Onu 22 yıl önce bulmuşlar!

Bugün "devrim" olarak görülen bu cihazın, aslında tam 22 yıl önce ortaya çıktığını biliyor musunuz?

Onu 22 yıl önce bulmuşlar!

1980'lerde Apple bugünkü ile kıyaslanamayacak kadar küçük bir şirketti. Ama daha o zamanlarda yenilikçi fikirleri ile dikkat çekiyordu. Apple'ın yenilik arayışı sadece şirket içerisinde de sınırlı değildi. En farklı ve en yenilikçi fikirlerin gençlerden geleceğini bilen Apple yönetimi 1987 yılında üniversiteler arasında bir yarışma düzenledi. "Project 2000" adlı yarışmada üniversite öğrencilerine o dönem firmanın CEO'su olan John Sculley'in "Knowledge Navigator" yani "Bilgi Yön Bulucusu" olarak tercüme edilebilecek fikrini hayata geçirme imkanı sunuldu.

Öğrenciler 1987 yılındaki fikirleri ile 2000 yılının bilgisayar konseptlerini oluşturma şansı verilmişti. Konseptleri değerlendirecek jüri üyeleri de birbirinden ünlü isimlerden oluşuyordu: Apple'ın kurucularından Steve Wozniak, ünlü yazar Ray Bradbury, Britanicca Ansiklopedisi'nden Diane Ravitch, Alan Kay ve Alvin Toffler...

Yarışmadan birbirinden ilginç fikirler çıktı ama özellikle bir tanesi sadece bir fikirden fazlasını, adeta gençlerin geleceği görebildiklerini gösteriyordu...

TABLET: 2000 yılının kişisel bilgisayarı

TABLET: 2000 yılının kişisel bilgisayarı
22 yıl öncesinde el yazısı tanıma özelliği unutulmamış

1988 yılında tüm katılımların arasında öne çıkan proje; " TABLET: The Personal Computer of the Year 2000" (TABLET: 2000 yılının kişisel bilgisayarı) başlığını taşıyordu. Illinois Üniversitesi'den bir grubun hazırladığı bu proje, kendi sözleriyle şu şekilde özetleniyordu; "İnsanların yaşamlarına rahatça uyum sağlarken, hayatlarını dramatik bir şekilde değiştirecek bir şey arıyoruz".

Gerçekten de ortaya çıkardıkları konsept tam da bu tarife uyan bir çalışmaydı. TABLET konseptinin notları arasında öne çıkan bazı noktalar şunlar; Cihaz parmak ucunuz ile kontrol edilebilecek ve aynı zamanda el yazısı tanıma özelliği de olacak. Üzerinde video konferans için bir kamera bulunacak. TABLET kızıl ötesi bağlantı ile diğer cihazlar ile iletişim kurabilecek.

Tabi ki 22 yıl önceden öğrencilerin tam olarak ön göremedikleri noktalar da var. Örneğin o zamanlardan internetin bugün ulaşacağı durumu ön görememişler ve cihaza internet bağlantısı eklememişler. Ayrıca cihazların bugünkü inceliğini o günlerde hesap edemedikleri için oldukça kalın bir konsept hazırlamışlar.

Okuyucu Yorumları