Panama merkezli firma Mossack Fonseca'dan sızan veriler, boyutları itibariyle şimdiye kadarki en büyük sızıntılardan biri olarak kabul ediliyor. Sızan bilgiler, offshore şirketler yoluyla gelirlerini gizleyip vergi ödemekten kaçan, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin, Hindistan gibi 40 ülkenin üzerindeki üst düzey politikacıları, yakınlarını ve akrabalarını ilgilendiriyor.
Peki Panama sızıntısının boyutu tam olarak ne kadar?
Sızıntıların 1970'ler ile 2015 sonlarına ait 11,5 milyon gizli belgeyi içerdiği söyleniyor. Sızan 2,6 terabaytlık verinin içerisinde 4,8 milyon eposta adresi, 3 milyon veritabanı dosyası, 2,2 milyon PDF dosyası, 1,1 milyon resim dosyası ve 320.000 metin belgesi bulunuyor.
Sızıntının tam olarak ne zaman yaşandığı bilinmese de bir Mossack Fonseca yetkilisi yaptığı bir açıklamada kaynağın eposta hack'i olduğunu doğruladı. Epostaların nasıl hack'lendiği bilinmese de dışarıdan güvenlik araştırmacıları tarafından yapılan incelemeler, Mossack Fonseca'nın epostalarını TLS protokolüyle şifrelemediğini gösterdi.
Araştırmacılar, eposta sunucusunun hack'lenmesinin "birkaç yoldan" gerçekleşmiş olabileceğini söylüyorlar. Araştırmacılara göre eposta hesaplarının tek tek ele geçmesinden ziyade, sunucunun ele geçmiş olma ihtimali var. Ortaya çıkan verilerin büyüklüğü, bu ihtimali güçlendiriyor.
Sızıntıyı kimin gerçekleştirdiği, bilgileri kimin haber kuruluşlarına ilettiği bilinmiyor. İddiaya göre sızıntıyı yapan isim, şifreli sohbet ve eposta kanallarıyla iletişim kuruyor.
Mossack Fonseca yaptığı açıklamada kanuna aykırı hiçbir bir iş yapmadığını, tüm yaptığının müşterilerine yasal şirketler kurmaları için yardımcı olduğunu söyledi. Hırsızlığa maruz kalmayı kimsenin istemeyeceğini söyleyen firma, suçlu tarafları adaletin karşısına çıkarmak için her şeyi yapacaklarını söyledi.