Üniversitedeki eğitimi için özel bir satıcıdan 5.000 dolar değerinde dinozor kemiği satın alan bir lisansüstü öğrencisi, bu kemik sayesinde daha önce bilinmeyen bir dinozor keşfederek kariyerine çok hızlı bir başlangıç yapmış oldu.
Şu anda Oklahoma Eyalet Üniversitesi'nde 'paleoekoloji' alanında doktora yapan Kyle Atkins-Weltman, bu beklenmedik buluş sonrasında yeni dinozor türüne isim bile verdi. Latince Eoneophron infernalis olarak isimlendirdiği yeni dinozor türünün ismini Türkçe'ye çevirecek olursak, "Firavunun cehennemden gelen şafak tavuğu" sonucu çıkıyor. İlginç bir isim... 28 yaşındaki doktora öğrencisi, ölen evcil hayvanı olan Nil monitör kertenkelesi Firavun'un anısına 'Firavun'un cehennemden gelen şafak tavuğu' adını seçtiği söyleniyor.
Aslında bu 'cehennem tavuğu', bugün yumurtalarını ve etini yediğimiz kümes tavuklarının bir derece atası da sayılabilir. Doktora öğrencisi, 'Çalışmamız, asteroit çarpmadan önce dinozor çeşitliliğinin azalmamış olabileceğini gösteriyor' dedi.
Başka bir deyişle, onun yeni türü, Chicxulub meteoru dünyaya çarpmadan önce tekrarlanan 'volkanik kışlar' nedeniyle zayıflayan dinozorların zaten yok olmaya yüz tuttuğunu ileri süren iddialarla da çelişiyor.
Oklahoma Eyalet Üniversitesi'nde anatomi doçenti olan Dr. Eric Snively ile birlikte çalışan genç Atkins-Weltman, daha birçok dinozorun araştırmacıların burnunun dibinde olabileceğine inanıyor.
İkili, kaleme aldıkları yazıda, "Bu döneme ait daha fazla tür keşfedilebilir,' dedi ve ekledi: 'Muhtemelen müze koleksiyonlarında bulunan fosillerin yeniden sınıflandırılması yoluyla bile keşfedilebilir."
Bu ilginç gelişme, dinozorlar dönemine dair bakış açısını değiştirebilir ve bilim insanları yeni bir araştırma / keşif yöntemi geliştirebilir.