Işık kirliliği ve uzay gözlemleri üzerindeki etkisine ilişkin endişeler artmaya devam ederken, bazı bilim insanları tüm bu endişelere meydan okuyan ilginç bir plan oluşturdu. Bilim insanları ve NASA, bu on yılın sonundan önce yörüngeye yapay bir yıldız yerleştirmek istiyor.
NASA’nın söylediğine göre yeni görev, ekmek kutusu boyutunda bir uyduyu yörüngeye fırlatacak. Bu uydu, Dünya’nın yüzeyinden 35.785 kilometre üzerinde yörüngede dönecek. Bu yükseklikte, jeosenkron yörünge olarak adlandırılan bir yörüngeye yerleşecek ve Dünya ile aynı hızda dönerek gece gökyüzünde sabit bir şekilde görünecek. Görevin ilk yılı boyunca araştırmacılar bu sabit noktayı ABD’nin üzerinde bir noktada tutacak.
Bu süre boyunca uydunun yapay bir yıldız gibi davranmasını sağlamak için uydu üzerindeki lazerleri kullanacaklar. Bu lazerler doğrudan yer tabanlı teleskoplara doğru gönderilecek ve evrenin dört bir yanındaki çeşitli yıldızları veya süpernovaları taklit edecek. Bu sayede araştırmacılara bu belirli kozmik olayları nasıl inceleyeceğimizi ve gözlemleyeceğimizi ayarlamanın bir yolunu sunacak.
Bu etkileyici fikir, gelecekteki süpernovaları ve yıldız keşiflerini gözlemleme yaklaşımımız konusunda birçok iyileştirme sağlayabilir. Ayrıca bu yıldızın gece gökyüzünü çok fazla etkilemeyeceği söyleniyor ve bu yüzden ışık kirliliği açısından büyük bir endişe yaratmamalı. Projenin arkasındaki araştırmacılar, bu ışığın insan gözüyle görülebilenden 100 kat kadar daha soluk olacağını söylüyor.
Ancak dijital kameralarla donatılmış orta büyüklükteki teleskoplar bu ışığı rahatlıkla görebilecek. Yapay yıldızın 2029 yılına kadar yörüngeye yerleştirilmesi hedefleniyor.