Bir dönemin amiral gemisi cepleri, yeni modeller piyasaya sürülünce hemen ortadan kaybolmuyor. Sadece 1 senelik geçmişi olan bu "eski amiral gemileri", aslında günümüz için yeterli performansı fazlasıyla sunabiliyor. İşin daha da güzeli, fiyatları ilk çıktıkları güne göre neredeyse yarı yarıya inmiş oluyor.
Eğer siz de yeni modellere küçük bir servet dökmek yerine bir önceki amiral gemisi modelleri uygun fiyata almayı tercih eden biriyseniz, piyasada bulabileceğiniz birkaç iyi alternatif var. Bunlardan en önemli üçü ise, hiç kuşkusuz Samsung'un Galaxy S4'ü, HTC'nin One (M7)'si ve Sony'nin Xperia Z'si.
Bu yazımızda, işte bu üç "devrik kralı" bir kez daha karşılaştıracağız ve uygun fiyata iyi bir telefon almak isteyenlere yol göstermeye çalışacağız...
Tasarım
Cihazların arasında tasarım olarak önemli farklılıklar bulunuyor, her bir cep tasarıma farklı yönlerden yaklaşıyor. Samsung Galaxy S4, selefi S3'e benzer bir yapıya sahip ve plastik kasayla geliyor. S4, plastik olmasından dolayı elinizde "ucuz" hissi bırakabiliyor. Galaxy S4'ün avantajı ise diğerlerine göre çok hafif olması. Ancak bu artı, Galaxy S4'ün verdiği "ucuz" hissi ortadan kaldırmaya yetmiyor.
Galaxy S4'ün beğenimizi kazandığı yönü, Galaxy S3 ile aynı boyutlara sahip olmasına rağmen ekranını 5 inç'e büyütmeyi başarmış olması. Samsung, bunu ekranı kenarlara iyice yaklaştırarak başarmış; bu ise kendinizi cebinize bir miktar daha fazla kaptırabilmeniz demek.
Sony Xperia Z de verdiğiniz paranın hakkını ödemekte zorlanıyor. Aslında tasarım iyi ama kötü bir de yönü var: Portlarının etrafında kapaklar bulunan Sony'nin cebi, su ve toz geçirmiyor. Ama bu kapaklar, tasarımda çok göze batıyor.
Tamamen alüminyum gövdeli HTC One, tasarım anlamında bugün bile bir şaheser. Cep telefonundan ziyade bir heykeli andıran cep, alüminyum işçiliğinin yıllar içinde geldiği üst noktanın iyi bir örneği.
Alüminyumun plastik kadar dayanıklı olmadığı bir gerçek, ancak üç cebi de sırayla elinize aldığınızda HTC One'a aşık olmamanız güç.
Android, güncellemeler ve arayüz
Sony Xperia Z ve HTC One (M7) piyasaya Android 4.1 ile sürüldü. Galaxy S4'te ise Android 4.2 vardı. İyi haberse, şu anda her üç model için de Android 4.4 KitKat güncellemesinin yayınlanmış olması.
Peki ya sonrası diyorsanız, işte orası biraz karanlık. Samsung'un Galaxy S4'e ve HTC'nin One (M7)'ye Android Lollipop sunma ihtimali var. Ama bize göre Sony, Xperia Z için böyle bir plana sahip değil gibi görünüyor. Yine de, henüz resmi açıklamalar yapılmadığından, kesin bir şey söyleyemiyoruz.
Xperia Z'nin arabirimi, Android'in stok sürümünden çok uzak değil. Sony, Android'in doğal haline sadık kaldığından, arayüz düzeni ve ek işlevler oldukça basit. Ancak telefon oldukça akıcı ve sezgisel bir arayüze sahip, müziklerde ve filmlerde size otomatik olarak bilgi verebiliyor.
HTC One, uygulama ızgarasındaki simge sayısını azaltarak kullanımı kolaylaştırmayı amaçlıyor. HTC, bu değişikliği cep telefonu almayı engelleyen faktörleri incelediği araştırmanın sonuçlarına göre yapmış.
Samsung ise, TouchWiz arabiriminden tabii ki vazgeçmiyor. Pek çok kullanışlı ekstra sunsa da, TouchWiz'in telefona büyük yük bindirdiği dikkatten kaçmıyor.
