Yeni nesil konsol savaşları bambaşka bir boyutta tam gaz devam ediyor. Hangi sistemi alacağınıza karar vermiş olsanız bile iş sadece konsolu edinmekle bitmiyor. Yeni nesil konsolların en büyük nimeti görsellik elbette. Bu nimetten faydalanabilmek için iyi bir de televizyona ihtiyacımız var. El yakan konsol fiyatlarının yanına bir de HDTV fiyatı eklenince alıcıların gözü korkuyor. Gözünü karartan alıcılar ise onlarca marka ve modelin arasında seçim yapmakta zorlanıyor.
Seçim yapabileceğimiz ürün yelpazesinin geniş olması elbette iyi bir şey. Tasarım ve boyut gibi kişisel beğenimize kalmış özellikler sorun değil. Asıl soru tanıtımlarda tam olarak verilmeyen ya da broşürlere küçük harflerle yazılan özellikler ile ilgili. Aldığınız yeni televizyon gerçek Full HD olmayabilir. CHIP Online'ın önerilerine kulak verin, ne kesenize ne de oyun zevkinize zarar gelmesin.
Küçük bir de not: Burada "Plazma mı, LCD mi?" tartışmasına girmeyeceğiz. Yazıda bahsi geçen tüm bilgiler hem plazma, hem de LCD teknolojileri için geçerlidir. Hangi teknolojiyi seçeceğiniz tamamen size kalmış. LCD ve Plazma arasındaki seçiminizi ise buradaki makalemizden yardım alarak yapabilirsiniz.
Nereden nereye?
Bilgisayar teknolojisi sürekli atakta olmasına rağmen televizyonlar için aynı şeyi söylemek pek kolay değil. Televizyonların özellikleri elbette ki arttı ve pek çok yeni teknoloji ile tanıştık. Kullandığımız PAL standardı bundan tam 44 yıl önce oluşturuldu. Son 40 yılda HDTV'lerin piyasaya çıkışına kadar yapılan en büyük yenilik, yayın yapan birçok kuruluşun analog yayından dijital yayına geçmesi oldu.
Dijital yayın ile veri aktarımındaki pürüzler ortadan kalktı, karlanma, gölgelenme, kayma gibi sorunlar giderilmiş oldu. Daha ucuza daha fazla veri taşınabilmesi sıradan insanı hali ile pek etkilemedi. Elbette bu yenilik hayatımızı kökünden değiştirecek çapta değildi. Oyuncuları ilgilendiren kısım ise farklıydı: Televizyonlar monitör kalitesinde, parlaklığında ve çözünürlüğünde görüntü vermekten çok uzaktı. "Köklü" diyebileceğimiz bir değişim ise ancak HD (High Definition - Yüksek çözünürlük) ibaresi hayatımıza girdikten sonra başladı.
HD Ready ve Full HD
Piyasada çeşitli marka ve modellerde HDTV'ler bulmak mümkün. Piyasaya çıktıklarında astronomik olan fiyatlar ise kabul edilebilir sınırlara düştü denilebilir. Özellikle "HD Ready" ibareli televizyonların fiyatları makul seviyelerde. İşin oyuncuları ilgilendiren yanı, bu televizyonların çoğunun gerçek HD olmayışı. Peki bu markalar ve modeller arasında gerçek HDTV'leri nasıl ayırt edeceğiz?
3 ayrı HD formatı bulunuyor. Piyasaya çıkan bir televizyonun HD ibaresini taşıyabilmesi için belirlenen standartlar kafa karıştırıcı sonuçlar doğurabiliyor. 720p, 1080i ve 1080p olarak belirlenen formatlar farklı çözünürlükleri destekliyor ve farklı sistemler tarafından kullanılıyor. Örneğin Xbox360 1080i (1920 x 1080 interlace) desteğine sahip. Tercihinizi PS3'ten yana kullandıysanız 1080p (1920 x 1080 progressive) bir televizyon tam manası ile performans almanız için gerekli. Merak edenler için söyleyelim: Standart televizyonlarımız 480i ve 480p desteği ile birlikte geliyor.
