Nvidia, büyük darbe yediği DeepSeek'i öve öve bitiremedi

Çinli yapay zeka DeepSeek yüzünden şirket değeri 600 milyar dolar düşen Nvidia, yeni rakibi hakkında yaptığı açıklama ile "bükemediği bileği öpüyor mu" sorusunu sordurttu.

Nvidia, büyük darbe yediği DeepSeek'i öve öve bitiremedi

Geçen hafta, Çin'de sadece 5 milyon dolar bütçeyle geliştirilen yapay zeka servisi DeepSeek'i keşfeden Dünya, bu mütevazı uygulamayı bir anda gündeme taşıdı. Bunun nedeni, düşük bütçe ile yüz milyarlarca dolar harcanan batılı yapay zeka servislerinden farkı olmamasıydı. Tabi bu durum, ABD borsalarında Nvidia gibi şirketlere yatırım yapanlar arasında panik yaşanmasına da yol açtı.

Çin'in DeepSeek gibi ucuz ama gelişmiş yapay zeka servisleriyle ChatGPT gibi batı servislerini alaşağı edebileceğini anlayan yatırımcılar paralarını batılı yapay zeka şirketlerinden çekmeye başladı. ABD borsalarında yapay zekayla bağlantılı şirketler toplam 1 trilyon dolar değer kaybederken, en büyük yarayı 600 milyar dolarlık değer kaybıyla Nvidia aldı. Çünkü yapay zeka geliştiren şirketlere pahalı yapay zeka işlemcileri satıyordu.

İşte o Nvidia, yaşanan bu gelişmeler üzerine bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Şirket medyaya "DeepSeek mükemmel bir AI servisi ve Test Zamanı Ölçeklemesinin mükemmel bir örneğidir. DeepSeek'in çalışması, bu teknik kullanılarak, yaygın olarak mevcut modellerden ve tamamen ihracat kontrolüne uygun hesaplamadan yararlanılarak yeni modellerin nasıl oluşturulabileceğini göstermektedir. Çıkarım, önemli sayıda NVIDIA GPU ve yüksek performanslı ağ gerektirir. Artık üç ölçekleme yasamız var: Devam eden ön eğitim ve eğitim sonrası ve yeni test zamanı ölçeklemesi" şeklinde bir açıklama yaptı.

Nvidia ne demek istedi?

Bu açıklamadan hiçbir şey anlamayanlar için biz özet geçelim... Nvidia, batılı yapay zeka şirketleri çökse bile, Çinli DeepSeek'in büyüyebilmek için hala Nvidia GPU'larına ihtiyaç duyacağının altını çizerek, DeepSeek'in başarısının Nvidia'yı kötü etkilemeyeceğini, GPU satışlarının devam edeceğini anlatmaya çalışmış, böylece yatırımcılara hisselerinizi satmayın mesajı vermek istemiş.

Bu beklenti ne kadar doğru ve DeepSeek, yani Çin, ABD'nin desteklediği Nvidia'nın işlemcilerini ne kadar kullanır bilinmez. Çünkü ABD, hızla büyüyen Huawei'nin önünü kesmek için iletişim alt yapısında Huawei çiplerinin kullanımını yasaklamış ve şirketin tüm ürünlerine ambargo koymuştu. Çin'in de şimdi ABD şirketlerini vurmak için, parayla değil beyin gücü ve yaratıcı fikirlerle geliştirilen DeepSeek gibi güçlü hizmetleri kullanmak istemesi şaşırtıcı olmayabilir.

Ancak bu sırada DeepSeek'in web sitesi saldırılar nedeniyle zor zamanlar geçiriyor ve düzgün çalışabilmesi için gerçekten para yatırarak güvenli sunucular oluşturması gerekiyor. Bu noktada da batılı rakipleri gibi para yatırması ve yeni GPU'lar alması, yeni sunucular kurması şart gibi görünüyor.