NASA ve Nvidia: Mars yüzeyinin 3B modeli

Amerikan Uzay Araştırmaları Enstitüsü NASA, “Spirit” ismindeki araçtan gönderilen bilgiler ışığında Mars yüzeyinin modelini oluşturmak için Nvidia teknolojisini kullanıyor.

NASA ve Nvidia: Mars yüzeyinin 3B modeli

Ekran kartı üreticisinin açıklamasına göre bilim insanları, sanki gezegenin üzerinde yürüyormuşçasına Mars’ın üç boyutlu modelinin çıkartılabilmesi mümkün.

Nvidia tarafından sunulan simülasyon sistemleri aynı zamanda NASA araştırmacılarının Mars’taki araçla ilgili planların denenebilmesi için de imkan sunuyor. Böylece, Mars yüzeyinin 3B olarak yeniden oluşturulması sayesinde aracı hareket ettirmeden önce bilgisayar ile “uçmak” mümkün olacak.

Araştırmaların planlanması için 3B simülasyon
Kontrol merkezinde bir grup bilim insanı her gün araştırma aracının görevi üzerinde çalışırken ikinci bir grup ise bir sonraki gün yapılacakları planlıyor. NASA proje yöneticisi Laurence Edwards, NASA’nın planlama aşamasında Nvidia teknolojisini kullanarak Mars’ın ışık ve yüzey şartlarını simüle edebildiğini dile getiriyor.

Edwards açıklamalarına, şayet bir kaya gölgeye neden olursa ve böylece bir araştırma nesnesi gizlenirse kontrol merkezindeki araştırmacılarımın bunu önceden tespit edebildiği ve önlemler alabildiğini söyleyerek devam ediyor

Mars yüzeyinin özenle hazırlanmış 3B yüzeyi
Nvidia teknolojisi aynı zamanda NASA’nın görevler sırasında elde ettiği bilgileri paylaşmasına da imkan tanıyor. Böylece 3B resimlerin internette yayınlanması ile Mars üzerinde yaşam formlarının aranması hakkında da bilgiler veriliyor.

İki NASA aracı, 3 ocakta Mars’a inen “Spirit” ve 24 ocakta inmesi planlanan “Opportunity” kızıl gezegen üzerinde daha önceden su olduğu varsayılan yüzeyler üzerinde araştırma yapacaklar.

Okuyucu Yorumları