NASCAR'ın ilk tam elektrikli canavarı ortaya çıktı

ABD'nin ünlü otomobil yarışları NASCAR'da elektrikli otomobillere de yer açmak için hazırlıklar başladı. Ve şimdi, bu kategoride yarışacak ilk araç da ortaya çıktı.

NASCAR'ın ilk tam elektrikli canavarı ortaya çıktı

ABD'nin yarış organizasyon devlerinden olan NASCAR ilk prototip elektrikli yarış aracını Chicago Sokak Yarışı sırasında tanıttı. 1,5 milyon dolarlık elektrikli crossover, NASCAR Impact programı kapsamındaki sürdürülebilirlik çabalarına dikkat çekmek ve elektrikli araçların neler yapabileceğini göstermek amacıyla ABB, Chevrolet, Ford ve Toyota ortaklığında geliştirildi.

NASCAR, bu aracın varlığının henüz benzinle çalışan yarış arabalarından uzaklaştığı anlamına gelmediğini, daha ziyade "elektrikli yarışlara yönelik taraftar ilgisini ölçmeye" çalıştığını söyledi.

NASCAR'ın sürdürülebilirlik başkanı Riley Nelson'un yaptığı açıklamada, serinin ve ortaklarının "elektrikli araçları ve daha geniş anlamda elektrifikasyonu yarışlarda havalı, eğlenceli ve erişilebilir olarak temsil etmek istediklerini" söyledi.

2028'de tüm araçlar elektrikli olacak

NASCAR sürücüsü David Ragan tarafından kullanılan prototip, biri önde ve ikisi arkada olmak üzere üç adet STARD UHP 6-Fazlı motora sahip. Tüm bunlar 78 kWh'lik sıvı soğutmalı bir bataryadan güç alıyor. NASCAR'a göre, ayarlanabilir güç aktarma sistemi en yüksek seviyede 1.000 kW üretebiliyor.

NASCAR'ın sürdürülebilirlik planları arasında yarış bölgelerine elektrikli araç şarj istasyonları eklemek ve 2028 yılına kadar yarış pistlerinde yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmek yer alıyor. Şirket, 2035 yılına kadar net sıfır işletme emisyonuna ulaşmayı hedefliyor.