Bir zamanların en büyük cep üreticisi Nokia'nın cihazlar ve hizmetler bölümü, artık Microsoft imparatorluğunun bir başka parçası. Nokia markası, iletişim altyapısı, NSN, HERE konum hizmetleri gibi alanlarda yaşamaya devam edecek olsa da, firmanın bir cep üreticisi olduğu günler artık geride kaldı. Finlandiyalı firmanın bayrağı Microsoft'a teslim ettiği şu günlerde, biraz geçmişe dönüp, farklı nedenlerle hafızalara kazınan Nokia ceplerden bazılarını anmak istedik.
Nokia 5110: 1998'de çıkan 5110, Nokia'nın büyümesine önemli katkıda bulunmuştu. 5110'a neredeyse her yerde rastlamanız mümkündü. Renkli, değiştirilebilir kapakları ve yapı kalitesi, onu çekici hale getirmişti. Basit arayüzü sayesinde telefonu kullanmak da oldukça kolaydı. Üstelik telefon, tüm zamanların en iyi mobil oyunu Snake ile beraber geliyordu.
Nokia 9000 Communicator: Kapağı açıldığında küçük bir bilgisayara dönüşen 9000 Communicator, QWERTY klavyeye ve ikinci, geniş bir ekrana sahipti. 1996'da satışa sunulan cep, tam anlamıyla bir canavardı. Sonraki modelleri, daha hafif ve daha inceydi.
Nokia 3310, 7280 ve fazlası...
Nokia 3310: Communicator serisinin fiyatları, çoğu kullanıcı için uçuktu. Ancak Nokia, çok daha temel işlevlere sahip 3310'u büyük kitlelere ulaştırmayı başardı. 2000'in sonlarında Nokia 3310 da 5510 gibi her yerde rastlanan bir telefon haline gelmişi.
Nokia 7280: Bugünkü telefonlar, büyük dokunmatik ekranları nedeniyle hep birbirlerine benziyorlar. Ancak sadece 10 sene önce telefonlar her türlü şekle rastlamanız mümkündü. 7280 de Nokia'nın çılgın tasarım denemelerinden bir tanesiydi. Tuş takımı bulunmayan telefon, üzerindeki dönen düğmesi yoluyla yazı yazmanıza izin veriyordu.
Nokia N95: 2007'de satışa sunulan N95, HSDPA (3.5G) destekli ilk telefonlardandı ve sayısız işlevle geliyordu. 5MP arka kamera, VGA ön kamera, entegre GPS, bluetooth, Wi-Fi, Flash destekli web tarayıcısı gibi özelliklere sahip N95, gelmiş geçmiş en özel ceplerden biri olarak değerlendiriliyor. Telefonun çıkış tarihinin ilk iPhone'un sadece aylar öncesine denk gelmesi ise Nokia için şanssızlıktı.
Nokia N9: MeeGo 1.2 işletim sistemiyle çalışan MeeGo, hoş tasarımı, etkileyici kullanıcı arayüzü ve güçlü yazılımlarıyla dikkat çekiyordu. Ancak Nokia'nın planlarını Windows Phone üzerine yapmaya başlaması, telefonun kaderini kötü etkiledi. N9, Nokia'nın ilk Windows Phone'lu cebi Lumia 800'ün tasarımını oldukça etkilemişti.
Nokia 808 PureView ve diğerleri
Nokia 808 PureView: Nokia'nın Symbian OS'lu son cihazı olan 808 PureView, 41 megapiksellik sensörüyle kendinden söz ettirmişti. Telefonun kendisi pek etkileyici olmasa da, kamerası Nokia'ya çeşitli ödüller kazandırdı.
Nokia 105: Mobil Dünya Kongresi 2013'te tanıtılan mini boyutlu 105, bir web tarayıcısına veya kameraya sahip değildi ancak 15 euro'luk fiyatı onu çok çekici kılıyordu. Dahili fener, neredeyse 1 aylık bekleme süresi gibi hoş özelliklere de sahipti.
Nokia Lumia 520: Windows Phone'lu Nokia Lumia'lar arasında en büyük etkiyi yaratan, Lumia 520'ydi. Tüm dünyada inanılmaz satış rakamlarına ulaşan cep, sadece 40 dolarlık bir fiyat etiketine sahipti.
Windows Phone'lu Nokia 3310: Cep tutkunlarının anılarını canlandıran Windows Phone'lu 3310, belki hiçbir zaman gerçeğe dönüşmeyecek. Ancak hayali cep, Nokia ve Microsoft evliliğini en iyi biçimde anlatan şeylerden biri olsa gerek.