Star Wars - Galaxies: Geleceği değiştirecek oyun
Birazda gelecek oyunlardan bahsedelim. Herhalde tüm dünyada en fazla hayranı olan filmlerden birisi de Star Wars serisidir. Artık bilgisayar oyunları sayesinde vızır vızır kılıç sallayan bir Jedi şövalyesi olma yolunda ilerlemeniz mümkün olacak. Galaxies gene bir Rol Yapma oyunu. Oyunun dengeleri açısından çok az oyuncunun erişebileceği bu meslek dışında, isterseniz bir ödül avcısı ya da paralı asker bile olmanız mümkün. Hatta bir silah yapımcısı bile olabilirsiniz. Yalnız işinizde ilerlemek için gene başka oyunculara ihtiyacınız olacak, şöyle ki... silahın tasarımı için başka bir oyuncuya gidip, ondan çizimleri alacaksınız. Daha sonra silahı yapacaksınız.
Silahınızı sattıktan sonraysa, asıl macera başlıyor. Tüm bu işleri yaparken karakteriniz hiç gelişmeyecek ve hiçbir yeteneği bu yaptıklarından etkilenmeyecek. Çünkü sizin yapımınız olan ve üzerinde sizin ve tasarımını yapan oyuncunun adları kazılı olan silah, diğer oyuncular tarafından ne kadar çok sevilir ve ne kadar çok kullanılırsa sizin de yetenekleriniz o ölçüde artacak. Eh tabii ki bu da bir çok sipariş almanız manasına geliyor.
Oyunda yalnızca insanları değil, diğer ırkları da oynamanız mümkün. Örneğin Han Solonun en büyük yardımcısı, bir Wookie olan Cwebacca’dır. Bu bol kıllı yaratığın ırkına üye bir kadın bile olabilirsiniz. Canınız sıkılırsa, robot avlayıp onun parçalarını satabilirsiniz. İşin içinde George Lucas’ın firması Lucas Arts olduğundan, filmlerdeki birçok özelliği oyunda bulabileceksiniz.Mesela bir Tie Fighter kullanmanız bile olası. Fakat tabii ki bunun için bir çok eğitimden geçmeli ve imparatorluk tarafından rütbe atlamanız sağlanmalıdır. Star Wars evreni bir bir uygulandığı için tabii ki asilerin tarafını seçmeniz de mümkün. Bunun yanında hiçbir tarafı seçmeyip, kendi başınıza ödül işleri için de koşuşturabilirsiniz.
Oyunla ilgili bir başka güzel yan ise, oyuncular arasındaki iletişimin kendi içerisinde bir düzene oturtulmuş olması. Mesela siz dürüst bir vatandaşın bir eşyasını gasp ederseniz, o sizi polise şikayet edecektir, öyle değil mi? Star Wars evreninde böyle bir şey yapmak, başınızı büyük bir derde sokabilir. Çünkü malını aldığınız oyuncu sizi bir outcast ilan ederek, başınıza ödül koyabilir. Bu ödül duyurumu o an oyunda bulunan tüm ödül avcılarına mesaj olarak gidecektir. Bu da peşinize gerçek oyunculardan oluşan yüzlerce ödül avcısının düşeceği manasına gelir. Oyunun çıkmasına daha var, ama merak ettiyseniz www.lucasarts. com adresine göz atabilirsiniz.
Oyunculuğun en tatlı yönü: Online oyunlar pastası
Online Gaming tüm dünyada bilgisayar oyunlarının gelecekte yöneleceği alan olarak görülüyor. Pazar büyüklüğü açısından yüksek karlara açık ve yüksek bir ivmeyle genişleyen bir bütçe vaat ediyor. Oyuncuları bağlamak açısından şimdilik rol yapma oyunları lider görülse de, gelecekte neler olacağını kimse öngöremiyor. Yine de çoğumuzun geceler boyunca ekran başında olacağı ve bu global eğlencede ön sıralara geçmeye çalışacağı kesin.
Dark Age of Camelot: Kılıcın ve dostluğun dünyası
Her üründe “yeni nesil” olanlar piyasaya sürülürken, bilgisayar oyunlarının da bu konuda geri kalması düşünülemez. Dark Age of Camelot yeni nesil bir rol yapma oyunu. Ultima Online’a göre ilk göze çarpan yanı tabii ki grafikleri ve oynanış açısı. Daha eski bir oyun sistemine ve grafik düzenine sahip olan oyunlara göre basitleştirilmiş bir oynanışa sahip. Ayrıca konusu ve oynanışı itibariyle oyuncunun elindeki sınırsız özgürlüğü biraz kısıtlayan bir oyun. Fakat bunların tümü daha önce bu tip oyunlarda yaşanmış olan hatalardan ders alınarak yeniden kurulmuş olan bir düzen.
