Öncelikli eliniz hangisi?

Sağlaklar solak, solaklar ise sağlak olabilir mi? İşte bilim dünyasının imza attığı yenilik...

Hangi eliniz öncelikli?

İnsanlar ağırlıklı olarak beyinlerinin sağ ya da sol yarılarını kullanırlar. Beynin ağırlıklı olarak kullanılan yarısı ise hakim olan eli belirler. Solaklar beyinlerinin sağ kısmını, sağ elini ağırlıklı olanlar ise sol kısmını ağırlıklı olarak kullanırlar.

Şimdi bunu değiştirmenin bir yolu ortaya çıktı. Bir sağlak solak olabiliyor ya da bir sağlak, solağa dönüşebiliyor. Transcranial Magnetic Simulation adı verilen yeni bir yöntem özellikle sağ elini kullananlar üzerinde etkili olmak üzere hazırlanmış. Çalışma prensibi ise oldukça ilginç: Mıknatıslar beyinde belirli böylelere manyetik alan uyguluyor ve bu da durumu değiştiriyor. Kalifroniya'da yer alan Berkeley Üniversitesi'nden araştırmacılar, manyetik alanların Parietal Cortex bölgesine uygulandığında amaçlarına ulaştıklarını görmüşler. Bu bölge fiziksel hareketlerin planlanmasından sorumlu olan beyin bölgesi.

Uygulamadan geçen insanlar sol elleriyle yazmaya başlamadı ancak farkında olmadan eşyaları sağ elleri yerine sol elleriyle almaya ve örneğin asansör düğmelerine sol elleriyle basmaya başladılar. Bu araştırmanın devamında daha neler yapılabileceği merak ediliyor. Örneğin insanlar yağlı yiyecekler yerine sağlıklı yiyecekleri içgüdüsel olarak yeğleyecek şekilde değiştirilebilir mi? İşte bu sorular araştırma devam ettikçe yanıt bulacak.

Okuyucu Yorumları