Mars günlerinin düzenli bir şekilde kısaldığı keşfedildi, peki ama bu neden oluyor?

NASA'nın InSight İniş Aracı, Mars günlerinin düzenli bir şekilde kısaldığını ortaya çıkarttı. Peki ama bu keşif nasıl yapıldı; Mars günleri neden giderek kısalıyor?

Mars günlerinin düzenli bir şekilde kısaldığı keşfedildi

Geçtiğimiz Aralık ayında zamansız "ölümünden" önce InSight İniş Aracı tarafından Mars’tan toplanan veriler, gezegenin bazı tuhaf davranışlarını ortaya çıkarmış olabilir. Mars’ı inceleyen bilim insanları, çekirdeği gezegenin sallanmasına neden olurken, dönüş hızının arttığını buldu.

NASA sonuçları dün bir basın açıklamasıyla duyururken, ayrıntılı bulgular geçtiğimiz Haziran ayında Nature dergisinde yayınlandı. Belçika Kraliyet Gözlemevi’nden Sébastien Le Maistre liderliğindeki araştırmacılar, gezegenin dönüş hızı arttıkça Mars’ın günlerinin her yıl bir milisaniyenin kesri kadar kısaldığını buldular. Ekip, gezegenin zaman içindeki hareketini incelemek için ilk 900 Mars günü boyunca InSight İniş Aracı’nın Dönme ve İç Yapı Deneyi (RISE) tarafından toplanan verileri kullandı.

Aynı zamanda RISE’ın baş araştırmacısı olan Le Maistre basın açıklamasında, “Aradığımız şey, bir Mars yılı boyunca yalnızca birkaç on santimetrelik varyasyonlar” dedi ve devam etti: “Bu varyasyonları görmemiz bile çok uzun zamana ve çok fazla verinin biriktirilmesine ihtiyaç duyuyor.

Bilim insanları iniş aracında NASA’nın Derin Uzay Ağı’ndan radyo sinyalleri gönderirken RISE, Mars’ın dönüşü ve sallanması hakkında fikirler sağlıyor. RISE daha sonra bu dalgaları Dünya’ya geri yansıtarak bilim insanlarının iniş aracının konumunu ve ardından Mars’ın hareketini tam olarak izlemesine imkan tanıyor. Le Bastien ve ekibi, bu bilgileri kullanarak Mars’ın dönüşünün yılda 4 miliyay (veya miliark) saniyelik bir dönüş artışı gördüğünü hesapladı. Referans olarak, bir yay saniyesi 0,0002 derece iken, bir mili yay saniyesi bir yay saniyesinin binde biridir. Başka bir deyişle, bu ivmenin inanılmaz derecede küçük olduğunu ve araştırmacıların buna neyin sebep olabileceği konusunda hala net bir sebebe sahip olmadığını söyleyebiliriz.

Mars'ın merkezindeki erimiş metal çekirdek

Araştırmacılar, RISE’ı Mars’ın iç jeolojisi hakkında bilgi bulmak için de kullandılar ve Le Maistre ve meslektaşları, Mars’ın merkezinde gezegen döndükçe sallanan ve gezegenin sallanmasına neden olan erimiş bir metal çekirdeğe sahip olduğu sonucuna vardılar. Ayrıca ekip, deneyden elde edilen değerleri InSight’ın yerleşik sismometresinden alınan iki farklı veri seti ile karşılaştırdı. Le Maistre ve meslektaşları, farklı veri kümelerini kullanarak, erimiş çekirdeğin 1.112 ila 1.150 mil (1.789 ila 1.850 kilometre) arasında bir yarıçapa sahip olduğunu buldular. Mars ise yaklaşık olarak 3.396 kilometrelik bir yarıçapı sahip.

Le Maistre, yaptığı açıklamada “Bu tarihi bir deney” dedi ve ekledi: “Deney için hazırlanmak ve bu keşifleri tahmin etmek için çok fazla zaman ve enerji harcadık. Ancak buna rağmen, yol boyunca hala şaşırdık ve daha bitmedi çünkü RISE’ın Mars hakkında ortaya çıkaracağı daha çok şey var.

Insight'ın Mars macerası

InSight, ömrünün sonuna gelmeden önce NASA ve bilim insanlarına benzeri görülmemiş Mars jeofizik verilerinin yanı sıra NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarı’nın belirttiği üzere başka bir gezegenin çekirdeğinin ilk doğrudan gözlemlerini sundu. InSight, ömrü boyunca Mars’ta jeolojik verileri toplamak için dört yıldan fazla zaman harcadı. InSight, Mars’ta “Mars depremleri” olarak adlandırılan 1.000'den fazla deprem hakkında veri kaydetti ve Mayıs 2022’de iniş aracı, 5 büyüklüğünde olan kendi zamanındaki en büyük depremi tespit etti. O yılın ilerleyen dönemlerinde NASA, InSight’ın Mars’ın yüzeyine çarpan meteoroitlerin enerjisini tespit ettiğini ve olayın InSight’a “hafif bir vuruş” gibi geldiğini duyurdu.