Dişli kuş dinozorlar kaybolurken, dişsiz kuşlar nasıl günümüze kadar geldi?

Dişli kuş dinozorların nesli tükenirken, dişsiz kuşlar nasıl oldu da günümüze kadar ulaşmayı başarabildi?

Dişli kuş dinozorlar kaybolurken, dişsiz kuşlar nasıl günümüze kadar geldi?

Günlük yaşantımızın alışıldık bir parçası olan kuşların, yaklaşık 160 milyon yıl önce dinozorlardan geldiği düşünülüyor. Hatta kuşlar ve dinozorlar yaklaşık 100 milyon yıl boyunca birlikte yaşadılar. Kuşların, velociraptor’un da dahil olduğu tüylü theropod veya “canavar ayaklı” dinozorların bir ailesi olan dromaeosaurs veya “koşan kertenkeleler” adı verilen belirli bir dinozor grubundan geldiği tahmin ediliyor.

66 milyon yıl önce, şimdi Meksika kıyıları açıklarında bir asteroid Dünya'ya çarptığında, dinozorların nesli tükendi. Ancak bazı kuşlar hayatta kaldı.

Kuşların tarihi konusunda uzmanlaşmış bilim insanları, yaptıkları araştırmalarla neden kuşların da aynı olay sırasında yok olmadıklarını anlamaya çalışıyorlar. Fosiller gibi ipuçlarını ve uzun zaman önce Dünya'daki yaşamla ilgili diğer kanıtları bir araya getiriyorlar. Bilim insanlarının kuşların neden hayatta kaldığına dair bazı fikirleri var ama kesin bir cevap halen oluşturulmuş değil.

Günümüzdeki kuşlarının dişleri yok. Bunun yerine, yemek ve içmek için birçok şekil ve boyutta olan gagaları bulunuyor. Ancak dinozor zamanlarında yaşayan bazı kuşların dişleri olmasa da, diğer pek çoğunun dişleri vardı.

Asteroit Dünya'ya çarptıktan sonra, dişleri olan tüm kuşların nesli tükendi. Ancak dişsiz olanların çoğu yaşamaya devam etti. Bazı bilim insanları, bu kuşların hayatta kalmasını sağlayan şeyin dişlerinin olmaması olduğunu düşünüyor.

İlk dişsiz kuşların fosilleri, onların bitki bazlı yiyecekleri, özellikle de kabuklu yemişleri, meyveleri ve tohumları daha fazla yiyebildiklerini gösteriyor. Bu, dişli kuşlara göre diğer hayvanları yemeye daha az bağımlı oldukları anlamına geliyor. Bazı bilim insanları, diyetlerindeki bu farklılığın asteroit çarpmasından sonra büyük bir avantaj haline geldiğini düşünüyor.

Asteroit Dünya'ya çarptığında, muazzam tsunamilere ve depremlere neden oldu. Çarpışmadan kaynaklanan dev bir ısı dalgası, asteroidin çarptığı yerin yakınında muazzam orman yangınlarına neden oldu. Takip eden aylarda, Dünya'yı çevreleyen hava tabakasını büyük miktarda toz doldurdu. Güneşi bloke ederek bitkilerin büyümek için kullanabileceği daha az ışığın yüzeye ulaşmasına sebep oldu.

Pek çok hayvan türü öldüğünden ve bitkiler yeterince güneş ışığı almakta zorlandığından dolayı, bu değişiklik kuşların yiyecek bulmalarını zorlaştırıyordu. Ancak toprağı gagalayarak gömülü tohumlar veya yemişler bulabilen kuşların, bir tür olarak hayatta kalma becerinde ihtiyaç duydukları farka sahip olmaları mümkün olabilir.

Tabii ki, dişsiz kuşların hayatta kalmasına ve dişli kuzenlerinin telef olmasına sebep olan başka etkenler de olabilir ve şans da bunların arasında bulunuyor...