Yeni bir kimyasal enjeksiyon sayesinde ölü bataryalar yakında ikinci kez kullanılabilir hale gelebilir. Lityum-iyon pillerle ilgili sorunlardan biri, zamanla şarj etkinliklerini kaybetmeleri ve sonunda işe yaramaz hale gelmeleri. Ancak yeni bir batarya canlandırma enjeksiyonu, israfı azaltmaya ve bataryaları sık sık değiştirmeyi geçmişte bırakmaya yardımcı olmayı amaçlıyor.
Bu yöntem, lityum iyonla çalışan bataryaların araçların ana güç kaynağı olduğu elektrikli araç endüstrisinde de bir devrim yaratabilir. Araştırmacılar, enjeksiyonun eskimiş veya bozulmuş bir pil üzerinde kullanıldığında, pili neredeyse tam kapasiteye geri getirebileceğini keşfetti.
Elektrikli otomobillerin pil maliyetini düşürecek mi?
Bozulmuş/ömrünü doldurmuş pillerde canlandırma enjeksiyonu kullanmak, güç depolama kapasitesini kaybetmiş pillerin yeniden işlevsel olmasını sağlıyor. Ancak Toyato'nun Merkezi Ar-Ge Laboratuarlarındaki araştırmacılar, yapısal olarak hasar görmüş pillerin tamir edilemeyeceğinin altını çiziyor. Yani elektrikli aracınızın pili hasar görmeden eskidiğinde, onları bir enjeksiyon işlemiyle yeniden ilk günkü hallerine döndürmek mümkün olacak.
Bu aslında, elektrikli araçların en büyük problemlerinden biri olan ömrü dolan pilleri yenileme maliyetini büyük oranda düşürebilir. Ancak şimdilik bu yöntem çok yeni ve bilim insanları bu buluşun güvenli ve efektif bir şekilde günlük hayata uyarlanabileceğinden emin olmak zorunda.