Şahin Ekşioğlu
"Konsollar ölecek".
Bunu biz değil nVidia EMEAI Bölgesi Mobil ve Tegra Ürünlerinden Sorumlu Halkla İlişkiler Müdürü Igor Stanek söylüyor. CHIP Online'a özel bir röportaj veren Stanek, oldukça iddialı öngörülerde bulundu.
Sunumunuzda konsol pazarının küçüldüğünü söylediniz ama yeni konsollar piyasaya çıkalı fazla olmadı ve bence durum değişecek.
- Sebebini basitçe anlatayım. Bildiğiniz gibi birçok insan konsol pazarında yeni konsolların geleceğini, sistemin hızlanacağını düşünüyor. Halbuki olay konsolların hızlı olması değil, oyun oynama şeklimiz.
Bir örnek vereyim. Bundan bir buçuk ay kadar önce, yanılmıyorsam Mart ayının ortalarında ABD'de bir GDC etkinliği gerçekleşti. GDC, oyun geliştiricileri konferansı demek ve oyun pazarının profesyonelleri için en büyük etkinlik. Bu etkinlikte geliştiricilere yönelik bir anket düzenlendi ve gelecekte, üzerinde oyun geliştirmek için en çok hangi platformu ilginç buldukları soruldu. Bunların ancak %1'lik çok az bir kısmı gelecek nesil platformları ilginç bulduğunu söyledi. Geliştiricilerin %58'i zaten mobil platformlar için oyun geliştiriyor, %58'i ise bir sonra geliştirecekleri oyunun mobil platformu hedefleyeceğini belirtti. Yani konsol pazarı küçülürken mobil oyun pazarı büyüyor.
Microsoft ve Sony'nin yeni konsolları doksanlı yılların sonundaki gibi, geleneksel bir oyun anlayışının temsilcisi. CD alıyor, oynuyorsunuz. Halbuki gelecekte çok daha fazla ücretsiz oyun, çok daha fazla mobil oyun, çok daha fazla çevrimiçi oyun olacak. Ben, bu mobil oyunların ve aygıtların gidecek güçleneceğine inanıyorum; bu çok önemli.
Konsollar eskisi kadar güçlü değil
Konsollar eskisi kadar güçlü değil
Konsollar, örneğin PlayStation'lar piyasaya çıktıklarında kendilerinden daha güçlü alet yoktu. Oysa yeni nesil konsolların özelliklerine baktığınızda, özel hiçbir şey görmüyorsunuz. Bunlar sıradan PC'den farksız. İddiaya girerim ki şurada gördüğünüz dizüstü bilgisayarların hepsi de PlayStation 4'ten ya da yeni Xbox'tan daha hızlı çalışır, istisnasız söylüyorum bunu. Gördüğünüz gibi, mobil aygıtlar o denli güçlü hale geldi ki (cep telefonlarını ve tabletleri kastediyorum) birkaç yıl içinde konsoldan hızlı hale gelecekler.
Düşünün ki ileride cep telefonunuzu televizyona bağlayacak, harici bir oyun denetçisi sayesinde konsoldan daha iyi oyun deneyimi elde edeceksiniz. Konsol gibi büyük, hantal bir alete gerek kalmayacak. Kaldı ki yeni konsollar gerçekten büyük. Evimde büyük bir konsol olmasındansa yanımda taşıyabildiğim, istediğimde bağlayabildiğim güçlü bir mobil aygıt fikri bana daha uygun geliyor. Entegrasyonda bunlar daha başarılı. İkinci bir nokta ise bulut sistemleri. Oyunların akla gelen her türden aygıta aktarılabildiği bulut oyun sistemleri. Ben Bioshock'u, HTC One'ı televizyona bağlayıp harici oyun denetçisiyle bulut üzerinden oynayanlar gördüm. Gelecek, konsol üreticilerinin düşündüğünden çok farklı olacak.
Konsol mu cep telefonu mu? Masaüstü PC'ler...
Konsol mu cep telefonu mu?
Sözgelimi Nintendo'nun Wii U'su. Çıkarmalarıyla birlikte ne kadar çok sorunla karşı karşıya kaldıklarını gördünüz. Halbuki bundan yıllar önce Wii'yi piyasaya sürdüklerinde herkes koşa koşa almıştı. Şu anda Wii U satılmıyor değil ancak satışlar beklenenin çok ama çok altında ve ürün kötü durumda. Aynısının diğer yeni nesil konsollarda da olmasını bekliyorum. Sonuçta yeni nesil konsollar da birer PC. Microsoft, yeni konsolun Windows 8'le çalışacağını söylüyor. Bir tarafta televizyona bağlamak zorunda olduğunuz, bir yere taşıyamadığınız koca bir konsol var. Diğer yanda ise oyunları daha iyi kalitede oynayabileceğiniz ve her yere götürebileceğiniz, oyun odaklı bir dizüstü bilgisayar. İkisi de PC. Hangisini seçerdiniz?
