Şu sıralar birçok hazır sistemde görünüşte DirectX 11'i destekleyen Nvidia GT330 ve GeForce 310 ekran kartlarına rastlıyoruz. Gerçekte ise, bu modeller sadece Nvidia'nın eski yongalarına verdiği yeni isimlerden ibaret.
Uzmanlar bu modellerin Nvidia'nın DirectX 11'i destekleyen yeni nesil GPU platformu "Fermi" ye ait modeller olduğunu söylüyorlar. Fakat pratikte bu söylemden oldukça uzak.
Fermi konusunda doğrular ve yanlışlar
AMD neredeyse 6 aydır DirectX 11 destekli yeni nesil ekran kartı Radeon HD 5000 Serisi ile bilgisayar piyasasındayken, rakibi Nvidia, Fermi yongalarıyla mart ayında piyasaya ancak giriş yapabildi. Fakat Nvidia'nın bu girişi zaman konusunda rakibinin gerisinde kalmamaya yönelik bir çaba gibi görünüyor. Zira Nvidia, eski kartlarına yeni isimler vererek, kartlarda yeni teknolojilerin olduğu izlenimi vermeye çalışmış. Bu makalemizde yeni olduğu iddia edilen Geforce 300 serisini inceleyeceğiz. Ayrıca güçlü bir ekran kartına ihtiyaç duyan kullanıcılar için önerilerilerimiz de olacak.
Geforce 300: Eski yongalar, yeni isimler
Piyasada farklı performans seviyelerine hitap eden onlarca GeForce ekran kartı bulunuyor. Normal şartlarda model numarası yüksek olan kart daha performanslı bir karttır denebilir fakat istisnalar da yok değil.
Nvidia konusunda temel problem piyasadaki ekran kartlarının yeni teknolojiden yoksun olmasından kaynaklanıyor. Heyecanla beklenen Fermi mimarisinin GeForce GTX 480 ve GTX 470 adını taşıyan ilk modelleri çok yakında piyasada olacak. Fakat bu iki kartın çıkışına kadar Nvidia, var olan diğer ekran kartlarının da ismini değiştirerek yeni geliştirilen bir seriymiş hissi uyandırmaya çalışmışa benziyor. Bu tür kartlara ise şimdilik GeForce 310, 315, GT 320, GT 330 ve GT 340 modelleri birer örnek.
Detaylarıyla GT 320 ve GT 330
İsimleri yeni bir seriyi işaret etse de aslında gerçekler göründüğü gibi değil. GeForce GT 320, daha önceleri GT 240'ta da kullanılan meşhur GT215 GPU tabanlı bir ekran kartı. Hatta performans konusunda birazcık kırpılmış denebilir. GT 320'nin GPU'sunda yalnızca 72 gölgelendirici işlemci (shader processor) ve 24 doku birimi (textue unit) bulunuyor. GT 240'ta ise 96 gölgelendirici ile birlikte 32 doku birimi bulunuyordu. Bellek miktarı (1.024 MB DDR3) ve bağlantı (128 Bit Arayüz) aynı kalırken, bellek hızları 790 Mhz'ye, yonga çekirdek hızı ise 540 Mhz'ye düşürülmüş. Sonuç olarak performans konusunda GT 320 için GT 220 ve GT 240 arasında bir ekran kartı diyebiliriz.
GeForce GT 330 da büyük ölçüde bilindik bir ekran kartı. Bilindik olması ise daha önceleri GeForce GTS 240 ve GTS 250'de kullanılan eski G92b grafik yongasına sahip olmasından kaynaklanıyor. Daha kötüsünü duymak isterseniz söyleyelim: G92b ile GeForce 9 serisinde tanışmıştık ve neredyse 2 yıllık bir yonga. Basit bir denklem ile gösterecek olursak karşımıza şöyle bir şey çıkıyor: GeForce GT 330 = GeForce GTS 240 = GeForce 9800 GT = "Üç isim, bir model". Ayrıca GT 330'un performans konusunda birbirinden farklı üç ayrı modeli de bulunuyor. Belirttiğimiz modelde olmasa da diğerlerinde gözle görülür bir hız avantajı sunuyor.
Detaylarıyla GT 340, 315 ve 310
GeForce GT 340 ile ilginçlikler devam etmekte. GT 340 ismi bize bu kartın GT 300 serisinin en üst modeli olduğunu işaret ediyor. Fakat bu işaretten uzak, çünkü GT 340, GT 330'dan kısmen daha kötü. Kart GT215 GPU'sunu taban almakla beraber, 96 gölgelendirici işlemciye (shader processor), 32 doku birimine (texture unit), 550 Mhz yonga çekirdek hızına ve 1024 MB GDDR5 (1700 Mhz) belleğe sahip. Ayrıca GT 340, en yeni bellek türü GDDR5 ile 128 Bit arayüz bağlantısını birlikte kullanan tek ekran kartı. Bu da doğal olarak performansta düşüşe neden oluyor. Kısacası GT 340'ın teknolojisi birçok yönüyle GT 240 ile aynı.
Giriş seviyesindeki kullanıcılar için tasarlanan GeForce 310 ise GT218 GPU'sunu baz alıyor. Yapısı itibariyle GeForce G210 ve GeForce 210 modelleriyle aynı özelliklere sahip. 16 akış işlemcisi (stream processor), 8 doku birimi (texture unit) ve 512 MB DDR2 belleğiyle dikkate değer bir performans sağlamıyor fakat tümleşik ekran kartlarına alternatif düşünenler için ideal olabilir.
