Nvidia CEO'sundan çok konuşulacak "nükleer enerji" açıklaması

Nvidia CEO'su Jensen Huang, veri merkezlerine güç sağlamak için nükleer enerjinin “harika bir seçenek” olacağını söyledi ve nükleer enerjiye yönelen teknoloji şirketleri arasına katılacaklarının işaretini verdi.

Nvidia CEO'sundan çok konuşulacak "nükleer enerji" açıklaması

Dünya genelinde teknolojinin ve yapay zekanın gelişmesiyle beraber, veri merkezlerinin güç talebi de hızla artıyor. Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın da bir röportajında belirttiği üzere, büyük teknoloji şirketlerinin bu soruna bir çözüm olarak nükleer enerjiye yönelmesi mümkün olabilir.

Nvidia CEO’sunun konuşması, Microsoft’un bölgedeki veri merkezlerine güç sağlamak için Three Mile Island nükleer tesisini yeniden faaliyete geçirme anlaşmasının kısa bir süre sonrasında geldi. Huang, Bloomberg Television ile yaptığı bir röportajda, Nvidia’nın veri merkezlerine güç sağlayan enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için daha geniş stratejisinin bir parçası olarak nükleer enerjiyle ilgilenebileceğini söyledi: “Nükleer enerji, sürdürülebilir enerji kaynaklarından biri olarak harika. Tek kaynak olmayacak. Tüm kaynaklardan enerjiye ihtiyacımız olacak ve enerjinin bulunabilirliğini ve maliyetini ve ayrıca zaman içinde sürdürülebilirliği dengeleyeceğiz.

Nvidia, Microsoft, Amazon ve Google gibi büyük şirketlerin yapay zeka çalışmalarını güçlendirmek için veri merkezlerini her zamankinden daha da fazla genişletmeleriyle beraber, veri merkezlerinin artan enerji ihtiyaçlarını karşılarken sera gazı emisyonlarını azaltma çabaları sırasında nükleer enerjiyle çalıştırma fikri giderek daha fazla öne çıkmaya başlıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, 2022’de 460 TWh olan veri merkezi elektrik tüketimi 2026’ya kadar neredeyse iki katına çıkarak 650 TWh ile 1.050 TWh arasında bir noktaya ulaşacak.

Röportajı sırasında Huang, yapay zekanın yoğun taleplerini desteklemek için tasarlanan veri merkezlerine atıfta bulunarak bu yeni “yapay zeka fabrikalarını” inşa etmenin çeşitli zorluklarından bahsetti. Bu fabrikalar genellikle ciddi enerji kısıtlamalarına tabi oldukları için çoğunlukla nüfus merkezlerinden uzağa inşa ediliyorlar.

Huang, ABD’nin Çin’e ihraçlar konusundaki kısıtlamalarına da değinerek Nvidia’nın mevzuata uyacağını da belirtti. Ayrıca, Nvidia’nın en son nesil çiplerinin daha verimli olmalarına rağmen daha da fazla enerjiye ihtiyaç duyacağını da sözlerine ekledi.