Masaüstü PC'ler hep olacak
- Yaptığınız sunumda mobil oyunlara ve oyuncu dizüstülerine çok fazla atıf vardı. Sık sık oyun dizüstü PC'ler bu kadar sağlam ve güçlüyken koca koca PC kasalarına ihtiyacımız var mı diye düşündüm.
- Masaüstü PC'ler daima daha güçlü olacaklar.
Ama aradaki uçurum giderek kapanıyor?
- Evet, hızla kapanıyor. Bununla birlikte oyun dizüstüleri daha pahalı. İkinci sebep ise hala kendi PC'sini toplamaktan haz alan meraklıların bulunması.
Ancak onlar azınlıkta kalıyor.
- Yine de varlıklarını sürdürüyorlar. Oyun dizüstülerinin gelecekte yaygınlaşacağını ancak hiçbir zaman masaüstü PC'lerin yerini tutmayacağını düşünüyorum. Hâlâ PC toplamayı seven, LAN partilerine koca koca kasaları taşıyan oyun meraklıları var. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar arasındaki açık giderek kapanıyor olabilir fakat gelecekte de masaüstü bilgisayarlar var olacak.
Haswell tek başına etkileyici değil
Haswell tek başına etkileyici değil
Sunumunuzda büyüyen tek PC pazarının oyun dizüstüleri olduğunu söylediniz. Öte yandan Intel, Ultrabook'ları yaygınlaştırmak için çok çaba sarf ediyor. nVidia Ultrabook'lar, Haswell işlemcileri ve mobil oyun konusunda ne düşünüyor?
- Haswell şu anda en hızlı CPU, orası şüphe götürmez. Bir Haswell işlemcisini GeForce GTX kartıyla, örneğin 780 ile birleştirirseniz tartışmasız en iyi oyun dizüstü bilgisayarını yapabilirsiniz. Fakat Haswell'in oyun piyasasında bir yer edinebileceğine çok ihtimal vermiyorum. Dâhili grafik yongası hala piyasadaki oyunların yarısını çalıştıramıyor. Eğer bu GTX GPU'yu Haswell'le birleştirirseniz harika bir birleşim olur ancak birleştiremezseniz Haswell tek başına etkileyici değil.
Ya Ultrabook'lar?
- Intel Ultrabook'ları yaymak için çok uğraşıyor. Piyasada çok fazla Ultrabook var ve ne kadar satıldığından emin değilim. Eğer iş yapacaksanız, PowerPoint sunumları ya da Excel tablolarıyla uğraşacaksanız Ultrabook güzel. Fakat oyun oynayacaksanız GTX yongası gibi ayrı bir grafik çözümüne ihtiyacınız var ve bu türden çok Ultrabook da görmedim.
Haswell dizüstülerin %99'unda Geforce
nVidia'da, özellikle tüketiciye yaklaşım açısından gördüğüm kadarıyla yeni bir anlayışa sahip. Peki, sırada ne bekliyor?
- Şirket elbette değişiyor. Ben 7 yıldır nVidia'da çalışıyorum. 2006'da çalışmaya başladığımda profesyonel grafik kısmı da olmakla birlikte daha çok masaüstü bilgisayar piyasasının oyuncularına hitap eden bir firmaydı. Bir noktada durup gelecekte var olmak istiyorsak masaüstü oyun piyasasının dışına çıkmamız, mobil pazara yönelmemiz gerek diye düşündük. O yüzden de Tegra işlemcileri, bulut çözümleri gibi alanlara eğildik. Çünkü gelecek burada. Şirket çok değişiyor, ancak tüketici odaklı olma kısmımız değişmedi, hep son tüketiciye odaklıydık. Sadece PC odaklı ya da masaüstü grafikleri odaklı bir şirket olarak kalırsak birkaç yıl içinde çok küçülürüz.
Son sorum. Sunumunuzda geçen %99 oranı doğru mu?
- Evet, elbette AMD'nin de çözümleri var ancak oyun dizüstü ve Haswell işlemci dendiğinde bunların %99'unda bir GeForce GTX kartı bulunacak.