Oyuncuların PC'lerini hangi markalar süslüyor

Oyuncu PC'lerinde en çok hangi donanım ve işletim sistemi kullanılıyor? İşte rakamlar...

Oyun PC'lerinde kim hâkim?

İnternet oyun dağıtım platformu Steam ayda bir kereye mahsus kayıtlı kullanıcılarının PC bileşenlerini değerlendiriyor. Şu sıralar 15 milyondan fazla oyuncu-bilgisayarında hangi donanımların kullanıldığını Nisan 2009 raporları ortaya çıkarıyor.

Oyuncular işletim sistemi konusunda taviz vermiyor: Yüzde 60'ın üzerinde kullanıcı Windows XP'nin 32-bit'lik sürümünü ile oyun oynuyor. Vista-halefinin test sürümleri ise daha şimdiden neredeyse yüzde 1'e ulaştı.

Oyuncular ekran kartı ve işlemci konusunda da hemfikir: Yüzde 65,1'lik kitle seçimini Nvidia ekran kartlarından yana yapmış; AMD/ATI bayağı bir geriden (yüzde 27,34) takip ediyor. Kullanılan kartların üçte ikisi DirectX 10 destekli bir grafik işlemci (GPU) kullanıyor fakat bundan yaralanabilmek için Vista kullananların oranı yüzde 28,28. En popüler yonga Nvidia'nın Geforce 8800'ü oluyor (yüzde 19,13).

Steam-müşterilerinin yüzde 66,2'ü bir işlemci alırken seçimini Intel'den yana kullanıyor. Bu alanda daha çok çift çekirdekli işlemciler yaygınken, dört çekirdekli işlemcilerin oranı geçtiğimiz sekiz ay içinde yüzde 6 oranında arttı. Diğer detayları güncel Steam Hardware Survey'de bulabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları