İnsanlığın soyunun tükenmesi fikri kulağa yeni bir bilim kurgu filminin konusu gibi gelebilir ama size kötü bir haberimiz var, bu film gerçek olabilir. Yine de panik yapmayın, şimdilik bu sona milyonlarca yıl var.
Neyse ki bilim insanlarının insan ırkını kurtarmak için yeni bir planı da var. Ancak bu planı hayata geçirmek için '5D hafıza kristalleri' gerekiyor. Southampton Üniversitesi'nden bir ekip, insan genomunun tamamını bir kristal üzerinde saklamayı başardı ve bunun insanlığı yok olmaktan kurtarmak için kullanılabileceğini düşünüyorlar.
Kristal şu anda Avusturya'nın Hallstatt kentindeki bir tuz mağarasında bulunan özel bir zaman kapsülü olan Memory of Mankind arşivinde saklanıyor. Araştırmacılara göre bu devrim niteliğindeki veri depolama formatı milyarlarca yıl hayatta kalabilir.
Zamanla bozulan diğer veri depolama formatlarının aksine, 5D bellek kristalleri 360 terabayta kadar bilgiyi yüksek sıcaklıklarda bile milyarlarca yıl boyunca kayıpsız saklayabiliyor. "Zamanla bozulan veri depolama formatı" derken de, 20 sene önceye kadar herkesin elinde dolaşan floppy disketleri ve bugün çoğunuzun unuttuğu daha genç CD'leri ve DVD'leri bile sayabilirsiniz. 10 yıl geçince trip atmaya başlayan sabit diskleri hiç saymıyoruz bile. Dolayısıyla kristal üzerine veri depolama konusu, yeni bir çığır açabilir.
İşin garibi bu teknoloji 70'li 80'li yıllardaki bilim kurgu filmlerinde, janjanlı uzay gemilerinin içinde makinelerin içine girip çıkan minik kristaller gibi sahnelerden de hatırlayabiliyoruz. Yani bu teknolojinin uzun zamandır farkındayız. Öte yandan bu özellik 2014 yılında en dayanıklı veri depolama malzemesi olarak Guinness Dünya Rekoru'na da layık görüldü.
Bu kristaller, donma, yangın ve 1.000°C'ye varan sıcaklıkların yüksek ve düşük uçlarına dayanabiliyor. Kristal ayrıca cm2 başına 10 tona kadar doğrudan darbelere dayanabiliyor ve kozmik radyasyona da uzun süre maruz kalabiliyor ama hiç umurunda olmuyor.
Profesör Peter Kazansky liderliğindeki ekip, silika içinde yönlendirilmiş nano yapılı boşluklara verileri hassas bir şekilde yazmak için 20 nm boyutunda ultra hızlı lazerler kullandı.
PC'lerimizde, telefonlarımıza veri depolamak için kristal kullanma fikri elbette henüz mantıklı değil ama yarın çılgın bir mühendisin çıkıp da kristal diskler yaptım demeyeceğini de bilemeyiz.