Oyunun konusu: Yeni bir kahraman yaratmak
Kral Arthur’un ölümünden sonra iki düşmanı tarafından saldırıya uğrayan krallığı konu alan oyunda, ister kuzeylileri temsil eden Midgard, ister eski Kelt uygarlığını örnek alarak hazırlanmış olan Hybernia, isterseniz eski krallığı temsil eden Albion tarafını tutun, sonuçta bir meslek seçmek zorundasınız. Ana mesleğiniz her zaman bir savaşçı olmak zorunda. İkinci meslek olarak bir tüccar yeteneği seçebilirsiniz. Fakat bu oyunda Ultima Online’da da olduğu gibi pasta yapmanız ya da ağaç kesmeniz mümkün değil. Hatta oyun bir yerden sonra sizi RvR (Realm versus Realm) denen ülkeler arası savaşta yer almak için teşvik etmeye başlıyor. Karakteriniz yaratık öldürdükçe level atlıyor. Belli bir level’dan sonraysa, artık tek başınıza yaratıklarla başa çıkamadığınız için başkaları ile bir araya gelmek zoruna kalıyorsunuz. Zaten oyunun güzelliği de burada başlıyor. Böylece diğer oyuncularla kaynaşmaya, ICQ numaraları değiştirmeye başlıyorsunuz. Diğer krallığa saldırabilmeniz için, yüzlerce oyuncu bir araya gelip koordine olmak ve büyük bir ordu haline gelmek zorundasınız. Bu da büyük bir etkileşimi birlikte getiriyor. Bilgi çin www.darkageofcamelot.com adresine bakabilirsiniz. Türkçe içerik için www.pepelek.com adresinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca Türkiye’nin en büyük Dark Age of Camelot guild’i olan The Huns’un www.the-huns.com internet sitesinden de bilgi edinebilirsiniz.
Half Life - Counter Strike: Herkesin gözü üzerinde
Dünyada ve ülkemizde en çok oynanan online oyun, şüphesiz ki Half Life oyununun bir modifikasyonu, yani değiştirilmiş şekli olan Counter Strike’tır. Hatta şu anda ülkemizdeki bir çok internet kafenin yalnızca bu oyun sayesinde ayakta kaldığını söylemek, hiç de yanlış olmaz. Counter Strike şu anda rakipsizdir. Bir FPS (First Person Shooter) olan oyunda oyuncu en fazla sekiz kişiden oluşan Terörist ya da Anti-terör takımlarından birini seçerek kendine verilen görevi yerine getirmeye çalışır. Tahmin edebileceğiniz gibi tüfek, tabanca, el bombası gibi silahların kullanıldığı oyun şiddet içermektedir. Oyunda teröristleri oynayan takım, belli bir noktaya bomba koymaya, elindeki rehineleri korumaya ya da VIP’ye suikast düzenlemeye çalışırken, anti-terör takımı ise karşı tarafı durdurmaya, rehineleri kurtarmaya ya da VIP’yi oynayan oyuncuyu koruyarak, güvenli bir şekilde belirli bir noktaya ulaştırmaya çalışmaktadır. Son derece basit olan oyunda görevinizi yerine getirdikçe ve karşı taraftan bir oyuncuyu saf dışı bıraktıkça, para kazanmaktasınız. Elinize geçen bu para ise, yeni silahlar alıp oyuna devam etmenizi sağlıyor.
Counter Strike ve Half Life nerelerde oynanır?
Son derece hızlı olmasından dolayı stres atmak için birebir diyebileceğimiz oyunu oynamak için, herhangi bir şekilde bir yere üye olup aylık bir para vermenize gerek yok. Yalnız oyun içinde gittikçe artan, hile kullanarak diğer oyunculara karşı haksız üstünlükler sağlanması durumu, sunucu sahiplerini koruma programları kullanma gibi çeşitli önlemler almaya itmiştir. AGS Net Türkiye’de ilk defa tüm oyun sunucularında paralı üyelik sistemine geçerek bu hareketi kırmayı amaçlamaktadır. Oyunun doğası gereği güçlü bir internet bağlantısı gerekmektedir.
