NASA'dan 3 milyon dolarlık "uzay çöpü" yarışması

Ay'a yerleşmek üzere hazırlık yapan NASA, Ay'ın da Dünya gibi kozmik bir çöp tenekesine dönüşmemesi için çözüm arıyor. Ve şimdi, bu amaçla 3 milyon dolarlık bir yarışma başlattı.

NASA'dan 3 milyon dolarlık "uzay çöpü" yarışması

NASA, Ay'da bir üs kurmak için hazırlıklarına devam ediyor. Ve bu arada çöpleri gezegenin her yerine döktüğümüz binlerce yıllık medeniyetimizin alışkanlıklarını Ay'a da taşımak istemiyor.

Ajans; uzay yaşam alanlarındaki atıklara çözüm getirecek fikirleri toplamak için 3 milyon dolarlık ödüllü bir yarışma başlattı. Uzay görevlerinde insanların ürettiği çöplerle sürdürülebilir bir şekilde başa çıkmak uzun zamandır bir sorun. Ay'daki Apollo iniş alanları, atılan çöplerden çok Ay modülünün yükseliş aşaması kütlesine ve değerli ay örneklerini Dünya'ya geri taşımaya odaklanan astronotların geride bıraktığı atıklarla dolu. Yani daha Ay'a indiğimiz anda orayı çöplüğe dönüştürmeyi başardık.

Ay'daki çöpleri toplayacak bir belediye yok

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki çöpler ise Uzay araçlarıyla dünyaya geri dönüyor ama bunu Ay'da yapmak çok kolay değil. Ancak, uzun süreli derin uzay görevleri sırasında atıkların uzaya fırlatılması veya Ay'da uzun süreli görevlerde ay kraterlerinin çöplük olarak kullanılması sürdürülebilir değil.

Yarışma için kayıtlar 30 Eylül'de açıldı ve son tarih 31 Mart 2025. Kazanan Mayıs ayında açıklanacak. Yarışma herkese açık olduğundan, Ay karmaşasıyla başa çıkma fikirleri olan uluslararası takımlar başvuruda bulunabilir.