Verilerimizi Geri Alalım
Yedekleme işlemlerimiz için “Backup” bölümünü kullandık şimdi ise yedeklediğimiz bu verilerimiz nasıl geri alabiliriz öğrenelim. Geri alma işlemi için ise “Restore” bölümünü kullanıyoruz. Programın arabiriminden bu bölüme geçiş yaptıktan sonra yine aynı iki bölüm karşımıza çıkıyor; “What” ve “Where”. “What” kısmındaki “Restore from file” bölümünü kullanarak yedekleme yaptığınız dosyanızın yolunu belirtin (yedekleme alırken programın kaydettiği .oeb uzantılı dosya). Yedeklerinizin bulunduğu dosyanızı programa gösterdiğinizde hemen alt kısımdaki liste aktif hale geçecektir.
Bu listeden geri yüklenmesini istediğiniz verilerinizi yanlarındaki kutucuklar işaretleyerek belirleyin. Herşeyden eminseniz orta kısımdaki “Restore” düğmesine basmanın zamanı gelmiştir. Bu düğmeye bastıktan sonra program yedek almış olduğunuz Outlook Express verilerinizi otomatik olarak geri yükleyecek ve siz yine aynen kaldığınız yerden devam edebileceksiniz.
ABF Outlook Express Backup programının, Outlook Express verilerinizi yedekleme ve tekrar geri yükleme konusunda sizler için çok iyi bir yardımcı araç olacağı kesin...
Onur SEVEN – Uğur SEVEN
[email protected]
Verilerimizi Yedekleyelim
Basit bir kurulum aşamasından sonra programımızı çalıştırıp arayüzü ekrana getirdiğimizde Backup ve Restore bölümlerinden oluşan gayet sade bir pencere çıkıyor karşımıza. Yedekleme işlemimiz için “Backup”, geri yükleme için ise “Restore” bölümlerini kullanacağız.
Yazımızın bu bölümünde verilerimizi nasıl yedekleyeceğimizi öğreneceğimiz için programın “Backup” bölümünde işlemlerimize devam edelim. Bu bölüm “What” ve “Where” diye iki bölümden oluşuyor. Yedekleme yapacağımız verilerin bir listesini soldaki “What” kısmında görebiliyoruz. Hangi materyallerimizi yedeklemek istiyorsak yanındaki kutucuğu doldurmamız yeterli oluyor. Bu şekilde yedek alacağımız verilerimizi belirlemiş oluyoruz.
Sağ kısımdaki “Where” bölümünde ise, “Backup to File” seçeneği ile yedekleme yapılacak dosyamızın hangi dizin altına ve hangi isimle kaydedilmesini istiyorsak belirlememiz gerekiyor. “Description” bölümüne ise istersek açıklama cümlesi yazabiliriz.
Herşeyi doğru bir şekilde belirlediğimizden eminsek yedekleme işlemini başlatmak için ortadaki “Backup” düğmesine basabiliriz. Böylece Outlook Express verilerimiz belirlediğimiz dizin altına yine belirlediğimiz isimle kaydedilecektir ve bu dosya “.oeb” uzantısında olacaktır. Bu kadar!
Mail alışverişi yapmak veya çeşitli haber sunucularında mesaj alışverişi yapmak için Windows ile beraber gelen Outlook Express programını kullanıyor ve tüm iletilerinizi düzenli bir şekilde arşivliyorsunuz diyelim. Yaşlanmış ve artık çalışmaz hale gelmiş işletim sisteminizi tekrar kurmanız veya bilgisayarınıza format atmanız gerektiğinde tüm bu iletilerinizi nasıl düzenli bir şekilde yedek alacaksınız?Yedek aldınız var sayalım peki nasıl geri yükleyeceksiniz? Bu yazımızda sadece Outlook Express verilerinizi değil tüm Outlook ayarlarınızı nasıl yedekleyebileceğinizi ve yeni işletim sisteminize tekrar nasıl geri yükleyebileceğinizi anlayoruz.
Bütün bu yedekleme ve geri yükleme işlemlerini gayet başarılı bir yazılım olan ABF Outlook Express programı ile kolayca yapabiliyoruz. Programın yedekleyip geri yükleyebileceği Outlook Express verilerini kısaca şöyle sıralayabiliriz;
• Mailler
• Adres Defteri
• Outlook Express Ayarları
• Kullanıcı Hesapları
• İleti Kuralları
Bize yarayacak olan bütün veriler de bunlar zaten. Tabi eğer istersek program “Sık Kullanılanlar” arşivimizi de yedekleyebiliyor. ABF Outlook Express Backup programının 30 günlük deneme sürümünü http://tucows.efes.net.tr/files4/abfOutlookExpressBackupInstall.exe adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Program Windows 95/98/Me/NT4/2000/XP işletim sistemlerinde, Outlook Express 5 ve üzeri sürümlerinde kullanılabiliyor.