Pandemi döneminde dünyadaki pek çok şirket, evden çalışma konseptini kabullendi ve bu süreç pandemi sonrasında da devam etti. Ancak şimdi artan sayıda şirket çalışanlarını ofise geri çağırıyor. Ancak bu ofis sevdasının arkasında başka bir niyet yatıyor olabilir.
İnsan kaynakları uzmanları, ofiste çalışmanın evde çalışmaya oranla daha efektif sonuçları olduğunu düşünüyorlar. Hızlı şekilde toplantılar yapmak, sorunlara daha hızlı ve efektif çözümler bulmak, müşterilerle daha yakın, yüz yüze iletişim kurmak... Pek çok firma ofisteki iş düzeninin verimliliğe olumlu etkisi olduğunu düşünüyor. Ve bunun sonucu olarak da çok sayıda firma çalışanlarını ofise geri çağırmaya başladı.
Ancak ne var ki, evdeki konfora alışmış olan çalışanların birçoğu, ofise dönmek istemiyor ve hatta sırf bu yüzden işten istifa edenlerin sayısı hiç az değil.
Bir görüşe göre, şirketler zorlu ekonomik koşullar nedeniyle mecbur kaldıkları "işten çıkarmaları" yapmaya başlamadan önce ofise çağırma programlarını hayata geçiriyorlar. Böylece tazminat vererek işten çıkarmak zorunda olacakları çok sayıda çalışanın kendi rızalarıyla istifa etmelerini sağlıyorlar. Hatta yeterince istifa yaşanırsa, işten çıkarmalara gerek bile kalmayacağını düşünenler var.
Bir araştırmaya göre, iş verenlerin yaklaşık dörtte biri ofise dönme çağrısından sonra çalışanların istifa etmesini umuyor. Yani asıl hedefleri insanların istifa etmesi.
Ofise dönmek yerine istifa etmek
İK yazılımı şirketi BambooHR, üçte biri İK'da çalışan 1.500'den fazla çalışanla yaptığı ankete göre, ofise dönüş hareketi pek de planlı programlı bir operasyon değil ve çoğu şirket, ofise dönüldüğünde yeni iş düzenlerini nasıl organize edeceklerini henüz detaylıca düşünmemiş durumda. Bu arada yöneticilerin dörtte biri ve İK profesyonellerinin beşte biri, bu geri çağırmalar sonunda personelin önemli kısmının istifa etmesini de bekliyordu.
Öte yandan son bir yıl içinde yaşanan işten çıkarmaların bir sebebi de ofise geri çağırma sonrasında beklenenden daha az insanın istifa etmesi olarak açıklanıyor. Teknoloji şirketlerinde, oyun şirketlerinde, online ticaret şirketlerinde ve daha bir çok sektörde, 2023 boyunca yüz binlerce kişi işten çıkarıldı.
Bu insanların bir çoğu aslında pandemi döneminde dijital servislere olan yoğun ilgi nedeniyle aniden işe alınan çalışanlardı. Şimdiyse daralan ekonomilerde veya yüksek enflasyon nedeniyle şirketlerin satışları düşmüşken, bu kadar çok insanı istihdam etmek şirketlere ağır bir yük oluşturuyor.