Piyasada bulunan herhangi bir HDTV ile konsolunuzu kullanmanız mümkün elbette. Ancak sıradan ürünlerin bir çoğu Full HD değil. Full HD olmayan modellerde desteklenen çözünürlük 1024 x 768, 1280 x 720 ya da en fazla 1366 x 768 olabiliyor. Bu ürünler gelen görüntünün çözünürlüğünü kendi çözünürlüğüne düşürüyor ve ekrana veriyor: HD yayınları alabilmeleri dışında oyuncular için pek bir yararı olduğunu söylemek güç. Çünkü çözünürlük düştükten sonra olayın hiçbir anlamı kalmıyor. Standart bir TV'nin görüntü kalitesinin üstünde olmasına rağmen konsolunuzun tam gücünü görmeniz zor.
Full HD bir televizyonun ise TV keyfinize limon sıkması olası. Daha geniş renk paleti, parlaklık, kontrast gibi özellikler kendini hemen belli etse de, düşük çözünürlüklü televizyon yayını oldukça eğreti duruyor. 19 inç CRT bir monitörde 640 x 480 çözünürlükle oyun oynadığınızı hayal edin; aynı tadı almanız olası. Tabii eğer HD yayınları izleyebiliyorsanız, o zaman gerçek TV keyfi için Full HD bir model çok daha doğru bir seçim olacaktır.
Bağlantı noktaları
Televizyon üzerindeki girişler de ayrıca göz önünde bulundurulması gereken bir konu. Dünya üzerinde ses ve görüntü taşımak amacı ile kullanılan 10 ayrı bağlantı çeşidi bulunuyor. Bu bağlantı tiplerinden sadece 4 tanesi oyuncular için hayati önem taşıyor.
HDMI (High Definition Multimedia Interface) girişi zaten televizyonumuzun olmazsa olmazı. VGA ve DVI (Digital Visual Interface) girişleri ise bilgisayarımızı televizyona bağlayabilmek için gerekli ve çok üründe bu girişler bulunuyor. PS3 ve yeni cihazların büyük çoğunluğu HDMI girişini kullanıyor. Bu yüzden alacağımız televizyon üzerindeki HDMI giriş sayısı ne kadar fazla ise o kadar iyi. Xbox 360 ise standart olarak komponent kablosu ile birlikte geliyor.
Hem konsol hem bilgisayar kullanıcısıysanız ve HDTV'lerin fiyatları size çok yüksek geliyorsa, bir diğer alternatifiniz de monitörler. Fiyatları 1.000 Doların altında olan, Full HD çözünürlüğü destekleyen ve HDMI girişine sahip olan 24 inç'e kadar monitörler bulmanız mümkün.
Bir monitörün televizyonun yerini alması beklenemez elbette. Ancak hem iyi bir monitör sahibi olmak, hem de konsolonuz ile Full HD keyfini sürmek için daha ucuz bir çözüm olarak aklınızın bir köşesinde kalmasında yarar var. Samsung ve Benq gibi markaların bu aralıkta ürünleri bulunuyor. Mevcut monitörünüzü Xbox 360'ınız ile kullanmak istiyorsanız, Xbox 360 VGA - HD - AV kablo setini almanız gerekiyor.
HDTV formatları
Eğer yeni bir HDTV satın almaya niyetliyseniz, tablodaki formatları yakından tanımanızda büyük yarar var.
HD formatı | Çözünürlük | Kullanım |
1080p | 1920 x 1080 progressive | Blu Ray, HD-DVD, PS3 |
1080i | 1920 x 1080 interlace | Xbox 360, HD TV yayınları |
720p | 1280 x 720 | TV yayınları |
480i | 640 x 480 | Standart televizyon |