Performans
Performansa iki açıdan bakmak mümkün: Gerçek hayattaki hızı değerlendirmek veya farklı hız testleri ile ham donanım gücünü ölçmek. Ama 1 senelik telefonlar için önemli olan, tabii ki günlük hayat performansı olmalı.
Sony Xperia Z her iki durumda da son sırada; cebin dört çekirdekli işlemcisi, rakiplerinin gerisinde kalıyor. Xperia Z hız testlerinde rakiplerinin gerisinde. Bunun yanında yazılımındaki bazı hatalar, belirli uygulamalarda zaman zaman duraklamasına yol açabiliyor. Bu önemli bir sorun değil, ancak diğer ceplerde böyle bir sorun yaşamadığımızı da söylemeliyiz.
Performans alanında HTC One (M7) ve Galaxy S4'ün ülkemizde de satışa sunulan sekiz çekirdekli sürümü (i9500) arasında büyük farklar yok. Yine de belirtelim; Galaxy S4, HTC One (M7)'yi Antutu dahil her testte geride bırakıyor.
Özetlemek gerekirse... Ceplerin üçünün de yoğun kullanımı, bugün bile rahatlıkla kaldırabildiği söylenebilir.
İşlevler
Her üç telefon da, piyasaya çıkarken yenilik konusunda bir şeyler yapmaya çalışmıştı ama tabii ki, bazısı bunu diğerlerinden daha iyi yapmayı başardı. Xperia Z ile başlarsak, cebin en sevdiğimiz işlevlerinin Smart Connect ve Xperia Link olduğunu söylemeliyiz. Bu iki özellik, gereksiz düğme dokunuşlarını ortadan kaldırarak işinizi kolaylaştırıyor.
Smart Connect, bir "olay" düzenleyerek, örneğin cebinizi şarja taktığınızda bir eylemin gerçekleşmesine izin veriyor. Bu özelliğin çok hoşumuza gittiğini söylemeliyiz.
Xperia Link ise telefonunuzun internet bağlantısını başka cihazların kullanmasına izin veriyor. Bu tanıdık bir işlev, ancak işlevi Xperia Z'nizi cebinizden çıkarmadan, uzaktan yönetebilmek çok hoş bir dokunuş olmuş.
Bir yığın "yenilikle" gelen Galaxy S4, üç cep arasında muhtemelen en işlev deposu cihaz. Ekranı kafa hareketleriyle kaydırmaktan, elinizi sallayarak fotoğraflar arasında dolaşmaya kadar birçok özel işlev Galaxy S4'te sizi bekliyor.
Bununla birlikte bu özelliklerin çoğu anlamsız. Kafanızı kımıldatarak sayfayı kaydırmak yerine parmağınızı kullanmak çok daha kolay. Aynı şekilde parmağınızı değdirmeden fotoğraflara bakmak da çok kullanışlı değil. Düşündüğünüzde bu işlevlerin işe yarayacağı yerler bulabilirsiniz.
HTC One (M7) ise beğendiğimiz bir dizi işlev sunuyor. UltraPixel kamera düşük ışıkta iyi performans sunarken, BoomSound mikrofonları yüksek sesli kayıtlarda sesin bozulmasını önlüyor. Basit ara yüz de önemli artılardan.
Kamera
Üç telefonun da kamerası başarılı ama aralarında büyük bir fark var. Sony ve Samsung'un ceplerinin 13MP'lik kamerası çok farklı olmayabilir, ancak HTC One sadece 4MP'lik bir kamera sunuyor
Samsung'un kamerası diğer üç cepteki kameraya göre en iyisi. Xperia Z ile aynı çözünürlüğe sahip olsa da Galaxy S4, kusursuza yakın kareler yakalayabiliyor. Makro çekimlerde neredeyse hatasız fotoğraflar çekebilen S4, kullanımı kolay bir arayüz ile birçok işlev de sunuyor.
Xperia Z'nin fotoğraf kalitesi de oldukça iyi. Intelligent Auto modu, en iyi fotoğrafları çekmenizde çok işe yarıyor. Hem içerde, hem de dışarda, Xperia Z'nin fotoğraflarındaki renk zenginliği ve detaylar bizi ilk testlerimizi yaparken bir hayli şaşırtmayı başarmıştı.
