Yalnızca bir ay önce Android işletim sistemini çalıştıran Alcatel akıllı telefon modellerinin zararlı yazılım yüklü olarak kutudan çıktığının keşfedilmesinin ardından şimdi de bir araştırma, bu büyük sorunun sadece Alcatel'e ait olmadığını ortaya çıkardı.
Yayınlanan araştırma sonuçlarına göre üreticilerin Android işletim sistemi ile yüklü olarak sunduğu yazılımların çoğu, Play Store platformunu kötüye kullanarak kullanıcı analiz verilerini kendi veritabanlarına yönlendiriyor.
Söz konusu araştırma IMDEA Networks Institute, Universidad Carlos II de Madrid, Stony Brooks University ve ICSI tarafından ortak olarak yürütüldü ve 200'den fazla cihaz üreticisinin ürettiği 1700 modelde bulunan 82000 önyüklü uygulamayı kapsıyor.
Araştırma sonuçlarına göre kasten yapılan kötüye kullanım veya şirketlerin yeterince güvenli olmayan yazılımları sebebiyle birçok Android tabanlı olarak üretilen cihaz yazılımı, üçüncü tarafların kullanıcı verilerine dilediği şekilde ulaşmasını ve üstelik bu tür eylemlerin kullanıcının dikkatinden gizlenmesine neden oluyor.
Araştırma raporunda "Bu durum, kullanıcıların gizliliğine ve hatta güvenliğine karşı büyük bir tehdit oluşturmaktadır" ifadeleri kullanılıyor ve buna sebep olarak "kullanıcının gizliliğinin ve güvenliğinin bir öncelik olarak ele alınmaması ve kalitesiz yazılım mühendisliği uygulamalarının akılllı telefonların işletim sistemlerinde tehlikeli arka kapılar bıraktığını" öne sürüyor.
Araştırma raporu sadece akıllı telefon üreticilerini değil, yazılım üreticilerini ve reklamverenleri de ortaklı kurarak kullancıların gizliliğini ve güvenliğini tehlikeye atan kararları almaktan sorumu tutuyor.
Araştırma raporu şu ifadelerle bu duruma dikkat çekiyor:
"Kullanıcıları davranışları, kişisel verileri ve alışkanlıkları birçok paydaş tarafından sürekli olarak izleniyor ve bu durumdan razı olmaları bir yana, kullanıcıların söz konusu tablodan haberleri dahi bulunmuyor."