Yeni Xperia XZ'nin ortaya çıkmasıyla birlikte Sony Xperia X'in bir amiral gemisi olup olmadığı konusundaki tartışmalar sona erdi. Xperia XZ, Sony'nin giderek genişleyen X serisinin en yüksek özelliklere sahip telefonu ve şimdiye kadar gördüklerimizin birçoğunu yeni bir görünümde sunuyor.
Xperia Z serisinin keskin kenarları XZ'de ortadan kaybolurken, bizi daha yuvarlak hatlar karşılıyor. Bu ise telefonun elinize daha iyi oturması demek. Küçük bir değişiklik de olsa telefonu tutarken çok daha rahat hissediyorsunuz ve anlıyorsunuz ki Sony, bu sorunu çok daha önce çözmeliydi. Arka tarafta kullanılan, Sony'nin "ALKALEIDO" ismini verdiği madde ise telefona kaliteli bir görünüm kazandırdığı gibi, elinizden kayıp gitmesini engelliyor. Sony Xperia Z5'teki cama göre çok daha iyi olsa da parmak izlerini üzerine çekebiliyor.
Tasarımdaki bir başka değişiklik, Xperia XZ'nin üst ve alt kenarlarının tamamen düz olması. Bu sayede telefonu dik biçimde masaya koyabiliyorsunuz. Cihazın yan tarafındaki güç düğmesi, içerisinde bir parmak izi sensörü saklıyor. Düğmenin konumu, telefon elinizdeyken basmayı kolaylaştırıyor ancak masanın üzerindeyken basmak biraz zahmetli. Belki de en büyük değişiklik ise IP68 su geçirmezliğinin Xperia XZ'ye dahil edilmiş olması. Samsung Galaxy S7 ve Sony Xperia Z5'te de bulunan bu özelliğin X serisindeki eksikliği hissediliyordu.
Ekran ve kamera
Sony'nin en üst seviye telefonunda Full HD ekran kullanmış olması sizi biraz üzebilir, ancak yine de ekran harika görünüyor. 5,2 inç'lik ekran inç başına 424 piksel sunuyor; yani oldukça keskin görünüyor ancak Galaxy S7 Edge veya HTC 10'un biraz gerisinde.
Xperia XZ'nin arka kamerası kağıt üzerinde önceki sürümdekilere oldukça benziyor ancak küçük geliştirmelerle fotoğraf çekmek daha eğlenceli hale gelmiş. Xperia X'teki 23MP Sony sensörü kullanan kamera, artık lazerli odaklanma işlevine sahip. Tahmin etme özellikli otomatik odaklanma teknolojisiyle birlikte odak alma işi, eskisinden de kolay ancak bu özellik hakkındaki yorumumuzu detaylı incelememizin ardından yapacağız.
Telefonun ön yüzünde 13MP'lik bir sensör bulunuyor, bu sayede detaylı selfie'ler çekebiliyorsunuz.
Performans ve pil
Xperia XZ'nin içerisinde bulunan bileşenler, Xperia X Performance'takileri fazlasıyla andırıyor. XZ'nin işlem gücü Snapdragon 820'den gelirken bu gücü 3GB'lık RAM destekliyor. Denemelerimizde telefonun bir amiral gemisinden beklediğimiz düzeyde hızlı ve akıcı olduğunu gördük. Depolama alanı olarak ise 32GB ve 64GB seçeneklerinden birini tercih etmeniz gerekiyor.
Pile geldiğimizde, kablosuz şarja dair bir işaret görmüyoruz ancak Sony, bu alanda başka türlü geliştirmeler yapmış. 2.9000mAh'lik pil, kullanım alışkanlıklarınıza göre farklı hızlarda şarj oluyor. Telefonunuzu sıklıkla yatarken şarja bırakıyor ve sabah 7:00 civarı alıyorsanız, XZ ilk olarak yüzde 90'a kadar hızla şarj oluyor ve geri kalan bölümü siz uyanmadan şarj ediyor. Bu sayede pili şarjda bıraktığınızda pile gelebilecek hasar minimuma indiriliyor.
Telefon USB-C portuyla gediğinden, aksesuarlarınızdan bazılarını değiştirmeniz gerekir. Üzücü olan ise Xperia XZ'nin Android Nougat yerine Android 6 Marshmallow ile gelmesi. Ancak Sony, güncellemeyi en kısa sürede XZ'ye getirmek için yoğun biçimde çalıştıklarını söylüyor.
İlk kararımız
Sony Xperia XZ'nin özellikleri X Performance ve Z5 serisine oldukça benzediğinden telefon arada bir nevi kayboluyor. Bununla beraber tasarım değişiklikleri, Xperia XZ'nin görünümünü oldukça etkilemiş ve onu 2016'nın en iyi görünen telefonlarından biri haline getirmiş. Yeni kamera teknolojisiyle Sony, 23MP'lik sensörünü geliştirmeye çalıştığını gösterirken USB-C gibi yenilikler, yeni bir Sony telefon almayı haklı hale getirmeye yetmese de hoş değişiklikler.
Geçen sene aldığınız bir Sony telefonunuz varsa Xperia XZ'ye geçmek için önemli bir neden yok; ancak en üst seviye telefon arayışındaysanız ve XZ'nin elden geçmiş tasarımı hoşunuza gittiyse, XZ müthiş bir tercih olacaktır.