Ölümlü kazada suçlu kesinleşti: Tesla'nın otonom sürüş teknolojisi

Yapay zeka ve otonom sürüş teknolojileri henüz yüzde yüz güvenli değil ancak insanlar bu gerçeği canlarını vermeden kabul etmek istemiyorlar. ABD'de yaşanan ölümlü bir kazanın soruşturması tamamlandı ve suçlu kesinleşti.

Ölümlü kazada suçlu kesinleşti: Tesla'nın otonom sürüş teknolojisi

Washington'da bir Tesla aracı 2024'ün Nisan ayında ölümlü bir kazaya sebep oldu. Bir motosikletlinin hayatını kaybettiği ölümcül kaza hakkındaki soruşturma şimdi tamamlandı ve kazanın sebepleri ortaya çıktı.

Müfettişlere göre, Tesla aracı kaza sırasında otonom sürüş modunda hareket ediyordu. Washington Eyalet Devriyesi müfettişleri, Nisan ayında meydana gelen ölümlü kazaya karışan 2022 model Tesla Model S'in kendi kendine sürüş modunda olduğunu aracın olay veri kaydedicisinden doğruladı.

Kaza 19 Nisan'da Seattle'ın yaklaşık 15 mil kuzeydoğusunda State Route 522'nin doğu tarafında meydana geldi. Kimliği açıklanmayan sürücü polise Tesla'sının kendi kendine sürüş modunun açık olduğunu ve kaza sırasında telefonuna baktığını söylemişti.

Araç motosikletin arkasına çarparak 28 yaşındaki Jeffrey Nissen'i aracın altına sıkıştırdı. Elbette bu çok ciddi bir sorun çünkü Tesla sensörlerinin önündeki motosikletliyi çok önceden fark edip güvenli mesafeyi ayarlaması gerekiyordu. Bu kaza, çok güvendiğimiz yapay zekalı otonom sürüş teknolojisinin aslında hiç de güvenli olmadığını ortaya koyuyor.

"Ölsek de otonom sürüşten vazgeçmeyiz!"

Geçtiğimiz yıl Autopilot modu sırasında sürücü dikkatsizliği ile ilgili endişeler nedeniyle 2 milyondan fazla Tesla aracı geri çağrılmıştı. Ayrıca Tesla'nın reklamlarında "Autopilot veya Full Self Driving" gibi terimleri kullanması da yasaklanmıştı.

Ancak bu ölümlü veya ölümden kıl payı dönülen kazalara rağmen, pek çok insan otonom sürüş teknolojilerinin henüz yeterince güvenli olmadığı gerçeğini hala kabullenmek istemiyor ve direksiyon kontrolünü bırakarak araçta film izlemeye, hatta uyamaya kalkışabiliyor.