OpenAI, GPT-3,5 Turbo'nun yerine yeni mini modeli GPT-4o mini'yi sunmaya başlıyor

OpenAI, şimdiye dek en hafif modeli olarak sunduğu GPT-3,5 Turbo'nun yerine yeni bir mini modeli kullanmaya başlıyor. İşte GPT-4o mini ve getireceği yenilikler...

OpenAI, GPT-3,5 Turbo'nun yerine yeni mini modeli GPT-4o mini'yi sunmaya başlıyor

OpenAI, ChatGPT’yi destekleyen üst seviye büyük dil modelinin daha küçük ve daha uygun fiyatlı bir versiyonunu yayınladı. GPT-4o mini adı verilen yeni model, OpenAI’nin bugüne kadarki en küçük modeli olan GPT-3.5 Turbo ile karşılaştırıldığında geliştiricilere yapay zeka destekli uygulamalar ve hizmetler oluşturma konusunda yüzde 60 daha az maliyet sunacak.

Ancak GPT-4o mini, tüketiciler için de oldukça önemli bir gelişme anlamına geliyor. GPT-4o mini, bugünden itibaren ücretsiz ChatGPT kullanıcıları için GPT-3.5 Turbo’nun yerini alacak ve bu, temel ChatGPT deneyiminizin önemli ölçüde iyileşeceği anlamına geliyor.

OpenAI, GPT-4o mini’nin, MMLU (Measuring Massive Multitask Language Understanding) adı verilen ve 57 akademik konuda 16.000 çoktan seçmeli soru içeren bir endüstri karşılaştırmasında yüzde 82 puan elde ettiğini iddia etti. Bu puan, yüzde 88,7 puan alan GPT-4o’dan biraz daha düşük, ancak yalnızca yüzde 70 puan alan GPT-3.5 Turbo’dan daha yüksek. Yapay zeka uzmanları, yapay zeka sistemlerinin ne kadar akıllı olduğunu ölçmek için bu tür kıyaslamalara güvenilmemesi konusunda uyarıyor olsa da, şimdilik büyük dil modellerinin performansını ölçmek için sahip olduğumuz en iyi yol olmaya devam ediyor.

Üst seviye modellerinin daha küçük versiyonları, geliştiricilere yapay zeka destekli uygulamalar oluşturma konusunda daha fazla esneklik sağlıyor. Herkes her kullanım için en büyük, en güçlü modellere erişime ihtiyaç duymadığı veya bu erişime sahip olmadığı için, küçük modeller oldukça fayda olabilir. Benzer bir şekilde Google da Mayıs ayında, şirketin hız ve verimlilik için optimize edildiğini söylediği kendi hafif modeli olan Gemini 1.5 Flash'ı duyurdu. Anthropic gibi diğer yapay zeka şirketleri de tam ölçekli modellerinin daha küçük versiyonlarını sunuyor.

GPT-4o mini şu anda metin ve görselleri alıp üretebiliyor ancak model gelecekte ses ve video gibi diğer içerik türlerini de işleyebilecek. Her ne kadar GPT-3.5 Turbo, ChatGPT’den ayrılıyor olsa da, geliştiriciler şimdilik OpenAI’nin API’si aracılığıyla onunla uygulamalar ve hizmetler oluşturmak için erişim sağlamaya devam edebiliyorlar.