Öğretmenler dizüstüleniyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nın dizüstü bilgisayar kampanyası başladı. Beraberinde büyük tartışmalar getiren bu kampanyadaki dizüstü sistemleri etraflıca inceledik.

Öğretmenler dizüstüleniyor

Geniş ekranlı konfigürasyon yok

LCD ekranı 15 inç boyutunda olan her iki sistemde kullanabileceğiniz maksimum ekran çözünürlüğü 1024 x 768. Geniş ekran olmamaları, dizüstünde VCD veya DVD seyretmek isteyenleri biraz üzecek. DVD okuyup CD yazabilen kombo bir sürücüsü bulunan her iki sistem, V90 56 Kbps hızında modem, 10/100 Mbit ethernet ve Intel Pro/Wireless 2200BG kablosuz ağ adaptöründen oluşan geniş bağlantı seçeneklerine sahip.

Celeron M işlemcili alt konfigürasyonda kızılötesi göz, Firewire bağlantısı , SD/MMC/MS ve MS Pro destekleyen kart yuvası yer alırken, diğerinden bir fazla olmak üzere toplam 4 USB yuvası bulunduruyor. Pentium M işlemcili üst konfigürasyonun farkı ise ek bir video çıkışı bulundurması. Bu sayede bir sunum yapmak isterseniz, projektöre veya daha büyük bir ekrana bağlantı yapabiliyorsunuz.

Her iki sistem de PCMCIA Type II kartları kabul ediyor. 40 GB boyutundaki sabit disklere baktığımızda alt konfigürasyondaki sabit diskin 4200 yerine 5400 rpm olduğunu görüyoruz. Dönüş hızının daha yüksek olması, genel kullanımda işlemci ile kaybettiği puanların bir kısmını geri kazanması anlamına geliyor.

Stereo hoparlörleri bulunan sistemlerde Intel Pentium M iş- lemcili Toshiba, SRS TruSoundXT adlı teknoloji ile kaliteli ses çıkışı sağlarken, alt sınıf konfigürasyona sahip sistemlerde ekran üzerinde mikrofon yer alı- yor. Her iki sistemde de ses açma kapama, CD çalma, önceki ve sonraki şarkıya geçme gibi multimedya kontrolleri ek klavye işlevleri ile sağlanmış.

Türkçe Microsoft Windows XP Home Edition işletim sistemi, kurulu olarak gelen sistemler Lityum iyon pil kullanıyorlar. Intel Pentium M işlemci, i855GME yonga setli anakart ve 2200BG kablosuz ağ kartı taşımasıyla bir Centrino platformu olan Toshiba L10-102, Casper, Exper ve KRN’nin modellerine göre daha fazla pil ömrü sunuyor. Centrino kısmı sizi aldatmasın, diğer sistemlerin tek farkı Pentium M yerine Celeron M işlemci taşımaları.

Şu anki sistemlere göre konuşursak, bu sistemlerden daha üstün modellerin piyasada yer alması, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sunduklarının yetersiz olduğunun bir göstergesi değil. Her iki sistem de ofis uygulamaları, DVD filmler ve internet bağlantı- sı için fazlasıyla yeterli. Ayrıca fiyatları da çok uygun. Açıkçası bu fiyatlarla, bu sistemleri başka bir şekilde satın almak mümkün değil.

Yine de en güçlü dizüstü sisteme sahip olmak gibi isterseniz, bundan çok daha geniş bir bütçeyi ayırmanız gerekeceğini unutmayın. 3 yıl garanti süresine sahip olan bu ürünler arasında seçim yapmak, çok da zor değil. Eğer kredi kullanarak satın alacaksanız iki konfigürasyonun taksitleri arasında çok büyük fark bulunmuyor. Fakat peşin alacaksanız bütçenize göre hareket etmeniz mantıklı.

Aytun Çelebi
[email protected]

Bilişim, ülkemizde gereğinden az özen gösterilen konulardan birisi. Belki de en önemlisi. Her sene yapılan birçok farklı araştırma, çoğunluğu genç olan nüfusumuzun aslında ne kadar büyük bir potansiyel olduğunu ortaya koyuyor. Yakın bir zamana kadar, firmalar dışında bilişim okur yazarlığını artırmaya yönelik bir gelişme yoktu. Ta ki, Milli Eğitim Bakanlığı her okula bilgisayar ve öğretmenlere özel dizüstü bilgisayar kampanyalarını başlatana kadar.

Emekli öğretmenler de yararlanabiliyor

Bu yazıda, öğretmenlere satılacak olan dizüstü bilgisayarları konu alıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan öğretmenler, emekli öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı çalışanları kadar üniversitelerdeki öğretim görevlileri ve özel eğitim kurumlarında çalışan öğretmenler (dersane çalışanları hariç) bu kampanyadan faydalanabiliyor.

Kampanyaya başvuru Milli Eğitim Bakanlığı ile bu kampanyada ortak çalışan Vakıfbank şubelerinden yapılabiliyor. Başvuru yapabilmek için gereken evraklar temin edildikten sonra, ödeme şekli belirleniyor ve başvuru tamamlanıyor. Kampanya baş- vurusunda çeşitli kolaylıklar sağlanmış. Örneğin peşin ödeme yapılabildiği gibi 48 aya kadar vade seçenekleri bulunuyor. Ayrıca, kredi koşullarına uyanlarda kefil ve hayat sigortası zorunluluğu aranmıyor ve dosya, istihbarat, haberleşme masrafları alınmıyor. Eylül ayının başına kadar geçerli olan kampanyada, kredi kullanarak vadeli ödeme yapacaklarda Öğretmenim veya Vakıfbank logolu bir kredi kartı bulunması gerekiyor. Eğer yoksa, banka size bu özellikte bir kredi kartı temin ediyor ve ödemeler bu kart üzerinden alınıyor. Baş- vuru tamamlandıktan 45 gün sonra bilgisayar adrese teslim ediliyor. Dizüstü bilgisayarların yanında taşıma çantası ve TR.Net 3 aylık dial-up internet erişim paketi de hediye olarak geliyor.

Öğretmenler dizüstüleniyor

İki tip konfigürasyon, dört farklı marka

Yapılan ihale sonucu dört farklı firmanın kendi markaları, bu kampanyayla satılıyor. Ayrıca iki farklı konfigürasyon satın alabilmek mümkün. Casper, Exper ve KRN’nin Intel Celeron M işlemcisine sahip modelleri ve Toshiba’nın Intel Pentium M işlemcisine sahip modeli arasından seçim yapabilirsiniz. Birinci modelin peşin fiyatı 734 dolar + KDV, ikincisi ise 900 dolar + KDV fiyatla satılıyor.

İki bilgisayara baktığımızda teknik özellikler ve genel görünüm olarak birbirlerine çok benzediklerini söylemeliyiz. 1.5 GHz hızındaki Intel Celeron M işlemcisinin, 1.6 GHz hızındaki Intel Pentium M işlemcisine göre daha yavaş olduğunu söylemeliyiz. Her iki bilgisayar da Intel i855GME yonga setli anakart kullanıyor ve üzerlerinde 256 MB DDR333 bellek yer alıyor. Intel Extreme Graphics 2 ekran kartı kullandıkları için belleğin 64MB’lık kısmı ekran kartı için ayrılıyor. Dolayısıyla zaten “idare eder” miktardaki hafıza, oyun gibi yoğun grafik işlem yapan uygulamalarda daha da azalıyor.

Okuyucu Yorumları