"Yapay zekayı açık kaynaklı şekilde geliştireceğiz" söylemiyle ortaya atılıp bir de vakıf kurarak Elon Musk gibi yapay zeka konusunda endişeleri olan milyarderlerden bağışlar toplayarak gelişen OpenAI, artık yeşil dolarların karşı konulamaz çekimine daha fazla dayanamayacaklarını itiraf etti.
OpenAI yöneticileri işleri "kar amacı gütmeyen vakıf" formuyla yürütmenin son derece zor ve karmaşık olması sebebiyle, vakfı kapatarak şirketleşmenin yolunu aramaya koyuldular.
Medyaya sızan habere göre Sam Altman haftalık toplantıları sırasında OpenAI çalışanlarına şirketin kar amacı gütmeyen karmaşık kurumsal yapısını önümüzdeki yıl değiştireceğini söyledi. CEO, OpenAI'nin kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından kontrol edilmekten uzaklaşacağını ve daha geleneksel bir kar amacı güden kuruluşa dönüşeceğini söyledi. Şirketin bu hedefe nasıl ulaşacağı ve OpenAI'nin kurumsal yapısının tam olarak neye benzeyeceği konusunda ayrıntılara girmedi.
Elon Musk OpenAI'nin planlarını bozabilir
OpenAI, 2015 yılında bağışçılardan gelen paraya dayanan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başladı. Hatta, o dönem yapay zeka konusunda büyük kavgalar eden Elon Musk'ın yapay zekanın açık kaynaklı geliştirilmesi gerektiğine dair söylemlerinin ardından OpenAI'ye yüzlerce milyon dolar bağış yaptığı biliniyor.
Musk kısa bir süre önce, "başlangıçta benden onlarca milyon dolar bağış alınırken verilen sözlere uyulmadı ve OpenAI artık kapalı bir yapıya dönüştü," diyerek OpenAI'ye çok ciddi bir dava açtı. Onlarca avukatın bu dava için çalıştığı biliniyor. Musk davayı kazanırsa, OpenAI'nin "kar amacı güden şirket" olma planlarının hayata geçmesi de mümkün olmayabilir.