OpenAI CEO'sundan, yeni rakibi DeepSeek hakkında ilk açıklama geldi

OpenAI CEO'su, birdenbire Dünya gündemine oturan Çinli yapay zeka DeepSeek hakkındaki sessizliğini nihayet bozdu. İşte, Sam Altman'ın yeni rakibi DeepSeek hakkındaki açıklamaları...

OpenAI CEO'sundan, yeni rakibi DeepSeek hakkında ilk açıklama geldi

Kısa bir süre önce DeepSeek’in yayınladığı R1 mantık modelinin başarısı ve eşlik eden araştırma makalesi dünyayı şaşkınlığa uğrattı. Çinli girişim, R1 araştırma makalesinde, OpenAI’nin o1 modeliyle eşdeğer olan gelişmiş yapay zekanın eğitim maliyetinin çok daha düşük olduğunu açıkladı ve modellerini açık kaynaklı hale getirerek isteyen herkesin kontrol edebilmesine imkan tanıdı. Tahmin edilebileceği gibi bu gelişmeler, birkaç büyük teknoloji şirketinin hisselerinin düşmesine neden oldu.

İlk şokun üzerinden biraz zaman geçmiş olsa da, OpenAI CEO’su Sam Altman sonunda DeepSeek’in yarattığı heyecan hakkında bir paylaşımda bulundu ve “Yeni bir rakibe sahip olmaktan” heyecan duyduğunu söyledi: “DeepSeek’in R1’i etkileyici bir model, özellikle de fiyatına göre sunabildikleri açısından. Açıkçası çok daha iyi modeller sunacağız ve ayrıca yeni bir rakibe sahip olmak gerçekten canlandırıcı. Bazı yeni sürümleri çıkaracağız.

Altman, açıklamasının devamında “Genellikle, araştırma yol haritamızı yürütmeye devam etmekten heyecan duyuyoruz ve misyonumuzda başarılı olmak için daha önce hiç olmadığı kadar fazla bilgi işlemin daha önemli olduğuna inanıyoruz. Dünya çok fazla AI kullanmak isteyecek ve gelecek nesil modellere gerçekten çok şaşıracak. Hepinizi AGI ve ötesine getirmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

OpenAI CEO’sunun açıklamalarına bakılırsa, o3 modelinin çok yakında tanıtılmasının beklendiği söylenebilir. Ancak, Altman kendi yapay zeka modellerinin daha gelişmiş olduğunu ve gelişmeye devam edeceğini vurguluyor olsa da, Çinli girişimin, OpenAI’nin ChatGPT ile benzer ilerleme için ihtiyaç duyduğu kaynakların yalnızca %3 ila %5'ini kullanması arada büyük bir fark yaratıyor.

Mevcut AI yazılımlarının karşılaştıkları en büyük sorunlardan biri, ürünü geliştirme ve kullanma maliyeti. o1 gibi gelişmiş modellerin geliştirilmesi onlarca milyon dolara mal olabiliyor. Bu geliştirme süreci, gerekli bilgi işlem gücünü ve enerji harcamalarını sağlayan üst düzey grafik kartları (GPU) gerektiriyor.

ChatGPT o1 gibi bitmiş ürünlerin sınırsız bir şekilde ücretsiz sunulamamasının sebebi de bu. OpenAI gibi şirketlerin maliyetleri karşılaması ve kar elde etmesi gerekir. Ancak DeepSeek’in maliyet düşürme konusundaki bu inanılmaz başarısı, yapay zeka hizmetlerinin geliştirilme masraflarını azaltarak kullanıcılara sunulma bedelinin de çok aşağı çekilmesini sağlayabilir. Bütün bunların yanı sıra DeepSeek’in açık kaynaklı olması, Çin’de geliştirilen yazılımlara karşı duyulan şüpheye rağmen pek çok geliştiricinin hızlı bir şekilde bu modele yönelmesini tetikliyor.