HTC One (M7), kamerası için farklı bir yol izliyor, ancak bu kameranın kötü olduğu anlamına gelmiyor. 4MP UltraPixel kamera, daha büyük pikseller sayesinde daha parlak fotoğraflar çekebiliyor. Bu sayede düşük aydınlatmada iyi fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Resimlerin 4MP olması, aynı zamanda fotoğrafları daha hızlı çekip işleyebilmeniz demek. 4MP'lik kameranın dezavantajı ise genelde hedefinizdeki nesnenin net, fotoğrafın geri kalanının biraz karlı ve bulanık görünebilmesi.
Samsung, Galaxy S4 ile düşük ışıkta çok iyi fotoğraflar çekebileceğimizi iddia etse de cep, bu açıda HTC One'a yaklaşamıyor. Günlük fotoğraf çekimi için HTC One'ın en iyi cep olduğunu söyleyebiliriz.
İşlemci ve ekran
Bu alanda One (M7) ve Xperia Z birbirine oldukça benziyor. Galaxy S4 (i9500) ise 8 çekirdekli işlemcisiyle öne çıkıyor. Sony, hız testlerinde iki cebe yetişmekte oldukça zorlanıyor.
Bu alanda Samsung, donanımsal özelliklerle rakiplerini rahatça geçiyor. İşlemci ve RAM'in önemi, tabi ki cebinizle ne yapacağınıza göre değişecektir.
Ekran, cebinizdeki deneyimi belirleyen en önemli unsurlardan. Üç telefon farklı ekranlar sunsalar da, hepsi Full HD çözünürlüğe sahip.
Testimizin en zayıf ekranından, yani Xperia Z'den başlayalım. Standart TFT LCD ekranla gelen Xperia Z, keskin görüntüler sunsa da farklı açılardan bakıldığında görüntü zayıflıyor. Xperia Z'yi denemeden önce bunun önemli bir sorun olmayacağını düşünebilirdik, ancak cihazın ekranındaki renklerin farklı açılardan fazlasıyla "atmış" görünmesi bizi şaşırttı.
HTC One en parlak ekrana sahip, ancak S4'ün Super AMOLED ekranı çok daha dengeli bir ton sunuyor. Xperia Z, en temiz görüntüyü sunsa da bu, aynı zamanda en karlı ekrana sahip olması anlamına geliyor.
Ekrana büyüteçle baktığımızda ise S4'ün piksellerinin daha çok belli olması bizi şaşırttı. Böylece HTC One, ekranının birinci sınıf olduğunu bize ispatlamış oldu.
HTC One da LCD teknolojisini kullanıyor ancak Super LCD3'ü tercih eden ekran, normal LCD'ye göre çok daha iyi bir performans gösteriyor. Parlaklığı çok daha yükseklere çıkabilen ekran (tabi ki pilinizi daha hızlı tüketerek), aynı zamanda iyi bir kontrast oranına (ekranın en siyah alanı ile en beyaz alanı arasındaki fark) sahip.
Galaxy S4 ve One arasındaki farkı bazı kullanıcılar ihmal edebilir. Ancak video izlerken ve internette dolaşırken Galaxy S4'ün ekranına hayran kalmaktan kendimizi alıkoyamadık. S4'ün en üst düzeydeki parlaklığı One'dan daha az, ancak daha iyi bir kontrast oranı ve temiz görüntüler için çok parlak olmaya ihtiyaç yok.
Bununla birlikte S4'ün ekranı tam parlaklıkta, çok hafif bir yeşil iz bırakabiliyor. Bunu cihazı One ile yan yana koyduğunuzda fark edebiliyorsunuz. Ancak bu ton farkı, ekrana bakmanızı biraz daha az yorucu kılıyor - ki bizce bu çok daha önemli.
Parlak görüntülerden yanaysanız, tercihiniz HTC One'dan yana olabilir. Galaxy S4'ün ekranı ise genel performansta önde. S4'ün AMOLED ekranına bakmak adeta bir zevk.
Pil
Akıllı telefonlarda en önemli kriterlerden bir tanesi de, siz onu hiç kullanmazken pilinin kendi kendine tükenmemesi.
