Yeni Samsung Gear S3, daha büyük ekranı, daha güçlü pili ve yeni işlevleriyle zaten yeterince iyi olan Gear S2'yi birkaç basamak yukarıya taşıyor. Bu yazımızda Classic modelinden bahsedeceğiz ancak Gear S3 Frontier'deki farklılıkların tasarım, ağırlık ve Classic'tekli LTE bağlantısından ibaret olduğunu belirtelim.
Tasarım
Gear S3 Classic ilk bakışta önceki sürümünün büyütülmüşü gibi duruyor. Saati yakından incelediğinizde ise bu hissinizin doğru olduğunu görüyorsunuz. Ekran 1,2 inç'ten 1,3 inç'e genişletilirken yine Super AMOLED teknolojisine yer verilmiş. Çözünürlük 360x360'da korunduğundan, inç başına birkaç piksel kaybediyorsunuz ancak PPI değeri açıklanmadığı için tam değeri bilmiyoruz. Bunları bir yana bırakırsak saatin harika göründüğünü, dokunmatiği şart koşmayan kullanımının hoşumuza gittiğini söylemeliyiz.
Saatin etrafındaki dönen halka, Gear S3'te daha iyi bir hissiyata kavuşmuş ve cihazın boyutları da büyüdüğünden, eskisinden daha kolay kontrol edilebiliyor. Gear S3 tasarımda çok fazla değişiklik yapmasa da, siyah metal çerçevenin yerini gümüşün aldığını görüyoruz. Saatin sağ tarafında ise artık iki düğme var (bu düğmeler dönmüyor, sadece basılabiliyor). Saatin ölçülerinin yanında ağırlığı 42 gram'dan 57 gram'a arttığından farkı hissedebiliyorsunuz.
Gear S3'ün ayırt edici yanı ise şimdiye kadar pek görmediğimiz bir Always on Display (AOD) işlevine sahip olması. Gear S3'teki AOD, saatin renkli olarak (16 milyon renk seçeneği) her daim gösterilmesini sağlıyor. Samsung, ekran kapandığında "aptallaşan" akıllı saatlerin önemli bir eksiğini kapatmış görünüyor; bunun rakiplerin takip etmesi gereken bir yenilik olduğuna inanıyoruz.
Saat kolunuzda eskisinden daha hantal duruyor, ancak bu sayede büyük ekran, daha yüksek pil kapasitesi ve arayüz içerisinde kolay gezinti gibi avantajlar elde ediyorsunuz.
Daha çok işlev, daha güçlü pil demek
Tahmin edebileceğiz gibi büyüyen ekran ve yeni işlevler, daha yüksek güç gerektiriyor. Samsung bunun için Gear S3'ün iki sürümüne de 380mAh'lik piller eklemiş. Bu pille cihaz, normal kullanımda 3-4 gün dayanabiliyor. Önceki nesil saatin pili için 2-3 günlük süre veriliyordu. Ek pil ömrünün size sundukları arasında saate eklenen yükseklikölçer ver hızölçer var. Yeni eklenen bu sensörler, Gear S3'ü daha iyi bir fitness cihazı haline getiriyor.
Gear S3'ü bir akıllı telefonla eşleştirdiğinizde, onu telefonun hoparlörü gibi kullanabiliyor, çağrıya saat üzerinden cevap verebiliyorsunuz. Saat, Tizen 2.3.2 işletim sistemine özel Spotify uygulaması sayesinde Wi-Fi (Frontier'de LTE) üzerinden müzik akışı bile yapabiliyor.
Samsung, Gear S3' ile Gear VR sanal gerçeklik başlığını kontrol etme işlevi de sunduğunu söylüyor. Firma, saatin dönen çerçevesini bir kontrol aracı olarak kullanmayı, ekrana dokunarak temel etkileşimler sunmayı planlıyor ancak bu işlevler daha alpha aşamasında.
Teknik özellikler
Gear S3 Classic, gücünü 1GHz çift çekirdekli işlemciden (modeli henüz açıklanmadı) sağlarken onu 768MB RAM ve 4GB flaş depolamayla destekliyor. Çarpmalara karşı Corning Gorilla Glass camla işi garantiye alan saatte Bluetooth 4.2, Wi-Fi b/g/n, NFC ve GPS bağlantı özellikleri bulunuyor. Yeni yükseklikölçer ve hızölçer sensörlerinin yanında ivmeölçer, jiroskop, basınçölçer, kalp ritmi izleme ve ortam ışığı algılama sensörleri var. IP68 toz, su ve aşırı sıcaklık dayanıklılığına sahip cihaz, Android 4.4 KitKat'lı ve en az 1,5GB RAM'li Android'li telefonları destekliyor.
İlk kararımız
Gear S3 Classic, işlevsellik ve stil alanının her ikisinde de ilerlemiş olsa da, büyüyen boyutlarıyla işlev alanına doğru yönelmiş görünüyor. Bunun iyi bir şey olup olmadığı ise tamamen sizin tercihinize bağlı. Kesin olan ise Samsung'un akıllı saat üretiminde doğru dengeyi bulduğu. Yani firmanın önümüzdeki sene tanıtacağı saatin sadece biraz daha geliştirildiğine şahit olabiliriz. Elbette şimdiden bir sene sonrasını konuşmanın çok anlamı olmayacak; bu yüzden Gear S3'ün bugüne kadarki en çekici, becerikli akıllı saatlerden biri olduğunu söylüyoruz.