Oyunu yerel ağdan veya internetten rahatça oynayabilirsiniz. İnternet üzerinde birçok server’a rastlamanız mümkün. Yalnız ücretsiz olarak internet üzerinden indirip oynayabileceğiniz oyunu kurmak ve makinanızda çalıştırabilmek için Half Life oyununa sahip olmalısınız. Ayrıca Half Life’ı son yamasına kadar güncellemelisiniz. Daha sonra Counter Strike’ı kurmalısınız. Oyunun, k belli round’lardan oluştuğu için, sabit kalması gibi bir şey söz konusu değildir.
Topluluklar ve turnuvalar: Pro-oyunculuğa giden yol
Ülkemizde şu anda www.sanane.com veya www.agszone.net gibi adreslerden oynayabileceğiniz oyun için klan adı verilen birçok oyuncu topluluğu kurulmuş durumdadır. Counter Strike hakkında www.csmerkezi.com gibi sitelerde Türkçe içerik bulabilirsiniz. Counter Strike’ın şu anda dünyanın bir çok yerinde turnuvaları düzenlenmektedir. Bu turnuvalar düzenli olup, büyük para ödülleri verilmektedir. Türkiye’de de bu konuda büyük organizasyonlar düzenlenmektedir.
Ülkemizde en son geçen Temmuz ayında LEVEL dergisinin düzenlediği turnuvaya Türkiye içinden Antalya, Ankara, İzmir ve Türkiye dışından Kıbrıs’tan ön elemeleri geçerek gelen ve 5 as 1 yedek oyuncudan oluşan toplam 500 grup final maçlarını İstanbul’da yaptı. Maslak Princess Otel’de yapılan turnuvayı CDC klanı kazandı. CDC ülkemizi Avrupa’da yapılacak olan CPL turnuvasında temsil edecek. Turnuva ve Counter Strike hakkında ayrıntılı bilgileri ve haberleri www.level. com.tr adresinden takip edebilirsiniz.
Ultima Online: Hayatını tüketmek üzere
Origin firmasına ait olan Ultima Online, şu anda Microsoft’un Asheron’s Call’undan sonra dünyada en çok oynanan ikinci on-line rol yapma oyunu. Masa üstünde oynanan rol yapma oyunlarının internet ortamına taşınmış versiyonu olan Ultima Online, ülkemizde de çok ilgi görüyor. En büyük özelliği, bu sene ülkemiz sinemalarında da gösterime giren J.R.R. Tolkien’ın Yüzüklerin Efendisi romanından beyaz perdeye uyarlanan filme benzer sanal bir fantezi dünyasında geçtiği için, oyuncuya sınırsız bir özgürlük sağlaması. Oyun dünyası, siz ister orada olun ister olmayın, her zaman canlıdır. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi şehirlerin, kasabaların olduğu ve bu yerleşim yerlerinde bir çok meslekten insanın barındığı oyun dünyasında birçok tehlikeli yaratık da kol geziyor. Siz ise ister kılıç kalkan ya da büyü yoluyla bu yaratıklara karşı savaş vererek topraklarınızı korursunuz ya da tamamen farklı bir meslek, örneğin aşçılık yaparak diğer oyunculara pasta börek satabilirsiniz. Hatta diğer oyuncuları öldüren bir karaktere bürünüp, onları soyarak bir servet bile yapabilirsiniz. İsterseniz kendinize bir ev alıp buraya satıcılar dikerek bir dükkan bile işletebilirsiniz. Tek sınır kendi hayal gücünüz
Oynamak için neler gerekli?
Bir Ultima oyuncusunun araçları Oyun, tüm dünyada aylık belli bir ücret ödeyerek oynanıyor. 9.95 dolarlık bu ücret dışında bir de tabii ki oyunun CD’sine para vermelisiniz. Çünkü oyunu oynamak için şifreli bir anahtara sahip olmalısınız. İyi bir internet bağlantısını ise tabii ki saymıyorum. Oyunun oynandığı sunucularda herkesin zevk alabilmesi için çok katı kurallar yürürlükte. Oyuna girerken alıcı ve satıcı arasında belli taahhütler verildiği için yasal haklarınız mevcut. Fakat aylık para vermek istemiyorsanız, tüm dünyada oyunun meraklıları tarafından açılmış sunucular da var. Ülkemizde de bu tip bir çok sunucu bulunuyor. Nebula ve agszone (agszone. net) bunlardan bazıları.
