Microsoft'un bu yıl E3 fuarında duyurduğu Project Natal neredeyse fuarın kendisini gölgelemişti. Hareket algılayıcı teknolojisiyle bilgisayar oyunlarında bir devrim yaratan ürün Xbox 360 için duyurulmuştu. Bütün vücudu tarayan ürün emsalsiz bir esneklik ve kontrol kabiliyeti sunuyor.
Benzer ürün şimdilik sadece Wii kontollerinde var. Ancak Nintendo Wii'nin kontrolleriyle Natal arasında teknolojik bir uçurum var denebilir. Wii, elde kullanılan uzaktan kumanda benzeri cihazlara ihtiyaç duyarken, Microsoft Natal hiçbir şeye ihtiyaç duymuyor.
İlk açıklanan haliyle konsolun ve televizyonun yanına konulan ürün kullanıcının oda içerisindeki bütün hareketlerini doğru bir şekilde algılayıp oyuna aktarabiliyor. Pandomim yaparak oyun oynamayı mümkün kılıyor! Sadece görüntü değil ses algılayan ve tanımlayan Natal sadece Xbox için duyurulduğunda üzülmüştük. Ancak bu üzüntümüz oldukça kısa sürdü. Microsoft Natal teknolojisi şimdi masaüstü bilgisayarlarımıza, Windows'a geliyor.
Bilim kurgu nihayet gerçek oldu!
Bildiğimiz anlamda bilgisayarla etkileşimi değiştirecek, ev ve ofislerimizdeki işlemleri bilim kurgu filmlerinde görülen sesli ve hareketli komutlarla yürütmemizi sağlayacak bir teknoloji bu ve işin güzeli E3 fuarından biliyoruz ki beklenmedik derecede iyi çalışıyor. Elbette piyasaya çıkmadığı için kullanıcı testinden geçmedi ancak canlı sergilenirken herkes nasıl çalıştığını görüp şaşırdı.
Dudak uçuklatacak özelliklerini yine E3'ten hatırlıyoruz. Mesela Natal'a gerçek kaykayınızı birkaç saniye gösterdiğinizde tarayıp kaykayınızı sanal olarak oyuna aktarıyor. Penaltı çekecekseniz gerçekten topa vurduğunuz açıyı, verdiğiniz falsoyu algılıyor, Oyundaki karakterin gözleri oyuncuyu takip ediyor, oyuncu ekrana kağıt uzatırken oyun karakteri aynı anda taranmış kağıtı oyunun içerisine alıp elinde tutuyor.
Bunun ofis için geçerli olduğunu düşünün, Natal sayesinde hareketlerimizi takip edip uygun tepki verebilecek sanal ofis asistanları mümkün oluyor. Elbette E3'te Milo'da tanıtılan sanal karakter, Natal'ın kendisi değil, teknolojisinden faydalanan bir yazılım. Peter Molyneux'un 20 yıllık hayali. Microsoft'un da bunu farklı şekillerde, özellikle ofis uygulamalarında kullanacağını kestirmek çok kolay. Geçtiğimiz yıllar başarısız olmuş, terk edilmiş projeler ve prototiplerle dolu.Bir yıl sonra Natal'ı PC'lerimizde görmeyi bekleyebiliriz.