Nokia'nın 41 megapiksel çözünürlük sunan kameraya sahip modeli Lumia 1020, bu özelliği ile, diğer Lumia'lardan ayrılıyor. Ülkemizde de satışa sunulan 1020'nin ayrıntılı testlerinden önce, sizler için kamerasına göz attık ve gerçekten söylendiği kadar iyi olup olmadığını ortaya çıkartmaya çalıştık. Telefonun detaylı testlerini tamamladığımızda, test raporumuzu yine CHIP Online'da sizlerle paylaşacağız. Ama şimdilik gelin, kamerasının bizlere neler sunduğuna, fotoğrafların da yardımıyla göz atalım...
Nokia Lumia 1020, 41 megapiksellik aşırı yüksek resim çekme çözünürlüğüne sahip bir cep telefonu. Ama bu kamera teknolojisini zaten PureView 808'den tanıyoruz. Kamera, Lumia 1020 için biraz küçültülmüş ve Windows Phone için uyumlu hale getirilmiş. Diğer pek çok akıllı telefonun aksine, kameranın kasaya yerleşim şekli biraz farklı.
Fotoğraf çekmek için Lumia 1020'nin ProCam olarak adlandırdığı bir uygulaması var. Resim çekme tuşuna uzun basmak uygulamayı başlatıyor ve cihaz yaklaşık 3-4 saniye içinde fotoğraf çekmeye hazır hale geliyor. Çektiğimiz fotoğraflar bellekte iki dosya olarak saklanıyor: biri 41 megapiksellik büyük hali ve diğeri 5 megapiksellik küçültülmüş hali. Resmin küçük sürümü Facebook ve Twitter gibi paylaşım sitelerinde paylaşmak için uygun ve yeterli. Büyük sürümde ise istediğimiz yere yakınlaşıp detayları görebiliyoruz.
5MP boyutundaki resimlere örnekler (tam boyutlu halleri için üzerine tıklayın):
Resim kalitesi ve kamera uygulaması
İki boyutta da resim kalitesi gayet tatmin edici. Keskin ve canlı renklere sahipler. ISO boyunca hafif bir gürültü (noise) hissedilebiliyor. Işık hassasiyetini gerektiğinde ISO 4000'e kadar yükseltebiliyorsunuz. Karanlıkta çekebildiği fotoğraf kalitesi, diğer akıllı ceplerinkinden oldukça yüksek. Üzerindeki güçlü Xenon flaşın bu konudaki rolünü göz ardı etmemek gerek. Diğer telefonlardaki LED flaşların yanında Lumia 1020'nin Xenon flaşı, "durumu idare etmek" yerine, gerçek anlamda flaş görevini yerine getirebiliyor.
Kamera uygulaması derli toplu görünüyor ve akıcı bir şekilde kullanılabiliyor. Sanal ayarlar ile kaydetme parametreleri, ISO hızı, pozlama zamanı ve düzeltmesi, beyaz dengesi ve keskinlik gibi ayarlar yapılabiliyor. Diyafram ne yazık ki F2.2'ye sınırlı.
Sonuç
Modlar ve efektler Nokia tarafından özel olarak sağlanmamış, bunlar ancak üçüncü parti uygulamalarla geliyor.
Gün ışığındaki otomatik odaklanma yeterince hızlı. Işığın ve kontrastın düşük olduğu durumlarda ise biraz daha yavaş.
Çekim yaparken tutmayı kolaylaştırmak için, Nokia ayrıca satılan bir takılabilir kamera tutma yeri sunuyor. Bunun içerdiği pil ile pil ömrü yaklaşık %50 artış gösteriyor.
Sonuç
Akıllı cepler arasında en iyi fotoğraf kalitesi, tartışmasız Lumia 1020'de. İnternette gezinme ve telefon görüşmeleri yanında çok iyi bir fotoğraf çekme tecrübesini bir arada yaşamak isteyenler için Lumia 1020 mükemmel bir partner. Ancak fiyatı 2.000 TL civarında ve bu fiyatta piyasada çok sayıda üstü düzey, amiral gemisi model bulunabiliyor.
Peki Lumia 1020, bu fiyatı hak ediyor mu? Bunun yanıtını verebilmek için, sizlerden biraz süre istiyoruz; çünkü fotoğraf dışındaki özellikleri de test etmemiz şart. Testimiz tamamlandığında, yine CHIP Online'da olacak...