Meraklılar tarafından açılan sunucuların hepsi oyunun orijinal sistemini esas almalarına karşın, orijinal dünyadan çok daha farklı olanaklar sunuyorlar. Örneğin orijinal sunucularda asla bir vampir göremezsiniz. Orijinal sunucularda yeteneklerinizi ne kadar çok kullanırsanız o yetenekler o kadar artar. Oysa bazı meraklı sunucularında level sistemi mevcuttur. Fan server’ları da diyebileceğimiz bu sunucuların açık kalmasına dair hiçbir garanti yoktur. Bu da karakterinizi geliştirmek için harcadığınız ayların bir anda boşa gitmesi demek olabilir.
Sanala karışan ticaret: Evinizi ve karakterinizi satmak
Online rol yapma oyunlarının bir başka yönü ise, oyun içinde müthiş bir ticaretin yürüyor olmasıdır. Evler, eşyalar, atlar vs. oyun içerisindeki para birimi ile oyuncular arasında el değiştirmektedir. Bu ekonominin hacmi bazı oyunlarda o kadar büyüktür ki, bir üçüncü dünya ülkesinin bütçesini rahatlıkla geçebilir. Online rol yapma oyunlarının bir başka ilginç özelliği de, oyun içerisindeki bu eşyaların ve oyuncu hesaplarının şifreleri ile birlikte satışa çıkartılmasıdır. Gerçek hayatta eBay gibi açık arttırma sitelerinde rastlayabileceğiniz bu tip satışlar, tabii ki gerçek parayla yapılmaktadır. Örneğin bir milyon Ultima Online altını gerçek hayatta 15 dolar edebilmektedir. Şu sıralar altın döneminin başlarında olan online rol yapma oyunları, piyasaya yağmur gibi yağıyor. 2006 senesinde 114 milyon insanın online oyun oynayacağı ve bunun için 100 milyon dolarlık bir harcama yapılacağı öngörülmektedir. Üstelik bu rakama 23 milyon dolarlık online konsol oyuncusu da dahil değildir. Ultima Online da büyük rakipleri Everquest, Asheron’s Call, Anarchy Online, Dark Age of Camelot ve World War II Online gibi kendini devamlı olarak geliştirip değiştiriyor. Böylece oyundan hiçbir zaman sıkılmamanız sağlanmaya çalışılıyor. Eğer ilginizi çektiyse www.origin.com adresinden bu oyuna ulaşabilirsiniz.Ayrıca www.ultimatr. com da Türkçe içerik açısından oyun hakkında size epey bilgi sağlayabilir.
Bilgisayarlarımızı ister iş için ister yalnızca e-mail’larımızı kontrol etmek için kullanalım, hepimiz ya meraktan ya da alışkanlıktan dolayı en azından bir kez olsun oyun oynamışızdır. Ya bir internet sitesinde iki el tavla atmış ya da mayın tarlasıyla zaman öldürürken saatlerin nasıl geçtiğini anlamamışızdır. Halbuki oyunlar çoktan kendi kendimize oynadığımız basit eğlencelikler olmaktan çıktı. Birçoğumuz, artık hızlanan internet bağlantıları sayesinde saatlerimizi bilgisayar başında başka insanlarla beraber ya da karşılıklı olarak oyun oynayarak geçiriyoruz. Oynaması basit oyunlardan bahsetmiyoruz. Tam tersine artık çoğu oyunu oynamak için son derece karışık bilgiler içeren bir öğrenme sürecinden geçmek zorundayız. Üstelik birkaç satırla sınırlı yapay zekalara katlanmak zorunda olmadan gerçek insanlarla paylaştığımız bu zevkli dakikalar, tıpkı chat yaptığımız zamanlarda olduğu gibi bizi bir çok insanla ve onların kültürleriyle tanıştırıyor. Oyun severler bir araya gelerek gruplar oluşturuyor ve belli saatlerde buluşup beraber oyun oynuyorlar. Hatta oyunun türüne göre bir sosyal grup olarak hareket ediyor ve oyunlarda belli haklar elde ediyorlar.
Yalnızca çeşitli ülkelerden gelen insanlar değil, aynı ülkelerde yaşayan insanlar dahi bir araya gelip, kardeş dergi LEVEL’ın yaptığı gibi ülke çapında turnuvalar düzenleyerek milli takımlarını seçiyorlar ve bu takımı yurt dışındaki turnuvalara yolluyorlar. Çok kişili oynanan oyunların artık bir spor olarak kabul edilmesinin tartışıldığı bir dönemde, Türkiye’de ve dünyada oynanan belli başlı oyunları mercek altına aldık.