Olay IE araştırması gerçek değilmiş!

"Aptal kullanıcıların çoğu IE kullanır" diyerek dünyayı sallayan raporun altından neler çıktı neler!

IE kullananlar aptal değilmiş

"Aptal kullanıcıların Internet Explorer kullanma olasılığı daha fazla" diyerek son günlerin interneti çalkalayan araştırmasının gerçek olmadığı anlaşıldı. AptiQuant adlı şirketin araştırmasının sonuçlarını bu haberimizde sizlerle paylaşmıştık, ancak bir takım bulgulara göre "AptiQuant" gerçek bir şirket değilmiş.

Birçok IE kullanıcısını çok kızdıran araştırma, 100.000'den fazla kişinin zeka seviyesini test ederek, zeka aralıklarını tarayıcı kullanımıyla eşleştirmişti. Buna göre IE'yi kullananların düşük zekalı olma ihtimali yüksekti, Camino ve Opera'yı ise kullananlar genellikle yüksek zekalıydı.

AptiQuant, araştırmayla ilgili olarak şu sözleri de söylemişti: "IE kullanıcılarının zeka seviyesiyle ilgili bu rapor, ses getirecek." Şirket bir süre önce ise dava tehditleri almaya başladıklarını duyurmuştu.

Ancak bu sesin tamamen uydurma olduğu ortaya çıktı. Nedeni ise ikinci sayfamızda.

İşte şüpheleri uyandıran işaretler

İşte şüpheleri uyandıran işaretler
AptiQuant ve Central Test siteleri birbirine benziyor

Haberin CNN, BBC, Forbes ve diğer büyük haber organizasyonlarında yayınlanmasının ardından şüphelenen bazı kullanıcılar, AptiQuant adlı sitenin sadece bir ay önce kurulduğunu keşfettiler.

Buna ek olarak sitede AptiQuant çalışanları olarak sunulan küçük resimlerin, Fransız psikometrik araştırma sitesi Central Test'ten çalındığı ortaya çıktı. Bunun yanında sitenin birçok bölümü de Central Test'in sitesine benziyor, ancak isimler değiştirilmiş.

Central Test ise CBR'ye yaptığı açıklamada AptiQuant ile herhangi bir ilişkilerinin bulunmadığını söyledi.

Bu "araştırma"nın arkasında kim olduğu şimdilik bir soru işareti. Ancak araştırmanın sadece IE'yi hedef alması Microsoft'u sevmeyen bir kişi veya grup tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini akıllara getiriyor.

AptiQuant'tan yeni gelen açıklama, son sayfamızda.

Ve "resmi" açıklama geldi: "AptiQuant şakaydı"

Ve
AptiQuant ve Central Test siteleri birbirine benziyor

"AptiQuant", Internet Explorer araştırmasının bir şaka olduğunu ve "AptiQuant" adlı bir şirket olmadığını aptiquant.com adlı web sitesinde resmen duyurdu.

Sözde şirket, sitede yayınlanan metinde şakanın ortaya çıkmasının bu kadar uzun süre almasına şaşırdığını belirtirken, kimsenin canını yakmak istemediklerini söyledi. Site, "böyle bir araştırmaya gerek yoktu, bunu zaten biliyorduk" gibi yorumların da çok komik olduğunu söylemeden geçememiş. Sitede yayınlanan diğer bir gönderide ise şakanın 5 dakika içinde keşfedilmesi gerektiğini gösteren maddeler sıralanmış.

Şakanın amacı ise IE6'nın uyumsuzluklarını ve yeniliğe engel oluşunu dile getirerek, farkındalığı artırmakmış. Zira şakanın sahipleri, bir web sitesi meydana getirirken IE6, IE7 ve IE8'in hem standartlarla hem de birbirleriyle uyumsuz olduğunu keşfetmişler.

AptiQuant, içeriğini kopyaladığı Central Test'ten de özür diledi.

Okuyucu Yorumları