Dünya’mızın çevresine saçtığımız uzay çöplerinden ve artık kullanılmayan uydulardan kurtulmanın yıllardır kullandığımız ana yolu, bunları Dünya atmosferine yeniden çekerek orada yanmalarını sağlamak. Bilim insanları, bunun genellikle göreceli olarak güvenli olduğunu varsaydılar. Ancak yeni araştırmalar, yeniden girişte uyduların yakılmasının atmosferde metal parçacıklar bıraktığını öneriyor.
Atmosferde metal parçacıklarının kalmasının iyi bir şey olmamasının pek çok farklı nedeni bulunuyor. Business Insider’ın da bildirdiği üzere, bu sebeplerden biri kutupsal stratosferik bulutların ortaya çıkmasına sebep olabilmeleri. Bu bulutlar gökkuşağı renginde ve güzel gözüken bulutlar olsalar da, aslında ozon tabakasına zarar verebilirler.
Şu anda gezegenimizin etrafındaki uzayda ne kadar çöpün parıldadığını ve sürekli olarak yörüngeye kaç tane uydu yerleştirdiğimiz düşünülürse, bunların yeniden girişte yanmalarının olası risklerini anlamak geleceğimiz için çok önemli. Yine de, hemen paniğe kapılmamamız ve sonumuzun geldiğini düşünmememiz gerekiyor. Bilim insanları, uyduların yakılmasıyla geride kalan metal parçacıklarının atmosferde kaldığını kanıtlayabilirlerse, duruma daha iyi bir çözümle yaklaşmaya çalışabiliriz. Örneğin, bazı uzay ajansları şimdiden ahşap uydular kullanmak gibi oldukça ilginç fikirleri test ediyor.
Ozon tabakası, gezegenimizin küresel sıcaklıkları için kritik bir öneme sahip olduğundan dolayı, yanan uyduların ozon tabakasına verebileceği olası zararı anlamak da aynı derecede önemli. Geçtiğimiz yüz yıl boyunca insan faaliyetleri yüzünden zaten zarar görmüş olan ozon tabasının daha fazla zarar görmesi, iklim değişikliğiyle ilgili daha fazla soruna neden olabilir.
Böyle bir durum, halihazırda yaşadığımız sorunları daha da kötüleştirecek ve Antarktika buz sahanlıkları gibi önemli bölgelerde erime hızını artıracaktır. Eğer bu gerçekleşirse, kendimizi gerçekten çok farklı bir dünyayla karşı karşıya bulabiliriz.