Türkiye bugün sandık başına gidiyor. 'Nerede, hangi sandıkta oy kullanacağım' sorusu da internette çok arananlar arasında. Bu konuda YSK merak edilen açıklamayı yapmıştı. YSK, 14 Mayıs'taki seçimlerde yurt içinde oy kullanma hakkına sahip olan 60 milyon 697 bin 843 kişinin nerede ve hangi numaralı sandıkta oy kullanacağını e-Devlet'e yüklemişti.
E-DEVLET'TE SANDIK SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Peki, e-devlet'ten sandık sorgulama nasıl yapılır? E-devlet üzerinden sandık bilgilerine erişmek oldukça kolay. Seçmenler, e-Devlet üzerinden kimlik bilgileri ve şifreleriyle giriş yaparak, "Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama" kısmından oy kullanacağı yer ve sandık numarası bilgilerini öğrenebiliyor. Adımlar şöyle:
1. Adım: E-Devlet hesabınıza girin.
2. Adım: Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulamayı tıklayın. Bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:
Yurtiçi Seçmen Kaydı Sorgulama
3. Adım: Karşınıza oy kullanacağınız yer, sandık numarası ve sıra numarası çıkacaktır.
Açıklamaya göre bu sandık bilgileri, Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde herhangi bir adayın salt çoğunluğu sağlayamaması halinde 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçiminde de geçerli olacak.
YSK'NIN SİTESİNDEN SEÇMEN KAYDI SORGULAMA
YSK nerede oy kullanacağım sorusunu şöyle yanıtlıyor: "Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleştikten sonra e-Devlet kapısı üzerinden,www.ysk.gov.tr adresinden "Nerede Oy Kullanacağım" bölümünden, YSK mobil uygulamasından veya YSK çağrı merkezinden (444 9 975) öğrenebilirsiniz"
YSK'nın sitesinden seçmen kaydı sorgulama için de T.C kimlik numarası ve seri numarası girmek gerekiyor. Açılan sayfada bilgileriniz ve hanenize kayıtlı olanların bilgileri çıkıyor.
YSK SEÇMEN KAYDI SORGULAMA İÇİN TIKLAYIN
BİLGİLENDİRME
E-Devlet'te ayrıca oy vermede kimlik tespiti için şu bilgilendirme de yapılıyor
-Sandık başına gelen seçmen; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birini başkana verir ve seçmen sıra numarasını söyler. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz. (298/87, 91).
-Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değildir (298/87).
-Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.
-Ceza infaz kurumlarında tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için, cezaevi idaresince verilmiş belge, kimlik belgesi yerine geçer (298/87).