Testlerimizde Xperia Z ve HTC One (M7), video oynatma testini en iyi geçen katılımcılar oldular. 90 dakikalık video, ceplerin pilinin sadece yüzde 19'unu götürdü. Galaxy S4 ise sadece yüzde 2 fazla tüketti, yani onda da bir sorun yok. Test sırasında her cebin ekran parlaklığını aynı seviyeye (aynı lumen) getirdiğimizi söylemeliyiz. Ancak Galaxy S4, video oynatma sırasında algoritmaları yoluyla parlaklığı ve renk üretimini artırıyor; bu ise çok daha iyi bir resim elde etmeniz demek.
Galaxy S4 pil testini kaybetse de cebinizde film seyredecekseniz, One (M7) ve Xperia Z'de daha fazla parlaklığa ihtiyaca duyacaksınız. Bu ise pilinizin daha çabuk tükenmesi anlamına gelecek.
Gerçek hayattaki kullanımda ise Xperia Z'nin pilinin en kötüsü olduğunu gördük. Üç ceple de video oynatıp, fotoğraflar çekip, müzik dinleyip internette dolaştık. Xperia Z, Stamina Modu açıkken bile akşam 19:00'a kadar dayanabildi. HTC One (M7) yaklaşık 21:00'e kadar dayanırken Galaxy S4, neredeyse gece yarısına kadar kapanmadı.
Üç modelin de uyku modlarının çok iyi olduğunu söylemeliyiz. Cebinizi e-postalarınızı kontrol etmek, biraz internette dolaşmak ve biraz da uygulamaları kullanmak için kullanacaksanız, üçü de size iyi bir performans sunacak.
Sonuç ve kazanan
Evet, yazıyı buraya kadar okudunuz, çünkü hangi cebin kazandığını merak ediyorsunuz. 1 yıl öncesinde ufak bir servet isterken bugün 1.000 TL seviyesine kadar gerileyen bu 3 modelden hangisinin daha iyi olduğunu duymak istiyorsunuz.
Ama hangisinin daha iyi olduğu konusunda biz yorum yapmayacağız; her 3 telefonun da kendine göre artı ve eksileri var. Size düşen, önceliğinizin ne olduğuna karar vermek. Daha sonra zaten, bizim yazdıklarımız doğrultusunda en iyi kararı kendiniz verebileceksiniz.
Sony Xperia Z (Ortalama 1.100 TL)
Sony Xperia Z, zamanı için fazlasıyla iyi bir telefondu ve bugün de pek çok ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek bir performansa sahip. Ekranı çok keskin, kasası su geçirmez, dört çekirdekli bir işlemciye sahip. Ancak pil ömrü konusunda, günümüzün "pil canavarı" uygulamaları ile baş etmekte zorlanıyor; ilerleyen aylarda daha da zorlanacağı kesin...
Samsung Galaxy S4 (Ortalama 1.100 TL)
Galaxy S4 ise, hiç şüphesiz Samsung'un 1 yıl öncesi için ürettiği en iyi telefonuydu. Galaxy S4'ün S3'e çok benzediği konusunda endişeler, cihaz piyasaya çıkarken çok fazla dile getirilmişti ama hem donanımsal anlamda, hem de sunduğu ekstralarla öyle olmadığını bize kanıtlamayı başarmıştı.
Full HD Super AMOLED ekrana bakmak ve onunla internette dolaşmak, video oynatmak harika bir duygu. Medya konusunda da cep, birkaç yeni fikir öne sürüyor. Sorun ise yeni fikirlerin çoğunun işe yaramaması veya çalışmaması.
HTC One (M7) (Ortalama 1.300 TL)
HTC One (M7), tam anlamıyla HTC'nin ortaya çıkarmış olduğu bir şaheser. Müthiş işçilik kalitesi, çok iyi ekranı, BoomSound hoparlör ve ses teknolojisi...
Cihaz, dahili depolama konusunda bazı sorunlara sahip; bir bellek kartı yuvası sunmuyor. Onu çok kullandığınızda da pili çabuk tükenebiliyor. Bir de fiyat dezavantajı var; telefon, diğer 2 rakibine göre halen biraz daha pahalı.
Not: Tüm fiyatlar, online alışveriş sitelerindeki fiyatların ortalaması alınarak belirtilmiştir...