Serinin son yongası GeForce 315 ise GT216 GPU tabanlı (ör: GeForce GT 220) olmakla birlikte performans konusunda Geforce 310 ve GT 320 arasında bulunuyor.
Sonuç: Yanlış bilgilendirme
Yaptığımız incelemeler Nvidia'nın eski yongalarını yeni bir dış görünümle sattığı konusunda emin olmamıza yetiyor. 300 serisi 200 serisinden daha çok performans artısı sunmuyor ve istisnasız aynı GPU'ları kullanıyor. Bir üreticinin yeni ürününe ne ad vereceği kendi özel kararıdır. Fakat gerçek şu ki bu yonga üreticisinin pazarda henüz yeni bir yonga mimarisi bulunmuyor. Ve Fermi (GeForce 400 serisi) için biraz daha zamanı var. AMD yeni nesil işlemcilerini aralıksız şekilde pazara sunmaya devam ederken, Nvidia'nın buna karşı ayakta kalmak ve yanıt niteliğinde ürünler sunmak zorunda olması bir sır değil.
Bununla birlikte Nvidia'nın bu taktiği ancak bilgisayar konusunda acemiler için bir korku oluşturabilir. Farklı ekran kartlarının neden olduğu karışıklıktan dolayı doğru kararı vermek zorlaşabilir. Bu nedenle yeni bir komple sistem veya ekran kartı almadan önce ayrıntılı olarak bilgi edinmeniz daha doğru olur. Böylece sözde oyuncular için tasarlanmış ekran kartlarından satın almamış ve kötü performansı konusunda hayal kırıklığına uğramamış olursunuz.
Nvidia satın almadan önce bilmeniz gerekenler
Yeni bir PC aldınız ve ekran kartı konusunda hayal kırıklığına mı uğradınız? Makalemizin bu bölümünde sizlere Nvidia'nın satın almaya değer modellerini ve almadan önce bilmeniz gereken ipuçlarını açıklıyoruz.
Komple bir PC'yi veya kendi topladığınız bilgisayarı satın almış olmanız pek önemli değildir, zira eski donanımlar herhangi bir zamanda yenileriyle değiştirilebiliyor. Bu seçenek aynı zamanda sıfır bir bilgisayar satın almaktan daha ucuza mal oluyor. Fakat satın alırken ilk bakışta fark edemediğiniz püf noktaları olduğu da şüphesizdir.
Püf noktası: Kasa ve güç kaynağı
Bugünün ekran kartları ile eski kartları karşılaştırdığınızda günümüzde üretilenlerin gittikçe uzadığını görürsünüz. Oyuncular için üretilen ekran kartları bugünlerde ortalama 30 cm civarında bir uzunluğa sahip. Bu da kasa ile ilgili büyük problemlere yol açıyor. Özellikle yaygın bir şekilde kullanılan Midi Tower kasalarda bu uzun kartlar yerleştirmek için yeterli miktarda yer bulunmuyor. Bu nedenle hard diski veya güç kaynağını kasadan ayırmak kullanıcılar tarafından ekran kartını sığdırmak adına yapılmayan bir şey değil. Bu soruna kalıcı bir çözüm bulmak ise biraz zor. Hard disk kutusuna ihtiyacınız yok ise kolayca çıkarabilirsiniz. Fakat entegre güç kaynağını başka bir yere koyamayacağınız için yeni bir kasa düşünmelisiniz.
Güç kaynağı da başlı başına bir problem olabilir. Birçok hazır masaüstü tasarrufa yönelik üretiliyor. Bu yüzden yeni bir son model ekran kartı almadan önce güç kaynağınızın kaç watt'lık olduğu ve maksimum ne kadar performans sağladığı konusunda da bilgi sahibi olmalısınız. Yüksek watt sağlayan yeni modeller işinizi görecektir. Ayrıca güç kaynağınızın yeterli sayıda güç bağlantısına sahip olduğundan da emin olmalısınız. GeForce GTX 285 gibi modern grafik kartları genellikle iki adet 8 veya 6 pinlik güç bağlantısı gerektirir.
Nvidia ekran kartları için en doğru seçim
Yeni bir ekran kartı satın almak istiyor ve Nvidia'dan vazgeçemeyeceğinizi düşünüyorsanız size özel iki önerimiz var:
Geforce GTS 250: Ekonomik düşünen oyuncular için en ideal seçenek Geforce GTS 250 satın almaktır. Aslında GTS 250 için yeniden adlandırılmış bir GeForce 9800 GTX+ denebilir. Yeterince hız sunan bu orta sınıf ekran kartı, 1.680 x 1.050 piksel çözünürlük desteği verebiliyor. Palit GF GTS 250'nin fiyatı şu sıralar 120$+KDV civarında.
Geforce GTX 285: En üst seviye detayları, full HD çözünürlüğü isteyen ve antialiasing özelliğinden vazgeçmeyen oyuncular ise Geforce GTX 285'i düşünebilirler. Kart üzerinde 1.024 MB VRAM bulunuyor fakat yalnızca DirectX 10 desteği veriyor. Fiyatı ise 450$+KDV. Tabiki eğer biraz daha zamanınız varsa yakın zamanda CeBIT fuarında tanıtılan Fermi ailesinden GTX 470 ve GTX 480'i beklemenizi tavsiye ediyoruz.