Özel karakter setindeki alan adları

Özel karakter setlerini içeren alan adları açmak için çalışmalar sürüyor. Çıkış tarihi ise 2008.

Yabancı Alan Adları

Halen a'dan z'ye karakterler ve 0'dan 9'a rakamlarla beraber tirelemelerin de kullanılabildiği alan adlarında 37 çeşit karaktere izin veriliyor. Geçtiğimiz Kasım ayından bu yana çalışması devam eden projeye göre İngilizce karakter seti dışında özel karakterlerden oluşan kelimelerin bir alan adını adresleyebilmesine olanak sağlayacak olan altyapı üzerine geliştirmeler henüz tamamlanmadı. Geçişin tam anlamıyla 2008'e doğru gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Diğer dillerdeki özel karakterlerin de eklenmesiyle ilgili çalışma, dünyada internetin daha yaygın hale getirilebilmesi için önem taşıyor. Halen özel karakter seti kullanılan ülkelerde kullanıcılar en basitinden .com uzantısını yazabilmek için kendi dillerinin karakter seti dışında harfleri klavyeden girmek durumundalar. En büyük sıkıntılar da yüksek nüfusa sahip Çin ve Tayvan'da yaşanıyor.

Tarayıcılar, e-posta programları ve diğer uygulamaların da bu karakterleri tanıyabilmesi için uzun süredir "canlı" testler uygulanıyor. ICANN laboratuarlarında yapılan bu testler sonucunda farklı yapılar üzerinde çeşitli uygulamalar başarıyla gerçekleştirilebildi. Ancak dünya çapında sistemin sorunsuz çalışması için geliştirmelere devam edildiği ve tam anlamıyla geçişin 2008'i bulacağı da belirtiliyor.

Okuyucu Yorumları