Bilim insanlarına göre gerçek psikopatları, trafikteki sürüş alışkanlıklarından tanımak mümkün olabilir. Regensburg Üniversitesi'nden araştırmacılar, psikopatik kişilik özellikleri ile direksiyon başında cep telefonu kullanma alışkanlığı arasında anlamlı bir ilişki buldu.
Araştırmaya göre, piskopati sahibi kişilerin, direksiyon başında telefon kullanırken kaza yapmaktan korkmak, başka birine zarar vermek, suçluluk duymak gibi hisleri çok daha az yaşadıkları tespit edildi. Yani direksiyon başında telefonla uğraşırken yapabilecekleri bir kazada sebep olabilecekleri maddi veya can kayıpları konusunda suçluluk hissetmedikleri anlaşıldı.
Aynı şekilde bu sürücülerin, normal sürücülere oranla, son bir yıl içinde bir trafik suçu işleme ihtimalinin de %33 daha yüksek olduğu fark edildi. Diğer bir deyişle, otomobiline bindiğiniz birinin, belki bir taksi şoförünün veya arkadaşınızın elinde telefonla araç sürdüğünü görürseniz, gerçek bir trafik canavarı olan ve muhtemelen tedavi gerektirecek derece psikopati sahibi biri olduğu ihtimalini aklınızın bir köşesine yazabilirsiniz.
Karanlık üçlü
Öte yandan, araştırmada pek çok kullanıcının araç kullanırken zorunlu hallerde, trafik ışıklarında veya sıkışık trafikte telefonlarına baktıkları da anlaşıldı ancak bunlar psikopatiyle bağlantılı kabul edilmiyor. Riskli biçimde araç kullanırken, hızlı akan trafikte, otobanlarda veya başka riskler varken telefondan vazgeçmeyen sürücülerin psikopatiyle ilişkisi kurulmuş.
Bu kişilerin aynı zamanda psikolojide "Karanlık Üçlü" denilen psikolojik bozukluklara sahip oldukları da vurgulanıyor. Karanlık üçlü psikolojide narsisizm, makyavelizm ve psikopati durumuna verilen bir isim. Kötü niyetli nitelikleri nedeniyle bu hastalıklara "karanlık" deniyor. Diğer bir deyişle, direksiyon başında telefonu elinden bırakamayan kişilerin, narsist, makyavelist veya psikopat olma ihtimali çok yüksek kabul ediliyor.