardından meşale, gökyüzüne yükselirken görüldü. Bu gösteri, birçok kişiyi meşalenin kendisinin bir sıcak hava balonu olup olmadığı konusunda meraklandırdı.

Görünüşü benzer olabilir, ancak bu bir sıcak hava balonu değil. Bunun yerine, meşale bir balonla gökyüzüne kaldırılıyor ama yere bağlı kalıyor.

Gün boyunca meşale yerde duruyor. Gün batımında ise, yerden 60 metre yukarıya kaldırılıyor ve sabah 2'ye kadar orada kalıyor. 30 metre yüksekliğinde ve 7 metre çapında bir ateş halkası olan meşale, gece gökyüzünde çarpıcı bir görüntü oluşturuyor. Ancak aslında, alev tamamen elektrikli.

Geleneksel olarak, Olimpiyat meşalesi ana stadyumda yakılır ve oyunlar süresince orada kalır. Ancak, bu yılın açılış töreni farklıydı. Sporcular stadyuma yürümek yerine, Seine Nehri'nde teknelerle geldiler. Törenden sonra meşale yakılıp yerleştirilebilecek büyük bir stadyum yoktu.

Paris 2024 başkanı Tony Estanguet yaptığı açıklamada, bu yenilikçi meşalenin önemini vurguladı. Estanguet, "Meşale her zaman için oyunların öne çıkan detayıdır. Çünkü olimpiyatın başlangıcını işaret eder" dedi ve ekledi: "Uçan Meşale ile, Paris 2024'ün DNA'sının kalbinde yer alan Fransa'nın cesaret, yaratıcılık, yenilikçilik ve bazen de çılgınlık ruhuna saygı duruşunda bulunmak istedik."

Fransa'nın devlet tarafından işletilen elektrik kuruluşu EDF tarafından tasarlanan %100 elektrikli alev, hiçbir yakıt kullanmıyor. Ateş halkası, 40 LED spot ışığıyla aydınlatılıyor ve 200 yüksek basınçlı püskürtme başlığı ile bir bulut oluşturuyor. EDF'nin başkanı ve CEO'su Luc Rémont, bu sürdürülebilir yenilikten gurur duyduklarını ifade etti: "Bu 'elektrik devrimi', ekiplerimizin ve tasarımcı Mathieu Lehanneur'in yürüttüğü devasa çalışmalar sayesinde mümkün oldu. Gelecek elektrikli ve EDF ekipleri, Paris 2024'ü daha sürdürülebilir ve sorumlu bir oyun haline getirerek tarih yazmaktan gurur duyuyor."

Paris Olimpiyatları 11 Ağustos'a kadar devam edecek.