Odalarımızı hangi renge boyamalıyız? İşte seçmeniz ve seçmemeniz gereken renkler

Odalarınızı boyarken hangi rengi seçeceğiniz, stres ve huzur seviyenizde doğrudan rol oynayabilir. Peki ama hangi renkleri seçelim, hangilerinden uzak duralım? Nedenleriyle açıkladık...

Odalarımızı hangi renge boyamalıyız? İşte seçmeniz ve seçmemeniz gereken renkler

Evinizin mobilyalarını ve dekorunu uyum, denge ve barışı teşvik etmek için düzenleyen geleneksel bir Çin uygulaması olan feng shui terimini duymuş olabilirsiniz. Buna göre, evinizi dekore etme şekliniz ruh halinizi olumlu veya olumsuz etkileyebilir. Aynı şey evinizin renkleri için de geçerli.

Genellikle boya renklerine bir tasarım seçimi olarak baksak da, tonlar ve gölgeler, ruh halimizi doğrudan etkileyen duyguları etkileme gücüne sahip olabiliyor. Bazı renklerin evlerde diğerlerinden daha fazla çekici gözükmesinin de iyi bir nedeni var.

Minnesota Eyalet Üniversitesi, kırmızı oda renklerinin yeşil oda renklerine kıyasla stres seviyeleri üzerindeki etkisini göstermek için 30 birinci sınıf üniversite öğrencisiyle bir araştırma yaptı. Sonuçlar, katılımcıların kırmızı bir odaya yerleştirildiklerinde, yeşil ve beyaz odalarda zaman geçirenlere göre daha fazla stres hissettiklerini gösterdi.

Yeşil rengin avantajları

WebMD'ye göre yeşil, olumlu duyguları artırabilir ve olumsuz duyguları zayıflatabilir. Beyaz da benzer bir etkiye sahip gibi görünüyor. Öte yandan, kırmızı başarısızlık ve tehlikeyle bağlantılıdır ve daha fazla olumsuz duygu uyandırır. Yatak odasında çok fazla zaman geçirdiğimiz düşünülürse, bu alanda doğru renklerin gücünü kullanmak duygusal iyiliğiniz, uykunuz ve genel zihinsel sağlığınız için faydalı olabilir.

Bilim, doğada yaygın bir renk olan yeşilin, stres seviyelerini azaltma ve daha fazla pozitiflik duygularını teşvik etme yeteneği ile sakinleştirici bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Nazik bir yeşil renk, odaklanmanızı ve verimliliğinizi artırmanıza da yardımcı olabilir.

Açık mavi gibi soğuk renklerin avantajları

Açık mavi gibi soğuk renklerin sakinleştirici bir etkisi olduğu ve kaygıyı azalttığı görülüyor. Hatta mavi, tansiyonu düşürme ve uykusuzluğa yardımcı olma özelliğine sahip, bu da onu yatak odasında rahatlamayı ve uykuyu teşvik etmek için ideal bir renk haline getiriyor.

Pembe rengin avantajları

Yumuşak, tozlu pembe ve allık tonları, çalışma katılımcılarının pembe renk ile karşılaştıklarında iyi yanıt verdiği yumuşak renkler arasında yer alıyor. Sonuçlar pembenin gönüllü öğrencilerde stres seviyelerini azaltabildiğini gösterdi. Ayrıca, İsviçreli hapishane mahkumları pembe boyalı bir odaya konulduğunda, sadece 15 dakikalık maruziyetten sonra öfkelerinin azaldığını bildirdiler.

Renk psikolojisi uzmanı Amy Wax, yüz yüze ziyarete gelen hastalarında rahatlamaya yardımcı olduğu için açık pembenin psikologların ve psikiyatristlerin ofisleri için popüler bir renk olduğunu söylüyor.

Beyaz rengin avantajları

Beyaz rengi genellikle temizlik ve tazelik ile ilişkilendiririz. Beyaz, sakinlik, huzur ve pozitiflik duygularını uyandırabilen bilim tarafından desteklenen bir başka renktir. Ancak, parlaktan çok kasvetli hissettiren koyu renkli beyazlardan veya grilerden kaçınmaya çalışmakta fayda olabilir.

Peki ya olumsuzluk yaratan renkler? Ne yazık ki, yatak odanızı uyarıcı, yüksek dalga boylu bir ton ile boyarsanız renkler de aleyhinize çalışabilir.

Kırmızı rengin dezavantajları

Kırmızı güçlü ve varlığını hissettiren bir renktir, ancak evlerimiz için pek uyumlu olmayabilir. Kırmızı rengin stres, kaygı, öfke ve hayal kırıklığına neden olduğu ve kan basıncını yükselttiği gösterilmiştir.

Gri rengin dezavantajları

Gri bir duvar ne kadar nötr olursa olsun, tüm eviniz veya yatak odanız için ideal renk değildir. Gri genellikle kasvet, soğukluk ve depresyon ile bağlantılıdır. Gri, kaygı ve üzüntü duygularını tanımlamak için en çok kullanılan renktir. Genellikle endüstriyel alanlarda ve betonda bulunur ve sönük veya sıkıcı olabilir.

Parlak sarı rengin dezavantajları

Sarı genellikle heyecan, mutluluk ve güneş ışığı ile ilişkilendirildiği için listenin bu kısmında şaşırtıcı olabilir. Doğada hak ettiği yeri bulsa da, muhtemelen yatak odanızdan uzak durmasında fayda olacaktır.

Sarı, yaratıcılık ve enerji duygularını harekete geçirebilir, ancak bu, uyumaya çalışırken istediğiniz duyguların tam tersidir. Ayrıca, sarı tonlara uzun süre maruz kalmak rahatsızlığa ve kaygıya neden olabilir.

Koyu kahverengi veya siyah renklerin dezavantajları

Koyu boya renkleri, bir odayı veya yatak odasını davetkar ve yatıştırıcıdan loş ve mağara benzeri hale getirebilir. Odanızı karanlık ve iç karartıcı hissettiren agresif boya renklerinden kaçınmaya çalışın. Karanlık veya siyah bir odada daha düşük enerji, üzüntü, izolasyon ve korku hissedebilirsiniz. Hatta uykunuza zarar verebilir, çünkü bir çalışma koyu kahverengi yatak odaları olan kişilerin önerilen sekiz saat yerine ortalama altı saat beş dakika uyuduklarını gösterdi…