Ölüm Vadisi, gerçek anlamda ölümcül bir yer olmaya çok yakın

ABD'deki Ölüm Vadisi için bir kez daha aşırı sıcak uyarıları devreye sokuldu. Vadi, daha şimdiden 54 derece sıcaklığa ulaştı ve bir hafta içerisinde rekor seviyeye yakın sıcaklıklar bekleniyor.

Ölüm Vadisi, gerçek anlamda ölümcül bir yer olmaya çok yakın

Batı ABD’nin “Ölüm Vadisi”nin sıcak olması pek şaşırtıcı bir durum değil. Ama şu anda ABD’nin batısını kavuran, uzun süredir devam eden ve rekor kıran bir sıcak hava dalgası, bu sıcak bölgeyi geçtiğimiz hafta neredeyse dünya rekorunun uç noktalarına taşıdı.

Bir süre önce Dünyanın kaydedilen en yüksek sıcaklığı olan 56,7°C’ye ulaşan Furnace Creek’te sıcaklıklar, 50°C’ye ulaşmadan önce geçtiğimiz haftanın başında 40’lı derecelerin sonlarına doğru ilerlemeye başladı. Sıcaklıklar hafta boyunca, pazar gününe kadar artmaya devam etti ve 54°C’ye kadar ulaştı. Bu yükselmenin 11 Temmuz’a kadar devam etmesi bekleniyor ve bu yüzden ABD Ulusal Hava Durumu Servisi, aşırı sıcaklık uyarısı yaptı.

Benzer şekilde, Ölüm Vadisi Milli Parkı’nda şu anda ziyaretçilere bunaltıcı sıcaklıklarla başa çıkmak için gerekli önlemler konusunda tavsiyelerde bulunan bir “Aşırı Yaz Sıcaklığı” uyarısı bulunuyor: “43°C ile 54°C arasında yüksek sıcaklıklar bekliyoruz. Sıcakta dışarıda geçirilen süreyi en aza indirin. Saat 10’dan sonra yürüyüş yapmayın. Bolca su için. Hayatta kalmaya hazırlıklı olarak yolculuğa çıkın, parkın büyük kısmında cep telefonları çalışmıyor.

Cumartesi günü Badwater Havzası’nda seyahat eden altı motosikletçiden oluşan bir grubun tamamı sıcaklık sebebiyle hastalandı, grubun bir üyesi hayatını kaybetti, bir diğeri ise “şiddetli ısı hastalığı” nedeniyle hastaneye kaldırıldı. CNN tarafından bildirildiği üzere parktaki bir açıklamada “Yüksek ortam hava sıcaklıkları nedeniyle sürüş sırasında soğuyamamanın yanı sıra, hava bu kadar sıcakken Ölüm Vadisi’ni motosikletle deneyimlemek, kaza sırasında yaralanmaları azaltmak için giyilen gerekli ağır güvenlik donanımları nedeniyle daha da zorlaşıyor” deniliyordu.

Ölüm Vadisi Milli Parkı Haziran ayı ortasında da bir sıcak hava dalgasına maruz kalmıştı. O sırada parka ve diğer tüm Milli Parklara girişin ücretsiz olduğu Juneteenth kutlamaları sırasında bir sıcaklık alarmı devreye sokuldu.