Telefonun genel yapısının daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz. Ancak cihazın boyutu, Galaxy S3 ve S4'e göre görünür biçimde daha büyük. Galaxy S5'in daha dikdörtgen tasarımının Galaxy S2'yi andırdığını rahatça söylemek mümkün. Ancak asıl önemli olan konu, elinizde bıraktığı his. Ve tekrarlamak gerekirse Galaxy S5, elinize aldığınızda ucuz bir cep hissi vermiyor, aksine sağlam olduğunu hissettiriyor ve özenle üretildiği anlaşılıyor.
IP67 su ve toz dayanıklılığı, Galaxy S5'in suda 1 metre derinlikte 30 dakika kalabildiği anlamına geliyor. Yani onu tuvalete düşürdüğünüzde geri çıkarmanız için yeterince zamanınız var.
USB 3.0 portu, küçük bir kapak yardımıyla kapatılabiliyor. Kapağı açmak oldukça kolay. Telefonun kapağını çıkarmanız ve pilini sökmeniz hala mümkün. Ancak kapağı yerine çok iyi takmazsanız, arada kalan boşluklar, arkadaşlarınıza hava atmak için cebinizi ıslattığınızda başınıza iş açabilir.
Galaxy S4 gibi 2GB RAM'le gelen Galaxy S5'in işlemcisi "2.5GHz dört çekirdekli" olarak listeleniyor. Bu işlemcinin Snapdragon 800 veya 801 olması muhtemel. Uluslararası modelin nasıl bir işlemciyle geldiği (veya böyle bir modelin olup olmadığı) ise henüz belirsiz.
Ekran
Galaxy S5'in 2K ekranla gelmesi bekleniyordu, ancak cihazın ekran çözünürlüğü yine Full HD. 5 yerine 5.1 inç'lik Super AMOLED ekrana sahip telefon, yeni modelinde 441ppi değil, 415 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Bu önemli bir düşüş değil, ancak daha yüksek çözünürlük bekleyenler için düşüş olduğu kabul edilebilir
Ekran çok keskin, temiz görüntülere sahip ve S4 ile yan yana karşılaştırdığınızda, Super AMOLED teknolojisinin geliştiğini rahatça görebiliyorsunuz. Renk üretimi müthiş ve filmler, S5'in ekranında çok iyi görünüyor.
Arayüz ve parmak izi tarayıcısı
Arayüz
Arayüzdeki sıçrama, ekrandaki 2K beklentisine kıyasla daha büyük. Gördüğümüz en önemli değişiklik, uyarı çubuğunda yapılmış. Çubuğu aşağı indirdiğinizde simgeler, Samsung'un TouchWiz'lerinden alıştığımızdan oldukça farklı görünüyor. S Finder ve Quick Connect işlevlerine artık uyarı merkezinden ulaşmanız mümkün.
S Finder, Google Search'e benzeyen bir işlev, ancak internetten biraz daha çok bilgi çekiyor. Quick Connect ise Apple'ın AirDrop, AirPlay gibi işlevlerinin benzerlerini tek bir alanda topluyor. Buradan DLNA destekli cihazlarınıza akış yapmanız mümkün.
Ayarlar menüsü ise artık uzun bir liste olarak karşınıza geliyor. İlk bakışta bize biraz karışık göründü; gerçek yorumu cebi tam olarak incelediğimizde yapabileceğiz.
Parmak izi tarayıcısı
Parmak izi tarayıcısı, güvenlik düzeyinizi artırmayı ve aynı anda telefona girişinizi kolaylaştırmayı amaçlıyor. Galaxy S5'in giriş düğmesine entegre edilmiş olan tarayıcı, oldukça isabetli çalışıyor. Ancak onu kullanmanız için önce giriş veya güç düğmesine basarak telefonu uyandırmanız gerekiyor. iPhone 5S'te bu ek adıma ihtiyaç duyulmuyordu.
S5'in parmak izi tarayıcısı, iPhone 5S'teki TouchID'den birkaç adım geride; ancak HTC One Max'in arkasındaki tarayıcıdan çok daha iyi.
Parmak izi tarayıcısı, sadece ekran kilidini açmaya yaramıyor. PayPal ile anlaşan Samsung, parmak izinizi taratarak güvenli ödemeler yapmanıza da olanak sunuyor.
Kamera
Kamera
Galaxy S5'in kamerası, cihazın en çok geliştirilen bileşenlerinden. Bunun nedeni 16MP'e yükselmesi değil, kameranın çok daha hızlı, 0.3 saniyede odaklanabilmesi. Bunu uzunca test edecek zamanımız olmadı, ancak çektiğimiz fotoğrafların neredeyse hiçbirinde bulanıklık sorununa rastlamadık.
Yeni bir işlev olan gerçek zamanlı HDR ise, efekti uygulamadan önce nasıl görüneceğini görmenizi sağlıyor. HDR açıkken çektiğimiz fotoğraflar, kapalıyken çektiklerimize göre çok daha iyiydi.
Selective Focus işlevi ise fotoğrafların odak noktasını daha sonra değiştirmenizi sağlıyor. Ancak bunu yapabilmek için önce modu etkinleştirmeniz, ardından arka plandaki durgun bir nesneye odaklanmanız ve 10 saniye beklemeniz gerekiyor.
Fitness teknolojileri ve ilk kararımız
Fitness teknolojileri
Galaxy S5'teki S Health 3.0, S4'tekinden çok daha iyi, ancak hala satın alma kararınızı etkileyecek kadar iyi değil.
Galaxy S5, kameranın flaşının altında yer alan bir kalp ritmi sensörüne sahip. İşlevden faydalanmak için parmağınızı birkaç saniye bu sensörün üzerine bastırmanız gerekiyor. Pasif bir sistem olmaması, yani her seferinde parmağınızı belirli bir şekilde bastırmanız gerekmesi, onun pratikliğini azaltıyor.
S5'in kalorilerinizi sayabilmesi gibi işlevler faydalı olabilir, ancak bunun için Gear Fit gibi bir cihaz satın almanız daha uygun olacaktır.
İlk kararımız
Galaxy S5, canınız sıkılmadan zaman geçirebileceğiniz yeniliklere sahip. Ancak tüm rakiplerini peşinden sürükleyecek yenilikler sunmuyor. Müthiş kamerası, gelişen ekranı, daha iyi gövdesi, suya dayanıklı kasası ve müthiş performansı, S5'in öne çıkan özelliklerinden. Ancak orijinal bir yenilikle gelmiyor olması, telefon satın almayı düşünenleri biraz daha beklemeye yöneltebilir.